Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Waarom het niet raar is dat Ajax hulp krijgt van ingooicoach

Er wordt een flink potje gelachen om de ingooicoach die Ajax maandag bijstaat in Qatar. Hahaha, oh wat grappig! Maar het is stiekem zo gek niet dat Erik ten Hag de hulp heeft ingeschakeld van Thomas Grønnemark en eigenlijk zouden juist Ajacieden beter moeten weten.

06 januari 2020 - 12:10

Het is niet leuk om terug te gaan naar de finale van de Europa League, die in 2017 met 2-0 werd verloren van Manchester United. Ajax was die dag Ajax niet en een slechte ingooi vormde de voorbode van de vroege openingstreffer van Paul Pogba, die de wedstrijd al vroeg een beslissende wending gaf.

Jaïro Riedewald opereerde staand aan de zijlijn een tikje onhandig, waarna Man Utd de bal afpakte diep op de helft van Ajax en Pogba kon scoren. Ja, het was flinke pech dat de bal van richting werd veranderd en Andre Onana moest vissen. Maar was het ook pure pech dat Ajax de bal verloor bij die inworp? Nou, niet per se.

Het bijzondere is dat Peter Bosz in de zomer van 2016 trainde op het nemen van inworpen, maar dat diverse Ajacieden de oefeningen maar stom vonden en zich er een tikje gemakkelijk vanaf maakten. De gevolgen bleken tijdens de laatste wedstrijd van het seizoen. In een Europese finale dus...

Ruim tweeënhalf jaar later wordt vrij lacherig gereageerd op het besluit van Ten Hag om een heuse ingooicoach uit te nodigen voor een trainingssessie. Maar dat is dus zo gek niet. Overigens heeft dit niet alleen te maken met die slechte inworp tijdens de Europa League-finale.

Nee, het gaat dieper dan dat. Veel dieper. Ook Liverpool maakt gebruik van de bijzondere diensten van Grønnemark, net als tweevoudig Deens kampioen FC Midtjylland dat met enige regelmatig scoort uit (lange) inworpen. “Ik weet dat ik misschien wel het raarste beroep uitoefen van alles en iedereen,” merkte de ingooicoach al eens op tegenover de BBC.

Ook al bezit Grønnemark het record van langste ingooi ooit – de bal kwam maar liefst 51.33 meter ver – denk nu direct niet dat de inworpen van Ajax in de tweede helft van seizoen 2019/2020 plots verkapte corners worden. Nee, het verhaal zit anders in elkaar. En het is best interessant. Bedenk ook eventjes dat een ploeg veertig tot vijftig keer per wedstrijd staat in te gooien.

“Ik focus op wel dertig aspecten en het gaat veel verder dan puur en alleen de techniek achter het ingooien van de bal. Het gaat er ook om hoe je de bal ontvangt, hoe je de juiste loopactie kunt maken en hoe je als medespeler ruimte creëert om vanuit daar verder te voetballen,” vervolgt de Deense specialist.

Liverpool werkt sinds vorig seizoen met Grønnemark en de effecten zijn duidelijk zichtbaar in het spel van de winnaar van de Champions League en koploper van de Premier League. Zo behoudt Liverpool nu in maar liefst 68,4 procent van de gevallen de bal na een ingooi. Dit klinkt als logisch, maar het gemiddelde van de diverse grote competities schommelt als een ploeg onder druk staat slechts rond de 50 procent...

Liverpool is er sinds de bemoeienis van de specialist 20 procent aan geslaagde inworpen op vooruit gegaan. Als je de bal hebt of behoudt, kun je vervolgens aan aanvallen gaan denken. Slechts Midtjylland zet met 70,2 procent succesvolle ingooien een hoger percentage neer. En was Midtjylland niet een van de andere clubs die met Grønnemark samenwerkt? Oh, jazeker!

Ajax noteert op basis van de eerste seizoenshelft van 2019/2020 een percentage van 93 procent geslaagde inworpen, onwijs goed dus! Geslaagd staat in dit geval voor: inworpen waarna het elftal in balbezit bleef. Als je dit percentage ziet, kun je denken dat er geen enkele verbetering meer mogelijk is...

Deze cijfers vertekenen nogal omdat het geen percentage is over de fases waarin Ajax onder druk staat. Ook bijzonder, zo blijkt uit navraag bij Opta Sports: de 66 lange inworpen van Ajax is het minste aantal van alle ploegen in de eredivisie.

Toevallig staat er deze maand in het vakblad NL Coach een interview met diverse specialistische trainers, onder wie Grønnemark. Andere disciplines betreffen de strafcorner in het hockey en het trainen van het gezichtsveld van NFL-spelers.

Grønnemark wil in een korte reactie tegenover Ajax Life niet zeggen of het om een eenmalige spoedcursus ging of dat hij de Ajacieden vaker bijles gaat geven.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >