Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Overmars: ‘Jong Ajax is een heel belangrijk elftal geworden’

Algemeen directeur Marc Overmars sprak vrijdagmiddag tijdens de aandeelhoudersvergadering breeduit over het belang van Jong Ajax. Er kloppen heel wat talenten ongeduldig op de deur, maar de voormalig linksbuiten spreekt duidelijke taal en stelt dat het helemaal niet zo verkeerd is om vlieguren te maken in de Keuken Kampioen Divisie.

14 november 2020 - 13:16
Jong Ajax 1200
Donny en Frenkie speelden ook veel duels voor Jong Ajax. © Pro Shots

De stap van Jong Ajax naar Ajax 1 is de laatste jaren best een stukje groter geworden. Dat komt ook omdat de club spelers als Daley Blind, Dusan Tadic, Antony en Nico Tagliafico aantrok. Het niveau ging daarmee onwijs omhoog, waardoor het lastiger was voor jong talent om aan te haken.

Overmars ziet daar echter geen kwaad in. Zeker niet zelfs. “De stap naar Ajax 1 is groter geworden, dat klopt, maar als ik zie wat eraan komt, dat is eigenlijk hartstikke goed. Kijk maar naar Devyne Rensch, Kenneth Taylor, Brian Brobbey en Naci Ünüvar. Dan vergeet ik er sowieso nog een paar.”

“Dit is een heel belangrijke groep, waar wij nu al rekening mee houden voor volgend jaar,” vervolgt Overmars. “Dat zit ook in ons DNA. Erik ten Hag zegt altijd terecht dat jeugdspelers hun kansen moeten verdienen. Daar heeft hij ook gelijk in, maar wij moeten wel de juiste voorwaarden scheppen. Daarom is Jong Ajax ook zo belangrijk.”

We horen het inderdaad vaker, ook van spelers zelf. Bij Jong Ajax leer je knokken en hard werken. Vanuit de jeugd plots opboksen tegen de grote, ervaren, stoere en harde verdedigers uit de Keuken Kampioen Divisie is een prima leerschool. Een seizoen bij Jong Ajax zorgt er wel voor dat je fysiek je mannetje gaat staan en precies dat neemt een jeugdige speler mee naar Ajax 1.

Overmars weet dat jeugdspelers soms ongeduldig zijn, maar is ook stellig: “Zorg nou eerst maar eens dat je over langere tijd de beste bij Jong Ajax bent. Dan komen je kansen vanzelf. Dan word je vanzelf beloond. Heeft het bij Ryan Gravenberch lang geduurd? Die jongen is 18 en is nu basisspeler bij het eerste…”

De directeur spelersbeleid stipt, niet voor het eerst, aan dat geduld hebben voor jeugdspelers écht niet zo verkeerd is. Ben je echt zo goed, dan kom je wel bovendrijven.

Overmars: “Je ziet dat jeugdspelers dertig tot veertig wedstrijden bij Jong nodig hebben voor ze in het eerste komen. Dat vinden ze wel eens lastig, want ze vinden zich al klaar voor Ajax 1. Dat is ook de leeftijd, daar moeten ze doorheen. Maar kijk naar Frenkie de Jong, hij speelde ook veertig duels voor Jong Ajax. Donny van de Beek heeft er ook onwijs veel wedstrijden gespeeld. Jong Ajax is een heel belangrijk elftal voor ons geworden.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >