Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Gedoe over Ajax-bonussen riekt tikje naar sensatiezucht

'Bonus voor Ajax ondanks miljoenensteun', was dinsdag de ronkende kop boven artikelen in diverse media. Inmiddels gaan, zoals je verwacht bij zulke verhalen, veel mensen behoorlijk los op Ajax, want 'schandelijk' en mag dit allemaal wel...?

07 oktober 2020 - 12:24
Bonus 1200
In coronatijd zijn er geen bonussen uitgekeerd bij Ajax. © Pro Shots

Dit bewuste artikel in de Volkskrant ging vrij hard en op veel plekken lezen we nu nergens dat het gaat om bonussen die zijn uitgekeerd in september 2019, nadat de club een maand eerder deelname aan de groepsfase van de Champions League had veiliggesteld.

Het gaat hier vooral om bonussen voor sportieve successen, zoals het behalen van de dubbel en de halve finale Champions League in sprookjesseizoen 2018/2019, zoals ook allemaal transparant in het jaarverslag van Ajax is te lezen.

Deze bonussen konden pas iets later – toen het nieuwe boekjaar al was ingegaan – worden toegekeerd, omdat Ajax eerst de voorronde door moest komen. De Ajacieden waren daarin te sterk voor Paok Saloniki en Apoel Nicosia, weten jullie nog? Rondom het uitkeren van de bonussen stonden we te stuiteren vanwege mooie overwinningen (3-0) op Lille OSC en Valencia.

De uitbraak van het coronavirus zorgde in Nederland echter pas vanaf maart 2020 voor grote problemen, nadat het al begin dit jaar voor het eerst binnen de landsgrenzen werd ontdekt. Toch wordt er nu op veel plekken gesuggereerd dat er momenteel bij Ajax allemaal bonussen worden uitgekeerd, terwijl de club 4,5 miljoen euro noodsteun aanvroeg via de NOW-regeling.

Dat riekt allemaal een tikje naar sensatiezucht, want sinds de zomer van 2019 zijn er bij Ajax helemaal geen bonussen uitgekeerd. Geen kampioensbonus, geen jaarbonus en eveneens geen bonus voor het veiligstellen van deelname aan de Champions League voor seizoen 2020/2021.

We willen Ajax hier niet verdedigen om het verdedigen, maar het is vervelend om te zien dat zelfs Tweede Kamerleden losgaan op Ajax. Zonder precies te weten waar ze nu op losgaan. Of ze weten het wel en dan is het nog kwalijker... Het bekt natuurlijk allemaal lekker, dat snappen we en je kunt over bonussen sowieso een boompje opzetten, maar de discussie moet wel zuiver zijn.

De Volkskrant en andere media hebben het verder niet over directie, spelers en staf, die stuk voor stuk salaris inleverden. En ja, dan houden ze nog zat over. Dat weten we, maar toch. Bovendien is de NOW-regeling slechts gebruikt voor het kantoorpersoneel en niet voor directie, spelers en staf.

Nog een nuance die we graag maken: de NOW-regeling is door veel bedrijven aangevraagd, omdat het alleen op dat specifieke moment kon en niet met terugwerkende kracht. De kans is daarom helemaal niet ondenkbeeldig dat Ajax dit terugbetaalt. Of zelfs moet terugbetalen. Op een later moment wordt namelijk beoordeeld of dit bedrag daadwerkelijk nodig was om de coronacrisis te doorstaan.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >