Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dit valt ons op terwijl Ajax gelijkspeelt tegen Willem II...

De laatste schooldag voor de kerstvakantie is nooit de spannendste. Meestal mag je spelletjes spelen of wordt er een soort instuif georganiseerd. Voor Ajax stond er nog een serieus klusje ingepland, maar helaas leverde de toets Willem II-uit een onvoldoende op. Het bleef 1-1. Een flinke tegenvaller...

23 december 2020 - 20:36
Verslagwilajacar
Ondanks een snelle start stelt Ajax teleur... © Pro Shots

Hoe fit was Klaassen?
Het 'toe zijn aan de winterstop' werd in het Koning Willem II Stadion misschien wel het beste uitgebeeld door Davy Klaassen. We zien Klaassen niet meer het veld bestrijken zoals we dat van hem zijn gewend. Geen box-to-box, maar box-to-middenlijn. Hooguit. En het meeste werk aan de bal wordt gedaan door Ryan Gravenberch, want die oogt een stuk bedrijviger.

Het is op een avond als vanavond de kunst precies genoeg te doen. Wijzend op de uitslag kunnen we stellen dat Ajax precies genoeg doet, maar als je een individuele prestatie eruit licht, moet je wijzen op onzichtbaarheid en slordige passing. Bij dezen.

Laten we niet vergeten dat het voor Klaassen alweer minimaal een halfjaar om de drie dagen 'matchday' is. Dat brengt sleur, pijntjes en vermoeidheid met zich mee. Dat is niet erg, dat kan gebeuren. Het zegt genoeg over de waarde van Klaassen voor het elftal dat hij onomstreden is. En blijft.

Wel hopen we na de winterstop weer de Davy te zien die we zo goed kennen. De Davy die in een topper het vuurtje opstookt. En bij voorkeur beslist.

Antony
Als je kijkt hoe vies de tenues waren van de voetballers in Tilburg, kun je stellen dat Antony een vlag op een modderschuit was. De beeldspraak werd steeds treffender, omdat de realiteit ons leert dat Ajax zich slechts heel minimaal winterkampioen mag noemen van de eredivisie. Niet eens op doelsaldo. Nee, met een marge van één puntje. En een beter doelsaldo. We beschouwen het als een kleine bonus, meer niet. PSV is nog niet bepaald afgeschud, integendeel zelfs.

Even leken we een grotere bonus te danken te hebben aan Antony. En een klein beetje aan doelman Robbin Ruiter. Ajax kwam ook tegen Willem II weer snel op voorsprong, dankzij goede timing van Klaas Jan Huntelaar, dreiging bij Antony en een foutje van de keeper. Wij malen er niet om, hoor.

Antony maakte zijn kerstrapport een beetje mooier door alweer zijn zesde doelpunt van het seizoen te maken. De Braziliaan behoorde opnieuw tot de 'uitblinkers'. Niet alleen in aanvallend opzicht, ook verdedigend. Wat als Antony geen sliding had ingezet voor rust? Blijkbaar kan hij in noodgevallen zelfs als centrale verdediger uit de voeten, al bleek het niet genoeg.

Dat zie je dan weer niet terug in de cijfers, maar we waren er blij mee, hoor! Einde eerste helft althans. Overigens hadden de cijfers van Antony slechter kunnen zijn als scheidsrechters iets resoluter zijn met het trekken van rode kaarten. We hebben de laatste, wat moeilijke wedstrijden enkele rare bewegingen gezien, waar in feite nooit geel op kan staan. Niet meer doen, graag!

Twee op een rij
Ajax stond tegen Willem II met precies dezelfde opstelling aan de aftrap als zondag tegen ADO Den Haag (2-4). Het is alweer van maart 2019 geleden dat Erik ten Hag twee wedstrijden achter elkaar dezelfde namen invulde op het wedstrijdformulier. Om eerlijk te zijn: heel veel andere smaken waren er ook niet en we hebben tijdens ADO-uit kunnen zien wat er gebeurt als je drie wissels toepast...

Het valt te hopen dat Ajax begin 2021 weer iets ruimer in zijn jasje zit, want de spelers die in de laatste week van dit jaar beschikbaar waren, konden het niet echt bolwerken. Helaas, helaas. Het lijkt ook net alsof er niet van fouten wordt geleerd, want als we het hebben over 'op rij' en 'achter elkaar' kunnen we de rol van Perr Schuurs bij tegentreffers helaas niet onbesproken laten.

Schuurs liet zich dit keer op randje zestien o zo simpel wegzetten door Kwasi Wriedt, die zich omdraaide, de verdediger afschudde en de bal achter Onana streepte. Het is kwalijk en vervelend om te zien dat Schuurs maar geen progressie lijkt te maken. En dan moeten de toppers – waarin het vorig seizoen telkens fout liep – nog komen.

Januari 2021 wordt voor Ajax het moment van de waarheid, met de ene na de andere topper, maar is het moment van erop of eronder voor Schuurs al geweest? De compilatie van betrokkenheid bij tegendoelpunten wordt steeds uitgebreider. Jammer, maar wel waar.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >