Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Passmaps: de totale offday van Ajax tegen FC Twente in beeld...

Als je dan toch een offday hebt en een keertje verliest, kun je het maar beter gelijk goed doen. Nou, dat is inderdaad precies wat Ajax deed. De koploper leed maar liefst 172 keer balverlies tijdens het thuisduel met FC Twente en ging met 1-2 onderuit. Toch vallen de gevolgen mee. Voor nu.

07 december 2020 - 17:39
Passmapstwentethuiscar
Met Promes was Ajax tandeloos vanaf links. © Pro Shots

Een blik op het resterende programma voor de winterstop, leerde dat Twente-thuis misschien wel de moeilijkste opdracht was in de eredivisie. Dat hebben we geweten... De tukkers speelden prima en deden wat ze moesten doen. Deed Ajax dat ook maar! Wie weet was er dan wel gewonnen.

Er ontbrak veel aan bij Ajax. Dus zoomen we daar voor de verandering een keertje op in, met dank aan @11tegen11!

Expected Goals en pitch plot
De wedstrijd tegen Twente verliep voor Ajax nogal a-typisch. Ja, er was balbezit. En ja, er was een overwicht. Maar waar Ajax meestal vroeg toeslaat of de duimschroeven aandraaide en dan alsnog afstand nam, gebeurde hier geen van beide. En dat ondanks een balbezitpercentage van 70 procent!

Balbezit zegt niet alles, zo blijkt wel uit het daadwerkelijke doelgevaar. De beste en grootste kansen waren voor Twente. Dit blijkt uit de plots trouwens maar suboptimaal. De kans van 43 procent op een overwinning van Ajax is wat geflatteerd, omdat slechts de xG-waarde wordt meegenomen van ballen die tussen de palen belandde.

2020 12 05 1751822 Xg Plot Ajax 1 2 Twente

Bedenk even hoe de plots eruit hadden gezien als het vizier van huurling Danilo iets scherper stond afgesteld. Misschien had er dan ook wel een andere eindstand op het scorebord gestaan. Het gekke is trouwens dat Ajax juist na de gelijkmaker zo tegenvallend voetballen. Wij ging na de 1-1 echt rechtop zitten van: komt goed. Mooi niet dus...

Geheel in lijn met het gevoel over de wedstrijd zie je Ajax na een halfuurtje langzaam wakker worden en zelfs enige vorm van druk ontwikkelen in aanloop naar de 1-1. Het doelpunt van Dusan Tadic deed recht aan de verhoudingen. Het is pas daarna dat het echt misging, dat alle blinde ballen voorwaarts van Twente gelijk stonden aan een scoringskans.

Het povere aanvalsspel van Ajax zie je goed terug in het pitch plot. De laatste wedstrijden zagen we grote stippen in de doelmond. Grote stippen betekenen een grote kans om te scoren. Nu staat die ene grote stip voor de benutte penalty en verder stelde het allemaal weinig voor, al doken Brobbey en Huntelaar nog wel op in kansrijke positie. Helaas eindigden hun pogingen buiten het doelkader.

2020 12 05 Pitch Plot Ajax 1 2 Twente

Passmaps
De passmap doet een beetje pijn om te zien. Ergens in de verte lijkt het er op de linkerflank nog een beetje op, maar sowieso staan de poppetjes gemiddeld genomen veel te ver ingezakt. En zo zit er helaas wel meer mis. Lassina Traoré kwam bijvoorbeeld niet in het stuk voor. Als spits kan dat nog, maar ook Davy Klaassen kreeg maar weinig ballen. Dat wordt ingewikkeld voetballen, zoals we hebben kunnen zien.

Het is veelzeggend dat Daley Blind voor de beste aanvoer richting de voorwaartsen zorgde. Blind speelde Dusan Tadic enkele keren knap aan door de bal tussen veel spelers te verplaatsen en hij had ook een mooie opening op Quincy Promes. We komen straks terug op het optreden van Promes. Hoe goed die ballen van Blind ook waren... het vertelde vooral vooral dat Ajax moeilijk stond te voetballen. Dat blijft niet goed gaan, vaak al niet eens negentig minuten.

2020 12 05 Ajax Passing Plot Ajax Twente

Het lukte de defensief ingestelde Ajacieden niet om de bal voorwaarts te krijgen. Zoiets zagen we ook tijdens Liverpool-uit gebeuren. Ron Jans stelde met Twente goed naar die wedstrijd te hebben gekeken en constant druk te zetten op de Ajacied met bal. Dat is Jans' goed recht. Het is ook prima dat Twente voor die tactiek kiest, maar laten we eerlijk zijn: Twente is geen Liverpool.

Het was vooral Ajax dat slordig opereerde, waarbij Twente het misschien wel in zijn mars blijkt te hebben om toppers slecht te laten presteren. Dit lukte de tukkers ook al tegen PSV en Feyenoord. Daar zit dus wel iets. Iets waar Ajax voor gewaarschuwd had kunnen zijn. Iets wat ook reden genoeg zou moeten zijn om scherp aan de wedstrijd te beginnen.

Helaas gebeurde dat niet. Helaas zagen we dingen die we niet gewend zijn om te zien. Zo zagen we Sean Klaiber worstelen in balbezit en met Queensy Menig, zijn directe tegenstander. We hebben aan de 'ingreep' van Schuurs bij de 0-1 kunnen zien dat hij de kunst van het rugdekking geven nog niet echt eigen heeft gemaakt. Maar er ging meer mis: Klaassen stond zeker bij de 1-2 veel te diep in de eigen zestien, wat voor Menig de ruimte creëerde om de trekker over te halen.

Halfspaces en Zone 14
Het is dit keer razend interessant om te kijken naar de verschillen tussen links en rechts. We doelen hier op de activiteit voorin, uitgesplitst in de halfspaces en Zone 14. Wat er in deze gebieden van het veld gebeurt, vertelt iets over de kwaliteit van het spel. We hebben geven dat Ajax vooral tot halve kansen kwam, dus er ging iets niet goed.

Wat ging er precies niet goed? De linkerflank. Daar kunnen we vrij duidelijk over zijn. Het was veelzeggend dat Promes naar de kant werd gehaald. En ook terecht. Het is eventjes niet zo leuk Promes aan het werk te zien. Zelfs een tikje pijnlijk. Hier stond een speler die niet alleen worstelt met zijn vorm, maar ook met zijn zelfvertrouwen.

Als het Blind lukte om de ruimte achter de laatste linie van Twente te benutten, sprong er een bal van Promes' voet. En als hij zelf goed druk zet en de bal verovert... Tsja, wat dan? Nou, het gebrek aan zelfvertrouwen spatte er gewoon vanaf. Dan wordt het pijnlijk. Promes durfde het niet aan om in rechte lijn op het doel af te gaan en zijn alternatief deugde ook niet. Een pass achter de man en dus was Tadic niet langer kansrijk, maar moest hij in de achteruit.

2020 12 05 Zone 14 Plot Ajax Twente

Pijnlijk, maar ook zorgelijk. Buitenspelers horen een beetje grillig te zijn. Daar is niets mis mee. Maar je moet je acties blijven maken. Als je dat niet meer durft, wordt het pas echt vervelend. Op dat punt zitten we nu met Promes, toch al niet de meest gepolijste voetballer. Is hij zo'n speler die ten prooi valt aan de lege stadions, zien we hem pas weer opleven als de tribunes gevuld mogen worden?

Vragen, vragen. We zijn benieuwd naar het antwoord, want we weten ook: als je Promes goed gebruikt, beloont hij je met assists en doelpunten. Dat gebeurt op dit moment niet. Tadic probeert ondanks moeilijke omstandigheden het beste ervan te maken, Promes verstopt zich. Invaller Antony speelde ook niet groots, maar bracht wel direct meer.

Harde woorden. Straf ze gerust af, Quincy. Graag zelfs! Het liefst al direct tijdens Atalanta-thuis. Eén balletje, één beslissende actie... Het kan voor jou misschien wel het verschil maken tussen top of flop. Wie weet ben je daarna zomaar weer los. Verras ons, verlos ons!

Oh ja, en in algemene zin hopen we dat Ajax de woorden uit de nabespreking waarmaakt en het lesje is geleerd.

2020 12 05 Halfspace Plot Ajax 1 2 Twente

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >