Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dit valt ons op terwijl swing state Utrecht dankzij Ajax blauw wordt!

Het is Ajax voor het eerst dit seizoen gelukt een lastige klip in uitwedstrijd te omzeilen. Uitduels als met FC Utrecht moet je winnen om aan het einde van de rit voldoende punten te verzamelen in een kampioensrace en dat is precies wat de Ajacieden deden. Het was misschien niet altijd even groots, maar de uitslag van 0-3 staat en dat is nu eventjes wat telt!

08 november 2020 - 14:03
Verslagutrechtuitcar
Klaassen for president! © Pro Shots

Swing state turns blue!
Utrecht is blauw! Er is sprake van een hevige blauwe golf in het midden van het land. Dat is de afgelopen tijd wel eens anders geweest. Alle ins en outs delen we graag mee in deze key eredivisie-update! Stay tuned for more, want dit is nog maar het begin van ons verslag. Het wisselt de laatste jaren nog wel eens of Utrecht rood/wit of rood kleurt, maar in 2020 is Nieuw Galgenwaard echt blauw, hoor.

De eerste tussenstanden beloofden ondanks een tegenvallende opkomst en zelfs lege tribunes een spannende strijd en in de rust hielden beide partijen elkaar nog in evenwicht, maar via de post druppelden er in de tweede helft nog wat extra kansen binnen die tenminste werden afgemaakt. Zo'n tweederde tot driekwart van de kansen waren voor Ajax en hoewel Utrecht misschien het gevoel had dat er meer te halen viel, was toch echt sprake van een verdiende en afgemeten overwinning.

De tv-zenders hebben de overwinning al gecalled en we verwachten dat Erik ten Hag spoedig hetzelfde doet. We zijn benieuwd of Utrecht zich neerlegt bij de feiten of dat er een persmoment wordt georganiseerd voor de ingang van de rijschool bij het stadion om uit te leggen waarom er van de complete gang van zaken niets klopt.

Oh ja, een blik op onze magic wall vertelt trouwens dat Ajax na het einde van blok twee koploper is van de eredivisie.

Labyad iets drukker als 'nummer tien'
Eén van de problemen waar Ajax vooralsnog tegenaan loopt, is het 'werkzaam' maken van de nummer tien-positie. Tot op heden gebeurt het regelmatig dat je amper kunt opnoemen wie er nummer tien speelt, omdat de speler van dienst amper in het spel voorkomt. Dit lijkt niet eens voorbehouden aan een bepaalde naam, want het overkwam ook Dusan Tadic toen hij in de tweede lijn werd geposteerd.

Het klinkt misschien een beetje gek, want de wedstrijd viel nogal tegen, maar Labyad liet wel enige sprankjes van hoop zien. Ga maar na. Bij de meeste momenten van doelgevaar – ook hier geven we direct toe dat het er niet veel waren – was de nummer tien betrokken. Labyad dus. Hij had de 0-1 al in de eerste helft kunnen maken, maar werd een toefje gehinderd door Lassina Traoré en was ook belangrijk bij de daadwerkelijke totstandkoming van de openingstreffer.

Labyad verzorgde puike aansluiting na het wegsturen van David Neres met een wonderbal van Dusan Tadic en toen de voorzet uiteindelijk kwam, voelde Labyad dat het zelf ondernemen van een poging weinig zin had. Nee, hij verlengde de bal richting Davy Klaassen. Klaassen wachtte de stuit niet eens af en pegelde de bal tegen de touwen. Precies zoals je in zo'n situatie graag wilt. Heerlijk!

Traoré tikkie ondermaats
De prestaties van Traoré liggen de laatste weken onder een vergrootglas. Dat is niet per se slecht bedoeld, want de spits liet leuke dingen zien in de Champions League. Maar Utrecht-uit liet ook zien dat hij nog lang geen onbetwist basisspeler is. Er lukte weinig bij Traoré. Heel weinig. De dingen die hij wel deed, pakten ook nog eens verkeerd uit.

Het was sowieso opvallend om te zien dat Traoré het door de lucht moest afleggen tegen de 'lichte' Utrecht-defensie. Want die 'lichte' verdedigers waren voor Erik ten Hag toch reden om Traoré in de punt van de aanval te zetten. Goed idee, maar de praktijk wees niet uit dat het ook een goede keuze was.

Traoré schoot tekort in het meevoetballen, in het zijn van een aanspeelpunt en tsja, eigenlijk een beetje in alles. Een spits kan zo'n middelmatig optreden nog een beetje verbloemen door de winnende tegen de touwen te jagen, maar ja... dat deed Traoré ook al niet.

Het verdienen van penalty's begint langzaam wel een specialiteit te worden van Traoré, haha. We noemen zo snel uit het hoofd eventjes de potjes tegen VVV-Venlo, Atalanta Begamo, Fortuna Sittard en nu dus Utrecht. Dat tikt lekker aan! Tegelijkertijd zegt het genoeg dat Traoré direct na het krijgen van de besproken penalty naar de kant werd gehaald.

Gevoelige hamstrings
Begint het drukke programma zijn tol te eisen? Dat lijkt een terechte vraag nu verschillende Ajacieden met pijntjes kampen. Sowieso moet Ten Hag bij het maken van zijn opstelling ook volop rekening houden met een juiste arbeid-rustverhouding en dat komt hem wel eens op kritiek te staan. Net als de wissels die hij doorvoert. Tijdens de rust van Utrecht-uit kon Ten Hag echter niet anders. Gevaarlijke man Antony moest eraf. Hij greep in de laatste minuut van de eerste helft naar zijn hamstring en al snel werd duidelijk dat er wel gewisseld moest worden. Zo gezegd, zo gedaan. Helaas leek het in eerste instantie nergens op wat vervanger Neres liet zien, maar later vond hij zijn draai. Zoals ook Quincy Promes een aardige invalbeurt kende en nog de 0-3 liet aantekenen.

Alsof de kwetsuur bij Antony trouwens nog niet vervelend genoeg is, greep binnen het uur ook Nico Tagliafico naar zijn hamstring. De linksback kon gelukkig wel verder en bleef zich ook bemoeien met het spel, maar het was wel een teken. Ook Ajax zal zijn portie blessureleed nog wel gaan krijgen dit seizoen, want de kalender is overvol en wedstrijden zijn op elkaar gepropt als nooit tevoren.

Het benieuwt ons of de pijntjes van Tagliafico een gang naar Argentinië nog in de weg staan...

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >