Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Gewenste aantal van tien Europese startbewijzen gaat aan BeNeLiga voorbij

Er rolt een sneeuwbal van de berg af. Steeds sneller. En steeds groter. Nog rapper. Nog meer gegroeid in omvang. En zo maar door, en zo maar door. De grote vraag is nu: heeft de Uefa het sneeuwbaleffect van de BeNeLiga tot stilstand gebracht?

08 oktober 2020 - 10:14
Ticketsbeneligacar3
Gaan de plannen voor een BeNeLiga nu ten onder? © Pro Shots

Zoals je misschien wel weet, zijn de Belgische en Nederlandse topclubs met elkaar in gesprek over het opzetten van een gezamenlijke competitie. Die gesprekken verliepen in zulke goede harmonie dat zelfs eventjes niet werd uitgesloten om in seizoen 2022/2023 al te beginnen.

Er moest wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Zo speelt er de belangrijke kwestie van Europese startbewijzen. Europese glorie en Europese bonussen zijn van groot belang voor clubs, in welke 'nationale' competitie je ook uitkomt. Startbewijzen opgeven is dus het laatste wat je wilt.

Precies daar loopt het nu spaak. De initiatiefnemers van de BeNeLiga hadden gehoopt clubs van hun plan te overtuigen door tien Europese startbewijzen te ritselen bij de Uefa. Vijf tickets voor de Belgen, vijf voor de Nederlanders. Leuk bedacht, maar de Uefa werkt niet mee...

De Telegraaf schrijft dat de BeNeLiga op expeditie is gegaan naar de hoofdkantoren van de Uefa en er zal ongetwijfeld een gelikte presentatie zijn gegeven, maar dit was onvoldoende om grote baas Alexander Ceferin te overtuigen. Hij zou niet weten waarom voor de BeNeLiga een uitzondering moet gelden.

Ceferin wijst erop dat de BeNeLiga wel tien startbewijzen kan willen, maar dat grote voetballanden die ook niet krijgen. Landen als Duitsland, Engeland, Spanje en Italië moeten het doen met zes tickets voor hun competities, Frankrijk mag zelfs 'maar' vijf ploegen afvaardigen. Als je alles bij elkaar optelt, blijft de BeNeLiga ook nog eens verreweg de kleinste competitie met de kleinste achterban (inwoners).

Een compromis van zeven startbewijzen voor België en Nederland samen is ook al van de hand gewezen. We zijn benieuwd hoe dit nieuws nu naar beneden druppelt, maar het kan twijfelaars onmogelijk over de streep trekken. En er zijn al genoeg twijfelaars. Al kun je je afvragen of sommige initiatiefnemers wel ruimte laten voor twijfel...

We wachten het af!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >