Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - FC Midtjylland

De prestaties van Ajax in uitwedstrijden zijn fantastisch, maar het wordt nu wel hoog tijd om weer eens een potje voor eigen publiek te winnen. Of, nou ja, voor de eigen lege tribunes... Winst op FC Midtjylland is om allerlei redenen van belang. Check hier drie dingen die je vooraf moet weten!

25 november 2020 - 12:07
Driedingenajamidcar
Trekt Ajax thuis opnieuw aan het langste eind? © Pro Shots

Winst in eigen huis lang geleden, scoren ook...
Thuiswedstrijden van Ajax in de Champions League stonden doorgaans garant voor sfeervolle avondjes, maar presteren? Ho maar! Haha, dat is iets overdreven gesteld, hoor. Maar laten we wel wezen, met name de prestaties in uitduels zijn er de reden van dat Ajacieden serieus proberen om Europa te veroveren.

De laatste CL-thuiszege dateert van Ajax - Lille OSC en daarvoor moeten we terug naar september 2019. Drie thuiswedstrijden geleden dus. En dat niet alleen. Nee, de 3-0 van Nico Tagliafico in de 62ste minuut is ook het laatste (goedgekeurde) doelpunt dat Ajax sindsdien op CL-niveau maakte in de Johan Cruijff Arena.

Erik ten Hag vindt het te ver gaan om Ajax een complex aan te praten, maar van een complex is inmiddels toch zeker wel sprake. En dat kunnen we niet hebben, in de jacht op een plekje bij de beste twee van groep D. Buiten dat, als diezelfde Ten Hag al dik 2,5 jaar ongeslagen is in uitwedstrijden, wordt het na 365+ dagen toch ook tijd om thuis weer een keertje te winnen?

Nou, vinden wij wel! Dit alles moet trouwens gebeuren op een overbelaste grasmat. Het veld in de JC Arena heeft het zwaar omdat het vanwege de vele wedstrijden – en trainingen – amper de kans krijgt om te herstellen. Er werd geklaagd na Heracles-thuis (5-0), al gaf Ryan Gravenberch aan nergens last van te hebben en de mat eigenlijk best wel fijn te vinden.

Hoe dan ook, tijd voor een ouderwetse driepunter!

Variatie in opstelling en tactiek
Weet jij al welk Ajax om 21.00 uur aan de aftrap verschijnt? Misschien dat jij de elf namen goed weet te gokken, maar ook dat is nog geen garantie op het doorzien van de tactische variant. Nee, het is iedere keer maar weer de vraag wat Ten Hag heeft bedacht. En dat bedoelen we positief!

Als je een rol van betekenis wilt spelen op het Europese platform moet je als team dynamisch, veelzijdig en verrassend zijn. Precies dat zijn elementen die Ten Hag in het spel van Ajax heeft aangebracht. Je weet nooit precies wat je krijgt en tegenstanders hebben vaak tijd nodig om zich in te stellen op de gekozen tactische variant.

Misschien zien we hier ook wel direct een verklaring voor de vele vroege doelpunten. Gewoon omdat een tegenstander amper een idee heeft wat hem overkomt zodra een wedstrijdje tegen Ajax wordt afgetrapt. Ook op bezoek bij Midtjylland schoot Ajax uit de startblokken, een behoorlijk verstoorde voorbereiding ten spijt. Dusan Tadic in de spits of linksbuiten? Daley Blind centraal achterin of op het middenveld geposteerd? Het maakt allemaal niet uit. De Ajacieden volgen de instructies van Ten Hag prima op en maken er niet alleen het beste van, maar spelen hun beste spel.

Sean Klaiber steekt in Voetbal International nog maar eens de loftrompet over Ten Hag en richting Heracles-thuis deelde analist Arnold Bruggink amper een advies te hebben voor de Almeloërs, simpelweg omdat je met Ajax nooit weet wat je krijgt. Nogmaals: dat is bedoeld in de goede zin van het woord. Als compliment zelfs.

We zijn benieuwd welk menu er in de 'return' tegen Midtjylland wordt geserveerd, kom maar op!

Midtjylland begint zijn draai te vinden
Rondom de wedstrijd in Denemarken leek het wel alsof Midtjylland niet zo lekker in zijn vel zat. Er werden spelers gespaard in aanloop naar de ontmoeting met Ajax, waardoor een potje tegen FC Nordsjælland (4-1) stevig verloren ging, maar inmiddels ziet het er een stukkie beter uit bij 'FCM'.

De regerend kampioen staat ook nu weer bovenaan in de Deense competitie, onder meer door met 4-0 te winnen van FC Kopenhagen. Je zou misschien eerder Kopenhagen als tegenstander in de CL verwachten dan Midtjylland, maar er is echt iets aan de hand, hoor. De cijfers en feiten waar 'FCM' zich op baseert, werken maar al te goed. En bij Kopenhagen is het crisis. CRISIS zelfs. Nicolai Boilesen en Viktor Fischer hebben het zwaar, want hun club staat in brand.

Midtjylland hoopt de goede prestaties in de nationale competitie nu eens door te trekken naar het hoogste Europese niveau. Tot dusver staat er nul uit drie op Teletekst, waarmee het de slechtst presterende Deense kampioen in de CL is. Een beetje vergezocht misschien, maar toch.

Brian Priske hoopt dat zijn mannen de geleerde lessen van de eerste drie verloren wedstrijden goed in hun oren knopen. “Midtjylland vindt het leuk om mee te doen aan de CL, maar dit betekent niet dat we vervolgens tevreden zijn. We willen meer, we willen presteren en gaan er alles aan doen om ook na de winterstop Europees voetbal te spelen,” aldus de trainer.

Priske heeft het idee dat er spoedig minimaal een puntje kan worden bijgeschreven. “Het zit eraan te komen, echt waar, maar ik ben niet van plan om puur op het resultaat te focussen. We moeten het wel op onze eigen manier doen. We moeten alleen wat nuances aanbrengen in ons spelsysteem, want op die manier kunnen we meer succes boeken.”

Banner Eindejaarsactie AL

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >