Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over FC Utrecht – Ajax

Ajax sluit zondagmiddag blok twee af tegen FC Utrecht, waarna een deel van de selectie uitvliegt voor interlandverplichtingen. Utrecht-uit staat bekend om zijn beladen status, maar hoe beladen is die wedstrijd nog zonder een vol Nieuw Galgenwaard? Desondanks hieronder gewoon drie dingen die je moet weten over het duel!

07 november 2020 - 12:17
Driedingenutrecht800
Het laatste eredivisiepotje in Utrecht werd door Ajax gewonnen (1-3). © Pro Shots

Ajax kent goede reeks tegen grootste angstgegner
Het ligt misschien niet direct in de lijn der verwachting, maar Ajax doet het de laatste jaren helemaal niet zo slecht in Nieuw Galgenwaard. Als we kijken naar de laatste drie eredivisiepotjes in Utrecht, dan behaalde Ajax zeven punten. Het liefst ga je natuurlijk met de volle buit weg uit de Domstad, maar dit is helemaal geen slecht gemiddelde voor een traditioneel lastig uitpotje.

Toch moeten we bekennen dat Ajax al twintig jaar een hele kluif heeft aan Utrecht. De tegenstander wordt dan ook niks voor niks gezien als grootste angstgegner. Sinds de eeuwenwisseling speelde Ajax twintig keer in competitieverband in Stadion Galgenwaard, waarvan er tien potjes verloren gingen. Met een verliespercentage van vijftig procent is Utrecht-uit op papier dus de lastigste uitwedstrijd van het seizoen.

Wat wellicht wel weer perspectief biedt voor de ploeg van Erik ten Hag, is het hoge aantal doelpunten dat het dit seizoen produceerde. Sterker nog, Ajax vestigde tegen Fortuna Sittard (5-2) met 29 treffers na zeven speelrondes een eeuwenrecord. De koploper heeft natuurlijk wel verreweg het grootste aantal goals te danken aan de lekke defensie van VVV-Venlo, zo eerlijk moeten we ook zijn.

Bij Utrecht loopt het daarentegen een stuk minder lekker. De Domstedelingen wisten dit seizoen pas twee keer te winnen en gingen tijdens de vorige speelronde keihard onderuit op bezoek bij Heracles (4-1). Maar ja, Ajax-thuis blijft voor Utrecht de wedstrijd van het jaar… En wat is nou een beter katermedicijn dan in eigen huis winnen van de rivaal? Het is voor Ajax dus zaak om de tegenstander zeker niet te onderschatten.

Ten Hag ziet invloed van Utrechtse trainerswissel als onvoorspelbaar
Alsof het bij Utrecht dit seizoen niet al rumoerig genoeg is, moest het ook nog eens plots afscheid nemen van trainer John van den Brom. De oefenmeester maakte deze week zijn vertrekwens duidelijk en nog geen dag later was hij al trainer van het Belgische KRC Genk. René Hake en Rick Kruys nemen nu tijdelijk de honneurs waar.

In hoeverre zo’n last-minute trainerswissel invloed heeft op de prestaties van Utrecht, vindt Erik ten Hag lastig om te zeggen. De trainer kijkt sowieso liever naar zijn eigen ploeg. “Zoiets is onvoorspelbaar, maar ik houd mij liever met mijn eigen ploeg bezig en met welke houding wij het veld opgaan. Wij moeten dicteren en winnen zondag,” legde Ten Hag tijdens de persbabbel uit.

Ten Hag kent interim-trainer Hake overigens goed. De twee werkten bij FC Twente een aantal jaren samen en Ten Hag reikte vorig seizoen nog de prijs voor beste trainer van de eerste periode in de Keuken Kampioen Divisie uit aan Hake. “Maar zondag zijn er verschillende belangen,” aldus Ten Hag.

Lege tribunes zorgen voor heel andere Utrecht-uit
De wedstrijd Utrecht – Ajax brengt altijd een flinke dosis lading met zich mee. Voor de Domstedelingen is Ajax-thuis dan ook de wedstrijd van het jaar. Gesteund door een vol en vijandig Nieuw Galgenwaard klapt Utrecht er normaal gesproken altijd vol op tegen de rivaal. Tja, normaal gesproken wel… maar veel is anders dit seizoen. Heel veel zelfs.

Een leeg Nieuw Galgenwaard zorgt ongetwijfeld voor een heel andere Utrecht-uit. Met doodstille tribunes valt het grootste voordeel voor de thuisploeg weg, terwijl ook Ajax heus motivatie haalt uit het normaal vijandige publiek. Toch denkt Ten Hag – die vorig jaar nog een bekerpotje in een vol stadion verloor van Utrecht – niet dat het veel invloed zal hebben op de wedstrijd zondag.

“Ik heb daar ook wel eens gewonnen in een vol stadion,” zo doelt de trainer op de uitoverwinning (1-3) in sprookjesseizoen 2018/2019. “We spelen alweer een tijdje in lege stadions, dus het is inmiddels business as usual. Of het een voordeel is? Af en toe zie je wel vreemde uitslagen,” concludeert Ten Hag.

FC Utrecht en Ajax trappen zondagmiddag om 12.15 uur af in Nieuw Galgenwaard.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >