Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over FC Groningen – Ajax

Ajax reist zondagmiddag af naar het hoge noorden voor de uitwedstrijd tegen FC Groningen. Op basis van het verleden weten we dat de ploeg van Erik ten Hag het altijd lastig heeft in de Euroborg. Daarom hier drie dingen die je moet weten over Groningen – Ajax.

25 januari 2020 - 11:35
Copyright-ProShots-3221571
Zondag meer van dit graag! © Pro Shots

Record lonkt voor Gravenberch
Ryan Gravenberch had al het record in handen als jongst debuterende Ajacied in de eredivisie, maar daar kan zondagmiddag nog een mooie mijlpijl bijkomen. De middenvelder kan namelijk de jongste Ajaxspeler ooit worden die in drie competitieduels op rij scoort. Gravenberch was tijdens zijn laatste twee basisplaatsen in de eredivisie twee keer trefzeker en gaf ook nog eens een assist. Daarmee was hij direct betrokken bij drie goals in zijn laatste twee competitiewedstrijden.

Mocht Gravenberch tegen Groningen scoren, dan lost hij Ryan Babel af als recordhouder. De teruggekeerde Ajacied was in 2005 achttien jaar en 35 dagen oud toen hij in drie opeenvolgende wedstrijden het net wist te vinden. Gravenberch kan met zeventien jaar en 255 dagen de jongste Ajaxspeler ooit worden die dat presteert, zo maken we op uit de statistieken van Opta.

Weinig spektakel bij Groningen
Een blik op de ranglijst leert dat Groningen momenteel de tiende plaats in de eredivisie bezet. Het doelsaldo van de Trots van het Noorden is best opvallend. De ploeg van Danny Buijs komt uit op een doelgemiddelde van drie, met 18 goals tegen en 21 voor. Daaruit kun je concluderen dat er maar weinig spektakel is bij Groningen. Het gebeurde dit seizoen slechts twee keer dat een wedstrijd van de Groningers eindigde met vier doelpunten.

Als er zondagmiddag al sprake is van spektakel, is de kans groot dat we dit pas in het tweede bedrijf zien. In de laatste acht onderlinge competitieduels tussen Groningen en Ajax werden liefst zestien van de twintig goals na rust gemaakt. Sterker nog, acht van deze twintig treffers vielen pas in het laatste kwartier. Zo trok Klaas Jan Huntelaar vorig seizoen hoogstpersoonlijk de drie punten over de streep door tien minuten voor tijd te scoren.

Buijs eist strijd en beleving
Voor Ajax is Groningen-uit een van de lastigste uitwedstrijden van het seizoen. Toch zijn de Amsterdammers al vijf jaar lang ongeslagen in de Euroborg (die tegenwoordig een ingewikkelde sponsornaam draagt). Groningen-trainer Buijs weet dus dat winnen van Ajax in eigen huis een lastige opgave is. “Je speelt tegen de beste club van Nederland. Ze hebben ook in Europa een behoorlijke stempel gedrukt,” zo tekent RTV Noord op uit de mond van de oefenmeester.

Om een resultaat af te dwingen tegen Ajax, eist Buijs dat zijn ploeg strijd, beleving en defensieve kwaliteiten laat zien. “We spelen tegen een goede ploeg in een uitverkocht stadion. Wat is er leuker dan te laten zien dat wij ook tot iets moois in staat zijn? Hopelijk slagen we erin om kansen te creëren en goals te maken,” sluit de trainer af.

FC Groningen en Ajax trappen zondagmiddag om 14.30 uur af in de Euroborg.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >