Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Initiatiefnemers BeNeLiga zijn niet te stoppen en stappen naar Uefa

De meningen van de supporters zijn zo ongeveer tot op het bot verdeeld, maar dit weerhoudt de initiatiefnemers van het idee voor een BeNeLiga er voorlopig niet van om meters te maken. Er lopen elf clubs voorop en die gaan er nu vol voor. Er volgt bijvoorbeeld een onderhoud met de Uefa.

28 augustus 2020 - 16:53
neresbeneligacar
Wie weet krijgen we straks vrijwel wekelijks Nederland versus België. © Pro Shots

Ajax behoort tot een gezelschap van elf clubs die onderzoeken of het zinvol is om de Belgische en Nederlandse competitie samen te voegen tot een BeNeLiga. Als alles in sneltreinvaart verloopt en iedereen zich achter het plan schaart, wordt een start in seizoen 2022/2023 zelfs niet uitgesloten.

Of het echt zo'n vaart loopt, valt te bezien, maar feit is dat de kartrekkers vol goede moed voorop lopen en er vroeg of laat een moment komt waarop alle Belgische en Nederlandse clubs zich over plannen moeten uitspreken. We zijn erg benieuwd of die stemming groen licht oplevert...

Er was vrijdag opnieuw een overleg tussen de initiatiefnemers en nadat eerst letterlijk en figuurlijk de grenzen zijn verkend, volgt nu een volgende fase. Die volgende fase bestaat uit overleg met de clubs die wel eens buiten de boot kunnen vallen – en dus ontmoetingen met de topclubs missen – plus een onderhoud met de Uefa.

De initiatiefnemers zijn Ajax, AZ, FC Utrecht, Feyenoord, PSV en Vitesse voor Nederland en Anderlecht, Club Brugge, AA Gent, KRC Genk en Standard Luik namens België terwijl ook de KNVB en KBVB zijn aangesloten. Het plan is een competitie voor achttien deelnemers op te zetten.

De Uefa moet groen licht geven voor een constructie voor het verdelen van Europese startbewijzen. De Europese voetbalbond stelde zich altijd op het standpunt dat die felbegeerde startplekken per competitie moeten worden verdeeld, terwijl het idee nu is dat zowel de vijf beste Belgische als Nederlandse clubs toegang krijgen tot de prestigieuze toernooien.

Het voornemen is om tussen september en december 2020 duidelijkheid te hebben en als de Uefa het licht op groen zet, verhoogt dit de kans dat de nieuwe competitie er komt. Daarna kan er definitief een klap op gegeven worden, al klinken de woorden in het persbericht allemaal wel erg ronkend. Het kan haast niet anders of er komen beren op de weg, om niet te spreken van blokkeeracties.

Een ander belangrijk punt is het in kaart brengen van geldstromen. Het idee is dat het samenvoegen van twee competities zorgt voor een groter achterland. België en Nederland samen zijn goed voor een potentieel publiek van 28 miljoen mensen en daar valt geld aan te verdienen. Meer geld dan twee kleinere competities afzonderlijk kunnen genereren.

Uit ons SV Ajax Ledenpanel kwam naar voren dat zo'n 40 procent voorstander is van de introductie van een BeNeLiga, terwijl ook 40 procent tot de tegenpartij mag worden gerekend. Overigens gaf zo'n 39 procent als suggestie om eerst eens met een gezamenlijk bekertoernooi te beginnen en daarna verder te kijken.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >