Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
[

Scheids Kuipers verklaart rood: 'Ik kom niet naar het stadion voor tijdrekken'

Björn Kuipers maakte kort na Ajax - FC Groningen (2-0) een geïrriteerde indruk. De scheidsrechter werd door allerlei partijen gevraagd om tekst en uitleg te geven over een rode kaart die je niet vaak ziet: eentje wegens tijdrekken. De maat was voor de arbiter simpelweg vol, waarna hij Django Warmerdam wegstuurde.

29 september 2019 - 10:12
kuiperstijdrekkencar

Het leek wel alsof de avond van Kuipers ook was verpest en inderdaad, je kunt je voorstellen dat de scheidsrechter wel eens leukere wedstrijden heeft gefloten. De helft van de tijd moest hij aan de Groningers vragen of het spel alsjeblieft vervolgd kon worden.

Het was in de 73ste minuut klaar met lief vragen en tijd om op te treden, toen weer werd getreuzeld met het nemen van een ingooi. Waarom was voor Kuipers de maat vol? Ondanks zijn optredens bij de tv-camera's wilden wij van Ajax Life dat ook graag zelf van de scheids horen.

Björn, je bent al voor de camera's geweest, maar wat kun je zeggen over de gebeurtenissen tijdens Ajax - Groningen?
“Nou, dat het onacceptabel was wat Groningen deed. Ik heb ze er vaak voor gewaarschuwd, want daar waren genoeg momenten voor. Ik heb in de rust zelfs nog gezegd: dit kan zo niet in de tweede helft. Als je dan in de 73ste minuut nog steeds doet alsof je neus bloedt, terwijl je door mijn collega wordt aangespoord om een ingooi te nemen en maar blijft wachten en wachten... En dan nog een keer doet alsof. Dat vormde voor mij de druppel en toen heb ik een statement gemaakt.”

Je was je er dus van bewust dat Warmerdam al een gele kaart op zak had?
“Jazeker, dat wisten we. Mijn grensrechter stond ernaast en gaf duidelijk te kennen: nu gooien! Dat werd niet gedaan. Zoals er de hele avond spelers vanaf de andere kant kwamen om een ingooi of corner te nemen.

Zo'n rode kaart als deze zie je niet vaak...
“Ik heb ze duidelijk gewaarschuwd!”

Wat was de reactie van de Groningers na de waarschuwing tijdens de rust?
“Nou, dat ze het wel vonden meevallen qua tijdrekken...”

Terwijl je al drie minuten toevoegde aan de eerste helft...
“Dat zegt al genoeg, want van blessures was geen sprake. Ik bleef maar wijzen en gebaren. Je kunt wel wijzen naar een scheidsrechter of klagen over het sturen van een wedstrijd, maar ik vind het niet zo slim als je al een gele kaart heb gekregen om in zo'n situatie zo veel tijd te rekken...”

Kun je je voorstellen dat spelers van Groningen nu zeggen: waarom krijgt doelman Sergio Padt geen geel?
“Ja, dat snap ik wel. Maar de grensrechter spoorde de speler duidelijk aan een ingooi te nemen. En nog een keer en nog een keer. Dan is de maat vol, we kunnen niet bezig blijven. Weet je, er komen 50.000 supporters naar het stadion om voetbal te zien en het tijdrekken was te buitensporig. Ik vind het vervelend voor Groningen, maar dit is de consequentie. Ik kom zelf ook geen wedstrijd fluiten om spelers volop tijd te zien rekken.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >