Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax plakt ADO achter loslatend behang en dit valt ons op

De kleintjes rol je op in december en daarna wacht het grote werk in januari 2021. Het zijn slechts voorbeschouwende bespiegelingen waar we naar zitten te kijken, maar ook op routine mag je niet in de fout gaan. Nou, Ajax deed voor rust alles goed, hoor, op bezoek bij ADO Den Haag. Dit viel ons op terwijl er uiteindelijk slechts met 2-4 werd gewonnen.

20 december 2020 - 16:19
Dingenadoajacar
Maar goed dat KJH al voor rust het verschil maakte. © Pro Shots

Enthousiasme bij Huntelaar en Klaiber
Een wedstrijdje als ADO-uit is vandaag de dag niet bepaald meer verheffend en juist daarom is het misschien wel goed dat mannen als Klaas Jan Huntelaar en Sean Klaiber minuten mogen maken. KJH is altijd scherp en hongerig en begon prompt voor de tweede keer op rij in de basiself, terwijl Klaiber heel graag een doelpuntje wil maken als Ajaxspeler en tegelijkertijd niet te beroerd is om voorzetjes richting tweede paal te versturen.

Precies uit zo'n voorzet kwam de openingstreffer tot stand. Zakaria Labyad zocht en vond de ruimte op rechts, Huntelaar was zo slim om de bal te laten lopen en Dusan Tadic tekende voor de 0-1. Uit het boekje! Zo was er wel meer uit het boekje, want als Huntelaar mag spelen, kun je er donder op zeggen dat hij tegen het rechterrijtje op het scorebord verschijnt. Ook nu was het twee keer raak.

Huntelaar heeft in zijn loopbaan al honderden doelpunten gemaakt en deze treffers behoren echt niet tot de belangrijkste, met het is prachtig om te zien hoe blij hij er – ook nu het einde van het jachtseizoen nadert – nog steeds mee is. Prachtig! Huntelaar viert de 0-4 tegen ADO gewoon als een klein kind, zaterdagochtend, op veld B, met een bekertje limonade toe. Heerlijk!

Overigens had zelfs het enthousiasme van Huntelaar te lijden onder de barslechte tweede helft.

Korte corners zijn... euhm, nou, kunnen werken
Al tijdens de eerste zeven minuten van ADO-uit koos Ajax ervoor om twee korte corners te spelen. Tot twee keer toe kwamen Labyad en Tadic gezamenlijk niet eens tot een voorzet. De ene bal werd geblokt, de andere werd uiteindelijk maar teruggespeeld. Korte corners en Ajax, op één of andere manier voelt het als een mislukt huwelijk. Ajax kan niet met hoekschoppen, maar ook niet zonder corners. Het is een soort duivels pact.

Des te grappiger was het dat de 0-2 van Huntelaar viel uit een korte corner. De indraaiende voorzet kwam vanaf rechts van de linkervoet van Daley Blind, die de bal in de doelmond bezorgde. Het was niet eens een harde kopbal, maar de inzet van Huntelaar was de ADO-keeper alsnog te machtig. Je kunt je voorstellen dat Twitter – de enig overgebleven uitlaatklep voor de stadionganger – direct ontplofte en heel wat mensen op hun woorden terug moesten komen.

Maar blijf vooral vitten, hoor, op de gemiddelde korte corner van Ajax! En ook op de lange. Dit is gewoon een aspect van het spel dat de ploeg van Erik ten Hag beter onder controle moet hebben. Als je aanvallend voetbalt en kans op kans stapelt, krijg je heel wat corners mee. Corners zijn kansen op doelpunten. En daar moet je iets mee doen. Meer dan Ajax over het algemeen doet.

Rapportcijfers Antony
De komst van Antony lijkt voorlopig een schot in de roos. De Braziliaan doet het hartstikke leuk op de rechtervleugel en je zag het verschil tussen de eerste en tweede helft. Oftewel: het verschil tussen aan- en afwezigheid van de rechtsbuiten. Hoe dan ook, er zijn mensen die er zogenaamd verstand van hebben en vinden dat Antony tegenvalt. Het woord 'miskoop' viel soms. Hoe krijg je dat uit je mond?

Antony was ook in Den Haag constant dreigend, constant op zoek naar een gaatje in de versterkte ADO-defensie en stak geregeld één of meer mannetjes voorbij. Huntelaar reageerde met veel meer enthousiasme op de 0-4 dan Antony die het doelpunt in de steigers zette, maar als we zijn rapport erbij pakken, kan ook Antony vast wel lachen.

Zes doelpunten en zeven assists staan erop. Als je dit omrekent naar speelminuten is Antony iedere 82 minuten betrokken bij een doelpunt. Dikke, dikke prima! Stel je voor dat hij dit volhoudt na de winterstop...

Muzikaal intermezzo
De tweede helft was nog enigszins het aangluren waard omdat Ajax op halve kracht besloot te gaan voetballen en ADO iets vaker aan de bal kwam. Maar de eerste 45 minuten was het net alsof ADO figureerde. Er waren maar elf spelers serieus aan het voetballen en dat waren Ajacieden. Of was het geen elftal, maar een tiental?

We werden in de 40ste minuut van ADO-uit door Fox Sports plots opgevrolijkt met een muzikaal intermezzo, waarbij we onder begeleiding van een stukje jazzmuziek naar de mensen toe zagen uitgebeeld hoezeer Onana zich verveelde in het Cars Jeans Stadion. We zagen de doelman nogal eenzaam zijn doelgebied bevolken, een stukje wandelen en huppelen, de lat aantikken met zijn handschoen en hoogtepunt was het afwisselend scherp stellen van de 'kat uit Kameroen' en de opgetuigde kerstbomen in het stadion.

Helaas kon hetzelfde stukje jazz halverwege de tweede helft moeiteloos onder de totstandkoming van de 2-4 werden gemonteerd, want inclusief Onana stonden de Ajaxspelers stil alsof ze in een collectieve winterslaap waren gesust. Het moment was exemplarisch voor de tweede helft, waarin Ajax het voetballen verleerd leek te zijn. Het halverwege wisselen van Antony, Gravenberch en Tagliafico leek iets te veel van het goede...

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >