Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Discussie clubs over BeNeLiga neemt serieuze vormen aan

Het is als een soort rituele dans die ieder seizoen wel een keertje plaatsvindt, maar de boel lijkt nu toch wat serieuzer te worden. Er zijn stappen gezet naar de oprichting van een BeNeLiga. Die start sowieso niet voor 2025, maar de benodigde onderzoeken gaan nu een meer serieuze fase in.

24 januari 2020 - 09:48
beneligadiscussiecar
Ajax voetbalde Club Brugge recent nog op een hoop. © Pro Shots

De koppen worden regelmatig bij elkaar gestoken door clubs uit Nederland en België en met een aflopend tv-contract bij de buren wordt dit als het ultieme moment gezien om eens spijkers met koppen te slaan. Vandaar dat er heel wat wordt overlegd en onderzocht.

Ajax, AZ, FC Utrecht, Feyenoord, PSV, Vitesse en Anderlecht, Club Brugge, RC Genk, AA Gent en Standard Luik zijn voorlopig de betrokken clubs, terwijl er wordt gefluisterd dat een BeNe Liga straks uit tien Nederlandse en acht Belgische clubs zou moeten gaan bestaan.

Er moet nog heel wat gebeuren voordat het daadwerkelijk zo ver is, al blijkt uit een studie van Deloitte dat het samenvoegen van beide competities sowieso tot hogere inkomsten voor de clubs zou moeten leiden. Dat is althans de theorie. Er wordt dus gesproken over hogere inkomsten, maar de details zijn nog niet echt ingekleurd. Een impuls van tussen de 250 en 400 miljoen euro klinkt wat vaag.

Het blijft afwachten of de theorie richting praktijk kan worden vertaald en daarom wordt nu verder onderzoek gedaan. Het feit dat dit verdere onderzoek wordt opgestart, betekent automatisch dat de oprichting van een BeNe Liga nog niet eerder zo dichtbij is geweest. Dichtbij maar tegelijkertijd o zo ver weg.

https://twitter.com/SupportersNL/status/1220443940933029890

De volgende fase van het project betreft het opstellen van een business plan, waarna de komende tijd ook contact zal moeten worden gezocht met alle overige clubs, bonden, competities, Uefa en overheden. Pas als alle concrete gevolgen in kaart zijn gebracht, kan het onderwerp BeNe Liga hardop worden besproken en volgt er eventueel een stemronde.

Bijzonder genoeg wordt vooralsnog met geen enkel woord gerept over de voorkeur van supporters. Daar is dan ook nog niet naar gevraagd, terwijl er ook tijdens overleggen met de Uefa nog wel de nodige hobbels zijn te nemen. Een belangrijke kwestie wordt de verdeling van startbewijzen voor Europees voetbal.

We horen overigens ook wat wisselende geluiden over de mening van Edwin van der Sar. Ja, Ajax praat mee over de oprichting van de BeNe Liga en is zeer benieuwd naar feiten en cijfers, maar de club houdt ook de vinger aan de pols als het gaat om de nieuwe opzet van de Champions League of een mogelijke Super League. Zeker is dat Van der Sar graag de inkomsten van Ajax wil vergroten.

Het lijkt erop dat er op allerlei borden wordt geschaakt en eigenlijk valt op geen enkele manier te voorspellen wat de toekomst brengt. Hopelijk wordt er geluisterd naar de mening van supporters, maar ja, je weet hoe dat soms gaat...

SV Ajax hoopt dat de mening van supporters leidend wordt in het verdere traject. Het toeval wil dat wij als vereniging in ons laatste ledenpanel eigen onderzoek hebben laten doen naar de mening van Ajacieden over een mogelijke BeNe Liga. De resultaten delen we volgende week.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >