Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van Rhijn heeft nergens spijt van en koestert jaren bij Ajax

Het is een ietwat bijzonder beeld, Ricardo van Rhijn in het shirt van FC Emmen. Toen hij in 2012 doorbrak bij Ajax, zal hij zelf ook niet gedacht hebben dat hij jaren later zijn wedstrijden zou spelen op De Oude Meerdijk. Spijt van gemaakte keuzes? Nee, dat zeker niet.

16 november 2020 - 09:12
Rhijn 1200
Dit was een heel fijn 'Van Rhijn-moment' in Ajaxshirt. © Pro Shots

Van Rhijn is inmiddels 29 jaar en in gesprek met het NRC kijkt hij terug op de jaren die achter hem liggen. Als product uit de eigen jeugdopleiding (Van Rhijn kwam al in 2002 bij Ajax terecht) maakte hij zijn officiële debuut voor Ajax op 21 september 2011. Hij debuteerde in een duel in het toernooi om de KNVB-beker tegen vv Noordwijk.

Van Rhijn deed de vertrokken Gregory van der Wiel relatief eenvoudig vergeten en werd drie seizoenen op rij kampioen met Ajax en debuteerde ook nog eens in het Nederlands elftal. Ondertussen ontwikkelde een nieuwe jongeling zich op de achtergrond uitstekend en kreeg Van Rhijn concurrentie van Kenny Tete, die steeds vaker de voorkeur kreeg. En bij een blessure van Tete, kreeg zelfs Joël Veltman de voorkeur op rechtsback.

Het was duidelijk: het boek Ajax ging dicht en Van Rhijn tekende een driejarig contract bij Club Brugge. Een grote verdere ontwikkeling maakte de geboren Leidenaar niet meer door. Na een goede start werd hij in 2017 verhuurd aan AZ, waarna hij er een eenjarig contract tekende. Een seizoen later deed hij datzelfde bij sc Heerenveen, waarna hij transfervrij raakte.

FC Emmen gooide een lijntje uit en Van Rhijn hapte. “Er was ook interesse vanuit het buitenland. Uit Turkije bijvoorbeeld. Maar dan heb je het niet over Galatasaray of Fenerbahçe. Ik zit meer onderin de markt,” klinkt het realistisch.

Had Van Rhijn voor het geld gekozen, dan had hij een Turks avontuur zeker moeten aangaan, maar de verdediger koos anders. “Hoe vaak hoor je niet de verhalen van spelers die maanden of jaren op hun salaris moeten wachten? Ik heb nu een gezin. De tweede is op komst. Ik moet me er prettig voelen, maar mijn vrouw ook.”

FC Emmen als werkgever had hij jaren geleden echter ook niet kunnen bevroeden. “Dit is het pad dat ik heb kunnen, moeten én willen volgen. Ik hoop vooral een goed gevoel te vinden. Als ik mezelf help, help ik de club ook. Daarna zien we wel,” aldus Van Rhijn, die op verzoek terugkijkt op zijn Ajaxtijd.

Hij ziet natuurlijk ook hoe de grote Ajaxtalenten naar clubs als FC Barcelona, Juventus, Chelsea en Manchester United trekken. Het ging bij hem anders. Het waren dan ook andere tijden.

Van Rhijn: “Blijkbaar is het normaal dat je van Ajax naar Barcelona gaat. Maar dat is het niet. De een piekt één jaar, de ander vijf, sommigen tien. Sommige van mijn keuzes hadden anders kunnen uitpakken. Had ik op mijn hoogtepunt bij Ajax moeten weggaan? Of juist niet weggaan?”

Het antwoord volgt niet, maar spijt heeft hij niet. “Mijn jaren bij Ajax achtervolgen me in elk geval niet, in de zin dat het voor hoge verwachtingen zorgt. Ik koester ze!”

Banner Eindejaarsactie AL

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >