Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

‘Oud’ Ajax razendsnel klaar met PEC Zwolle en dit viel op

Ajax voetbalde zaterdag de teleurstelling van de Champions League-uitschakeling van zich af door PEC Zwolle stevig over de knie te leggen door al voor rust drie keer te scoren. Het werd uiteindelijk 4-0 en daarmee draaiden de spelers de dreigende winterdip de nek om en was er weer ruimte voor lachende gezichten.

12 december 2020 - 21:48
Huntelaar 1200
Huntelaar maakte zijn 150e treffer in de eredivisie. © Pro Shots

Sléchts vijf veldspelers en baas Blind
Het was effe fronzen, toen Ajax de opstelling zo’n anderhalf uur voor de aftrap deelde. Klaas Jan Huntelaar vond zichzelf uit het niks terug in de basis. Erik ten Hag was ertoe gedwongen zijn routinier te laten starten, wegens een fikse blessurelijst.

David Neres, Noussair Mazraoui, Zakaria Labyad, Jurriën Timber, Jurgen Ekkelenkamp, Lassina Traoré, Brian Brobbey en uiteraard Mohammed Kudus waren allemaal niet van de partij. Zodoende begon Ten Hag dus met de ervaren Huntelaar in de punt, met links van hem Dusan Tadic en achter hem Quincy Promes op ‘tien’.

De spoeling bleek dun. Op de reservebank zat geen enkele aanvaller, simpelweg omdat ze niet voor handen waren. Wel waren er plekjes gereserveerd voor Devyne Rensch, Kenneth Taylor en Victor Jensen. Daley Blind keerde gelukkig wel terug in de startopstelling. Hij speelde zijn tweehonderdvijftigste wedstrijd voor Ajax 1. Baas!

Nummer 150 voor ‘The Hunter’ dankzij felle Schuurs
Als invaller vond hij de laatste weken steeds nét het doel niet, maar tegen PEC kopte Huntelaar al na zes minuten raak. KJH is met zoiets nog altijd net zo blij als een jong talent, gezien zijn vreugde toen de bal het net deed bollen. Ook niet zo gek, want het was voor de spits zijn honderdvijftigste (!) treffer in de eredivisie.

Antony legde de bal met veel gevoel op het hoofd van de spits, terwijl er ook zeker een bedankje naar Perr Schuurs mocht. De jagende verdediger zorgde er met een heerlijk felle tackle voor dat Ajax in balbezit bleef, wat de directe aanloop was naar de snelle openingsgoal.

Een prettige start, die Ajax maar wat goed kon gebruiken. PEC kreeg er gelijk een tik overheen, toen Promes de score een paar minuten later verdubbelde. Antony ging een handig een-tweetje aan met Huntelaar en bezorgde de bal vervolgens op maat bij Promes. De aanvaller – die zo worstelt met zijn vorm – prikte giftig raak, waarna Antony zichzelf nog voor rust beloonde door de 3-0 op het scorebord te schieten. In de blessuretijd peerde Gravenberch de vierde Ajaxtreffer tegen de touwen.

'Oudste' Ajax sinds twintig jaar
Door de wisselingen speelde Ajax tegen PEC met het 'oudste' team sinds 17 september 2000. De gemiddelde leeftijd van het elftal was zaterdagavond 26 jaar en 354 dagen. Dat is voor Ajaxbegrippen dus erg hoog. Huntelaar haalde de gemiddelde leeftijd met zijn 37 jaar aardig omhoog, terwijl ook Tadic (32), Blind (30), Tagliafico (28), Promes (28), Klaassen (27) en Klaiber (26) geen achttien meer zijn.

Het leverde een aardig beeld op, halverwege de eerst helft. De routiniers vonden elkaar ter hoogte van de middenlijn voor uitvoerig en fel overleg. Het spel lag even stil en de ervaren mannen staken de koppen bij elkaar voor het gelijkzetten van de klokken. Het lijkt niet zo bijzonder, maar het was een mooi beeld dat we simpelweg niet zo vaak zien. Het zal Ten Hag vast hebben bekoord.

Debuut Taylor en Jensen
Even dachten we Donny van de Beek langs de lijn te zien staan voor een invalbeurt, maar het was Kenneth Taylor. De twee spelers lijken van een afstandje flink op elkaar, een vergelijking die de achttienjarige debutant al zo vaak hoorde. Ten Hag gunde hem na een uur spelen zijn officiële debuut in de Johan Cruijff Arena. Rugnummer 25 op zijn shirt. Altijd handig om te onthouden, want wie weet wordt dat ooit een quizvraag tijdens één van onze pubquizen.

Niet alleen Taylor kon thuiskomen met een goed verhaal, want ook Jensen (20) voelde voor het eerst het Arenagras onder de noppen. Weer eens een Deen bij Ajax binnen de lijnen. Dat voelt altijd vertrouwd. De twee debutanten brachten de gemiddelde leeftijd – zeker toen ook Devyne Rensch inviel – in elk geval flink omlaag.

Supporters nemen LED-boarding over
'Lieve medesupporters, ik mis jullie, hopelijk tot snel' en 'Hoi Richard en Werner, hopelijk weer snel samen op de tribune'. Het waren zinnen die tijdens PEC-thuis op de LED-boarding voorbijschoten. Niet zomaar teksten. Nee, teksten van supporters. Ajax riep seizoenkaarthouders een week eerder namelijk per mail op om mede-Ajacieden te verrassen met een persoonlijke boodschap. De mooiste berichten werden geselecteerd en getoond op de reclameborden.

Ajax geeft Twitteraar digitaal tikje op de neus
Toen Ajax deelde dat Huntelaar en Promes zouden starten, was dat voor velen reden om op socials flink hun beklag te doen. Zo ook ene Joris, die op Twitter met de woorden ‘man, man, Huntelaar en Promes, pffff’ vertelde wat hij ervan vond. Toen precies dat duo er na tien minuten twee in het netje had liggen, citeerde het officiële account van Ajax de tweet met een veelbetekenende emoticon, waarmee de admin de supporter effe fijntjes de mond snoerde. Een opmerkelijke en wat makkelijke actie nu het zo uitkwam, maar ook medewerkers van Ajax zijn net mensen.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >