Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax – FC Groningen

De wedstrijden volgen elkaar in rap tempo op. Nadat Fortuna Sittard op bezoek kwam in de Johan Cruijff Arena (5-0) is het nu de beurt aan FC Groningen. De Ajacieden scoren in eigen huis meestal wel een driepunter tegen de club uit het hoge noorden, maar dat gaat lang niet altijd even gemakkelijk. Daarom hier drie dingen die je moet weten over Ajax – FC Groningen.

28 september 2019 - 14:03

Tadic jaagt wederom op record
Het lijkt wel alsof Dusan Tadic praktisch ieder eredivisieduel een record kan breken. In het midweeks duel met Fortuna Sittard kon hij zelfs de grote Johan Cruijff evenaren, door voor een dertiende keer op rij in een thuiswedstrijd te scoren. Tegen de ploeg uit Limburg werd de serie aan thuisdoelpunten echter doorbroken.  

De Serviër hoeft niet lang te treuren om het mislopen van de mijlpaal, want zaterdagavond kan Tadic wederom een record op zijn naam schrijven. Deze keer gaat het niet over doelpunten, maar over assists. De aanvoerder leverde in de afgelopen zes eredivisieduels iedere keer een assist. Als het Tadic lukt om tegen Groningen weer een assist te geven, is hij de eerste speler sinds 1975 die dat zeven competitiewedstrijden op rij voor elkaar krijgt.

De aanvaller is sowieso altijd wel op dreef tegen zijn oude ploeg. In de zes keer dat hij tegenover Groningen stond, was hij gemiddeld iedere 53 minuten betrokken bij een doelpunt. In totaal leverde hij vier assists en scoorde hij zes keer tegen zijn oude werkgever.

Matusiwa niet bang om te juichen in Arena
Met onder andere Deyovaisio Zeefuik, Kaj Sierhuis en Azor Matusiwa lopen er flink wat spelers bij Groningen rond die een verleden hebben bij Ajax. Laatstgenoemde is de meest recente speler die Amsterdam voor het hoge noorden verruilde. Na een korte verhuurperiode bij De Graafschap, nam Groningen de middenvelder deze zomer definitief over van Ajax.

“Natuurlijk is het bijzonder om tegen je oude teamgenoten te spelen, maar het is zeker geen wedstrijd die ik meteen heb omcirkeld in mijn agenda," vertelt Matusiwa aan het clubkanaal van Groningen. “Als kind droomde ik ervan om op een dag als Ajaxspeler in de Arena te spelen. Dat is helaas niet gelukt, maar toch is het mooi dat dit mijn eerste keer wordt.”

Matusiwa kent de speelstijl van Ajax en ziet het aanvallende spel van de Amsterdammers als een voordeel. “Ajax wil altijd voetballen en daarmee nemen ze extreem veel risico. Er ligt vaak ruimte tussen hun keeper en de laatste linie. Daar moeten we iets mee doen. Als ik scoor, zal ik zeker juichen,” sluit Matusiwa af. 

Kuipers maakt rentree in eredivisie
Björn Kuipers komt zaterdagavond naar de Arena om het duel tussen Ajax en Groningen in goede banen te leiden. Voor de scheidsrechter is het pas zijn eerste wedstrijd dit seizoen op het hoogste niveau in Nederland. De arbiter kampte enige tijd met blessureleed en maakte vooral minuten in de Keuken Kampioen Divisie. Kuipers maakt in de Arena dus zijn rentree in de eredivisie.

De laatste keer dat Kuipers een wedstrijd van Ajax floot, was in maart dit kalenderjaar. PSV was destijds te gast in de Arena en de Eindhovenaren werden met een 3-1 nederlaag weer naar huis gestuurd. De scheidsrechter drukte behoorlijk zijn stempel op dat duel, door eerst Noussair Mazraoui met rood van het veld te sturen en vervolgens een belangrijke pingel aan Ajax toe te kennen.

Kuipers krijgt tegen Groningen de hulp van zijn assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Edgar Bijl staat langs de zijlaan om te fungeren als vierde official. In de Zeister bossen kijken Pol van Boekel en Stefan de Groot mee als VAR.

Ajax en Groningen trappen zaterdagavond om 19.45 uur af in de Johan Cruijff Arena.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >