Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

KNVB overweegt met nieuwe VAR-software Premier League achterna te gaan

Ken jij de okselregel al? Nee, geen probleem hoor, dat kunnen we ons voorstellen. Maar stel die vraag aan een supporter van een club uit de Premier League en grote kans dat je een bak ellende krijgt uitgestort. Dit heeft te maken met VAR-software die de KNVB nu ook wil aanschaffen.

13 januari 2020 - 17:18
varbuitenspelcar
Wie weet worden er straks lijntjes getrokken voor buitenspel. © Pro Shots

Het idee is helemaal zo gek nog niet, want de FA beschikt over software waarmee in het geval van mogelijk buitenspel lijntjes kunnen worden getrokken om te bepalen of er sprake is van een geldig doelpunt. De lijn tussen geldig of ongeldig is echter nogal minimaal.

Zo kan het gebeuren dat er doelpunten worden afgekeurd omdat je met je oksel buitenspel staat. Of omdat je een grote neus hebt. Of omdat je net naar voren leunt. Of omdat de houding van je lichaam anders is omdat de aanvaller linksaf gaat en de bewuste laatste verdediger rechtsaf.

Kortom, gedoe! Heel veel gedoe. En een goede oplossing is er vooralsnog niet, waardoor alles en iedereen rondom de Premier League constant in woede uitbarst. Het liefst ziet de gemiddelde supporter de VAR morgen verdwijnen. Of vandaag nog, als het kan. Dan maar weer terug naar de discussie van vroeger.

https://twitter.com/ZS_Voetbal/status/1212410655619182592

Je kunt je voorstellen dat het daarom nogal wat stof doet opwaaien dat de KNVB overweegt om dezelfde software aan te schaffen. Lekker lijntjes tekenen tot in de oksels van spelers en kijken of iemand een grasspriet buitenspel staat ja of nee.

Buitenspel was ooit bedoeld om 'balletje afwachten' tegen te gaan, maar tegenwoordig moet er een microscoop aan te pas komen. Dat gaat veel voetballiefhebbers te ver. Je kunt dus alleen maar hopen dat de KNVB hier goed over heeft nagedacht en een en ander in de eredivisie beter werkt.

De praktijk leert vaak dat – hoe goed er ook over is nagedacht – dit nogal tegenvalt. Desondanks zou de KNVB het extra hulpmiddel het liefst inzetten. Er komen dan extra camera's op de rand van het zestienmetergebied en de beelden worden door speciale camera's uitgelezen.

“We streven naar optimalisatie. Maar dat hangt af van overleg tussen de KNVB en de clubs. Iedereen moet wel bereid zijn om die investering te doen,” reageerde scheidsrechtersbaas Dick van Egmond namens de KNVB.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >