Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

KNVB luidt noodklok: bekertoernooi verder zonder amateurs

Eén van de charmes van het vaderlandse bekertoernooi is dat je als Ajax zomaar op bezoek gaat bij een amateurclub. Op sportparken met mooie namen als ‘De Vormt’ of ‘Vredenburch’. De KNVB heeft echter moeten besluiten om alleen met profclubs verder te gaan in het bekertoernooi.

18 november 2020 - 11:32
Beker 1200
Potjes tegen amateurs zijn ideaal om talenten te laten spelen. © Pro Shots

De Nederlandse voetbalbond luidt dan ook de noodklok en vraagt de overheid voor half december om perspectief. Hoe gaan we verder dit seizoen? De KNVB wil weten waar het aan toe is als het gaat om het amateur en profvoetbal. Hoe zit het met stadionbezoek?

Door de coronamaatregelen van de overheid mogen de amateurs in elk geval tot half december niet voetballen. Dit maakt het dus onmogelijk dat zij voor die tijd uitkomen tegen betaaldvoetbalclubs in het KNVB-bekertoernooi. Het toernooi ligt dan dus stil en die tijd is er niet. Daarom heeft de bond besloten om alleen met de profs verder te gaan.

De 26 amateurclubs die nog in het bekertoernooi zaten, ontvangen een financiële vergoeding en worden toegelaten tot het toernooi om de KNVB-beker van het volgende seizoen. Dit alles lezen we in een verklaring op de website van de bond.

Directeur betaald voetbal Eric Gudde baalt als een stekker. “Dit is absoluut een grote teleurstelling. Het is juist de charme van het bekertoernooi dat amateurclubs zich ten koste van profclubs als cupfighters kunnen ontpoppen.”

Toch gaat dat dit seizoen dus niet gebeuren. Ajax zal geen amateurs treffen. Gudde: “Het verder doorschuiven van de eerste en tweede bekerronde naar de tweede competitiehelft is niet mogelijk door de krappe speeldagenkalender van het betaal voetbal. Om het bekertoernooi dit seizoen uit te spelen, is het daarom helaas noodzakelijk om alleen met de profclubs door te gaan.”

Gudde ziet echter ook bij de profclubs problemen. “We gingen ervan uit dat we een half seizoen zonder publiek moesten spelen en die deadline nadert zonder perspectief op zelfs maar het mogen onderzoeken van oplossingen. Zonder stadionbezoeken valt bij die clubs zo’n zestig procent van de omzet weg, dat is gewoon niet lang vol te houden.”

De directie van de KNVB en andere vertegenwoordigers uit de sportwereld hebben volgende week een gesprek met minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport), waarbij ook de problemen en deadlines van het voetbal opnieuw worden besproken.

Banner Eindejaarsactie AL

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >