Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag is hard voor Ajacieden en spaart ook zichzelf niet

Twente-thuis leek van de resterende eredivisiepotjes in 2020 de grootste bananenschil. En nou, dat hebben we geweten... Ajax maakte een povere indruk en had best eens met grotere cijfers dan 1-2 kunnen verliezen. Erik ten Hag spaart zijn spelers niet. En zichzelf evenmin.

06 december 2020 - 13:11
Hagtwentecar
Er viel voor Ten Hag weinig te lachen na Twente-thuis... © Pro Shots

“Uiteindelijk moet het elftal iedere drie dagen de kwaliteit afroepen om goed te voetballen. En daar moet ik ze op voorbereiden,” deelde Ten Hag kort na het laatste fluitsignaal met de NOS. Eventjes later, tijdens het perspraatje met de schrijvende pers, was de hevigste emotie alweer weggevloeid, wel bleven er kritische noten gekraakt worden.

FC Twente wist bloot te leggen dat er wel degelijk iets aan mankeert bij Ajax. Wat precies moet en zal nog blijken, want de trainer wijt deze zeldzame thuisnederlaag aan een verkeerde mentaliteit. “Of dit iets mentaals is? Dit is alleen maar mentaal. We waren gewoon niet wakker, niet alert!”

“We volgden de principes en regels van ons spel niet. Ik zag onvoorstelbaar veel foute passes. Het was onnauwkeurig, we herkenden ruimtes niet. Die ruimtes lagen in de eerste helft op rechts, maar het werd niet gespot. De restverdediging? We hebben regels afgesproken. Die regels werden niet gevolgd.”

Zo kon Ten Hag nog wel eventjes doorgaan en zo ging de trainer door. “Eén bal vooruit en we staan achterin één-op-één. Dat heeft niks met restverdediging of zelfs tactiek te maken, maar met opletten en dan is dit het gevolg... Het overzicht ontbrak, verkeerde keuzes aan de bal, technische fouten. De ploeg was absoluut niet voorbereid om de strijd aan te gaan met een gedreven Twente.”

De trainer hoopt dat de verliespartij als gevolg van slechts 90 procent geven de ogen van zijn spelers doet openen. “Wij moeten ons eigen spel spelen en dat vraagt honderd procent focus en energie. Dat moet je vanaf de start brengen en heeft niets met de tegenstander te maken. Wel alles met onszelf. Ik zag dit voor de wedstrijd niet aankomen, al is het natuurlijk moeilijk om voor de aftrap in het brein van je spelers te kijken.”

De vergelijking met vorig seizoen dringt zich als vanzelf op. Zo snel kan het gaan. Ook toen bleef de koppositie trouwens (altijd) behouden. Vorige week was de vraag of dragende spelers als Donny van de Beek en Hakim Ziyech werden gemist, deze week volgt wellicht het onbevredigende antwoord alsnog. Hoe werkt dit door, wat als Ajax opnieuw uit de Champions League vliegt?

Ten Hag: “Er komen veel zware wedstrijden achter elkaar, maar daar moeten we klaar voor zijn. Je kunt van Liverpool verliezen, maar thuis tegen Twente mag zoiets niet. Het gebeurt dan toch. Het is nu aan ons om december verder niet zo te laten verlopen. Het was een matige vertoning met als gevolg een slecht resultaat. Kruis erover en op naar Atalanta.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >