Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Blind moet geduld bewaren maar twijfelt niet over terugkeer

De laatste weken sprak alles en iedereen over Daley Blind en er werd flink gespeculeerd over zijn sportieve toekomst door mensen die daar beter hun mond over kunnen houden. Gelukkig spreekt de Ajacied nu zelf.

11 januari 2020 - 10:03
blind-12003
Het is fijn om uit de mond van Blind zelf te horen hoe het met hem gaat. © Ajax Images

Het was flink schrikken toen het nieuws naar buiten kwam dat Blind kampte met een ontstoken hartspier. Eén en ander kwam aan het licht, nadat hij een maand geleden duizelig naar het gras ging in de Champions Leaguewedstrijd tegen Valencia.

Hij speelde het duel uit, maar ging daarna uitgebreid door de medische molen, waarbij aan het licht kwam dat hij dus wel degelijk wat mankeerde. Het beste nieuws in die periode was een filmpje van de 29-jarige speler zelf, die stelde dat hij zich wel goed voelde.

De diagnose was dus een ontstoken hartspier en om die reden werd preventief een subcutane ICD geplaatst bij Blind. Dat is een defibrillator die wordt ingebracht bij mensen die het risico lopen dat ze met hartritmestoornissen en dergelijke te maken krijgen.

Vervolgens had alles en iedereen een mening over de duur van het herstel van Blind en of hij überhaupt weer aan spelen zou toekomen. Cardiologen die het dossier van de Ajacied totaal niet kenden gaven tekst, uitleg en prognoses. Heel vervelend, vond de familie Blind zelf ook.

Allerlei doktoren en buitenstaanders vonden er wat van, wat zorgde voor tal van speculaties over de sportieve toekomst van Blind. “Daar trek ik me niet zo veel van aan. Het prikkelt me meer om te laten zien hoe snel ik weer op het veld kan staan,” vertelt Blind in het programma Evenblij maakt Vrienden.

Blind raakte zelf nooit echt in paniek. “Het is je hart, de motor van je lichaam. Ondanks dat heb ik me nooit echt heel angstig gevoeld. Mede misschien omdat ik nooit echt pijn heb gevoeld. Geen steek of prikkel. Inmiddels heb ik een ICD. Ik ben heel mijn leven veilig.”

Het is fijn om nu van de verdediger zelf te horen. Hij vertelt aan Frank Evenblij waar hij momenteel staat en hoe hij zich voelt. In het gesprek klinkt Blind meer dan strijdbaar, maar ook realistisch.

“Ja, ik ga sowieso weer voetballen. Nu is het wachten voor mij. Het kan een week duren dat een test goed is, of twee, maar het kan ook twee maanden duren. Ik moet het geduld opbrengen om niks te doen. Geen inspanningen of dergelijke. Ik moet herstellen, zoals je lichaam af en toe moet herstellen. Dat heeft tijd nodig.”

Waar hij zelf de rust bewaarde, snapt Blind dat de buitenwereld flink schrok van de hele situatie. “Ik denk dat het voor iedereen heel erg schrikken was. Misschien wel meer voor de mensen om me heen dan voor mezelf. Ik was alweer heel snel bezig met hoe lang het zou duren. Er komt een EK aan en hele mooie wedstrijden met Ajax. Eerst schiet de sport door je hoofd. Dat wil je zo snel mogelijk weer uitoefenen.”

De positiviteit die Blind uitstraalt is meer dan prettig, maar het belangrijkste is natuurlijk zijn gezondheid, zo vinden ze bij Ajax ook. Voetbal International tekent uit de mond van Erik ten Hag op dat er logischerwijs geen enkel risico wordt genomen met het kind van de club.

“Het allerbelangrijkste is zijn welzijn. Hij is net getrouwd, heeft een kindje. Daar heeft hij verantwoordelijkheid voor te nemen. Hij wil het veld op, is niet tegen te houden. Hij vindt het vreselijk dat hij on hold wordt gehouden. Ik kan ook niet wachten tot hij terugkeert in de groep, maar de dokter moet groen licht geven. Het is niet te zeggen wanneer dat is.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >