Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag hoopt dat scheidsrechters Ajax voortaan minder in de weg lopen

Is het jou misschien ook opgevallen? Nou, ons wel. De scheidsrechters hinderen – onbedoeld – meer dan ooit het spel van Ajax door in de weg te lopen. Erik ten Hag hoopt dat de arbiter van dienst dit voortaan meeneemt in zijn voorbereiding op het fluiten van een duel van de regerend kampioen.

27 september 2019 - 15:54
hagscheidswegcar
Ten Hag is niet altijd te spreken over de looplijnen van de scheids. © Pro Shots

Het eerste tegendoelpunt van Ajax in de eredivisie, op bezoek bij Vitesse (2-2) viel nadat een scheidsrechter, Bas Nijhuis om precies te zijn, in de weg had gestaan en we zien het vaker dit seizoen: ballen tegen de scheidsrechter aan of een leidsman die een Ajacied bij een loopactie in de weg zit.

Ajax Life sneed het onderwerp van hinderlijke scheidsrechters aan tijdens Ten Hags persmoment in voorbereiding op het thuisduel met FC Groningen. En blijkbaar raakten we een gevoelig puntje. “Je hebt het goed opgemerkt, want het is inderdaad hinderlijk,” aldus de trainer.

“Het kostte ons tegen Lille OSC (3-0) zelfs een grote kans, want Hakim Ziyech kreeg door toedoen van de scheids bij een corner niet de kans om op doel te schieten. De scheids verijdelde dat. Ik weet ook waar het mee te maken heeft: wij kijken in ons aanvalsspel naar diagonale lijnen en daar loopt ook de scheidsrechter.”

Het draait bij Ajax vaak een beetje uit op 'pupillenvoetbal' aan de ene kant van het veld – vaak aan de rechterkant – waarna wordt geopend in de vrije ruimte. Vaak gaat het dus van rechts naar links. Die vrije ruimtes liggen in de halfspaces en de scheids loopt op zijn beurt van de ene halfspace diagonaal naar de andere.

“Wij gaan ons spel niet veranderen, maar uiteindelijk staat de scheidsrechter op het veld om het spel te leiden en hoe belangrijk een element als een arbiter ook is – en ik respecteer ze zeer – maar het gaat uiteindelijk om de 22 spelers op het veld. Die moet je het voetballen niet onmogelijk maken. Het gaat niet bewust, maar een scheidsrechter kan er wel over nadenken.”

Ten Hag sluit niet uit dat hij binnenkort eens een praatje met de door de KNVB uitverkoren scheidsrechter aankoopt om hem op het hinderen te wijzen. “Jij spreekt het nu uit,” deelde hij mee. “En het zet me wel aan het denken.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >