Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over FC Emmen - Ajax

Van een Champions League-potje tegen FC Midtjylland (3-1) naar de plastic sprieten van De Oude Meerdijk. Het is ongetwijfeld even omschakelen voor Ajax. Toch moeten de Ajacieden juist nu op hun hoede zijn voor een potentiële bananenschil. Daarom hier drie dingen die goed zijn om mee te pikken richting de aftrap!

28 november 2020 - 12:12
Driedingenemmenajax800
KJH zou zaterdagavond best wel eens minuten kunnen gaan maken. © Pro Shots

Drie vijfklappers op rij voor Ajax
Het is pas de tweede keer in de historie dat Emmen in eigen huis aantreedt tegen Ajax in een officiële wedstrijd. De Emmenaren spelen pas sinds drie seizoen in de eredivisie en dus werd er de afgelopen jaren vooral tegen Jong Ajax gevoetbald.

De tweede thuisontmoeting met Ajax op het hoogste niveau had voor Emmen eigenlijk vorig seizoen al moeten plaatsvinden, maar die wedstrijd werd door de uitbraak van het coronavirus nooit gespeeld. 

Tot nu toe stonden Emmen en Ajax drie keer eerder tegenover elkaar in de eredivisie, waarvan er dus maar één potje aan De Oude Meerdijk werd gespeeld. In het sprookjesseizoen 2018/2019 won Ajax met 5-2 op bezoek bij Emmen, terwijl het in de Johan Cruijff Arena tot twee keer aan toe 5-0 werd. Drie vijfklappers tegen Emmen op rij dus! 

De ploeg uit Drenthe wacht dit seizoen nog altijd op zijn eerste overwinning. Er werd in de vorige negen speelrondes zes keer verloren en drie keer gelijkgespeeld. In principe moet Emmen-uit dus geen probleem zijn voor de Ajacieden, maar we weten op basis van het verleden ook dat Ajax juist nu op zijn hoede moet zijn voor een potentiële bananenschil.

Van Rhijn treft oude club
Dat de dingen soms gek lopen in de voetbalwereld is iets waar Ricardo van Rhijn prima over mee kan praten. De oud-Ajacied stroomde vanuit de jeugd door naar het eerste elftal, werd Talent van het Jaar, stond drie keer met de schaal in zijn handen, speelde interlands met het Nederlands elftal, maar draagt nu het shirt van Emmen. Dat is nou niet per se het pad wat Van Rhijn in zijn prille voetbalcarrière voor ogen had.

“Als je op jonge leeftijd doorbreekt bij Ajax en daar een succesvolle periode hebt gehad, zie je het op dat moment niet voor je dat je een x-aantal jaar later bij Emmen gaat voetballen,” vertelt de verdediger in onze Ajax Life Podcast. “Maar je moet ook realistisch zijn in hoe de situatie op dat moment is en ik ben uiteindelijk heel blij dat ik bij Emmen een contract heb getekend en weer op eredivisieniveau actief ben.”

Van Rhijn staat zaterdagavond dus met zijn nieuwe ploeg tegenover zijn oude ploeg. Ondanks dat de rechtsback zichzelf nog steeds Ajacied voelt, wil hij natuurlijk gewoon winnen van Ajax. “We gaan het ze zo moeilijk mogelijk proberen te maken. We gaan de wedstrijd in met de gedachte dat we niks te verliezen hebben. We moeten onze huid zo duur mogelijk verkopen en gaan proberen te stunten,” sluit Van Rhijn af.

Lukkien ziet drukke schema Ajax niet als voordeel
De wedstrijden van Ajax volgen elkaar in rap tempo op. De Ajacieden mogen twee keer in de week aan de bak, terwijl een groot deel van de selectie ook nog interlandminuten in de benen heeft. De voetbalkalender is dus bommetje vol en er is maar weinig tijd om tussen de wedstrijden door goed te herstellen.

Is dat een voordeel voor Emmen? Nee, zo vindt trainer Dick Lukkien. “Ajax heeft genoeg kwaliteit. Dat is duidelijk,” zo lezen we op het digitale huis van de Emmenaren. “Zij zijn gewend veel wedstrijden te spelen en hebben een selectie die breed genoeg is om het aan te kunnen.”

Een brede selectie, daar zou Erik ten Hag zaterdagavond zomaar eens gebruik van kunnen maken. Het is zeker niet ondenkbaar dat Ajax wat spelers spaart richting het doordeweekse Champions League-treffen met Liverpool. Lukkien is daar in ieder geval op voorbereid.

“Natuurlijk heeft Ajax ook spelers die niet zomaar kunnen worden vervangen. Als die jongens uit voorzorg niet spelen, moet je daar gebruik van maken,” aldus de trainer. 

Emmen en Ajax trappen zaterdagavond om 18.45 uur af aan De Oude Meerdijk. Het duel staat onder leiding van scheidsrechter Serdar Gözübüyük.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >