Ajax na rust ruim langs Fortuna en dit viel ons op

Een vooral na rust goed voetballend Ajax heeft het ‘tussendoortje’ tegen Fortuna Sittard ruim gewonnen. Mede dankzij een hattrick van Quincy Promes werd het 5-0. Deze zes zaken vielen ons op in de soms mopperende Johan Cruijff Arena.

25 september 2019 - 22:44
Fortuna_online_1200_800
Promes zet Ajax op voorsprong en wil dat horen. © Pro Shots

Ten Hag rouleert, spaart, wisselt
Hakim Ziyech werd tegen Fortuna Sittard buiten de selectie gehouden. De Marokkaan kreeg met het oog op Valencia-uit, volgende week woensdag, rust van Erik ten Hag. Ploeggenoot Lisandro Martínez begon op de bank. Zij werden vervangen door Razvan Marin en Donny van de Beek. Beiden stonden voor het laatst in de basis tijdens APOEL-uit. Daarmee schoof de trainer voorlopig ook het sluimerende vraagstuk (wie moet plaatsmaken voor de weer fitte Van de Beek?) van tafel.

Nico krijgt een ‘badmuts’
Nico Tagliafico kent geen angst als er vanaf de flank een bal richting zijn hoofd komt. De bikkelharde Argentijn was er tegen sc Heerenveen en Lille OSC al trefzeker mee. Tegen de Limburgers liep het net even anders. De offensieve linksback beoordeelde een voorzet van linksbuiten Quincy Promes verkeerd en liep daardoor hard tegen doelman Alexei Koselev aan, terwijl deze de bal al klem had. Beiden kregen een blessurebehandeling, waarbij de Ajacied er het slechtst vanaf kwam. De Zuid-Amerikaan kreeg een noodverband om, dat hij slechts kortstondig droeg. Vlak voor rust was er toch weer verzorging nodig en kreeg de Argentijn een ‘badmuts’ om zijn hoofdwond te bedekken.

Blind voorkomt erger
Fortuna zakte - zoals de meeste ploegen in de Johan Cruijff Arena - bij balbezit van Ajax terug op de eigen helft. De gasten loerden op spaarzame uitbraken om toe te slaan als de Amsterdamse defensie verkeerd stond. Dat leverde tien minuten voor rust de grootste kans van de wedstrijd op voor spits Bassala Sambou. De uitkomende Andre Onana schatte een onbedoelde pass op de geboren Duitser verkeerd in, waardoor de aanvaller hem probleemloos omzeilde en in de juiste richting op doel schoot. Daley Blind anticipeerde goed op die dreiging en wist de inzet voor de lijn weg te halen.

Fluitconcert bij rust
Onvrede halverwege de wedstrijd. Dat was al even geleden. De Ajacieden riepen dat over zichzelf af. Het speltempo lag laag, de eindpass was geregeld onzorgvuldig. Desondanks kreeg de regerend landskampioen een aantal behoorlijke kansen om de score te openen, maar juist op die momenten ontbrak de scherpte bij met name Quincy Promes en al vroeg in de wedstrijd Dusan Tadic (kopbal). Dat de bezoekers in de slotfase van de eerste helft twee grote kansen kregen via Sambou en Passlack (schot hard voorlangs), droeg op z’n zachtst gezegd niet bij aan de stemming op de tribune.

Ten Hag grijpt in
Klaas Jan Huntelaar kwam na rust in het veld voor Edson Álvarez. Dat resulteerde in een aantal omzettingen. Tadic verkaste uit de spits naar de linkervleugel, Promes ging daardoor op ‘10’ spelen en Van de Beek nam links op het middenveld de controlerende rol van de gewisselde Mexicaan over. Dat resulteerde binnen tien minuten prompt in twee treffers. Promes speelde naar links op Tadic. De Serviër behield het overzicht en schonk Promes met een bekeken pass een niet te missen kans bij de tweede paal. Drie minuten later tikte de verder weinig sprankelende David Neres een kopbal van Huntelaar van dichtbij binnen.

Minuten en ‘assist’ voor Gravenberch
Donny van de Beek speelde tegen PSV zeventig minuten en kreeg dat aantal ook tegen Fortuna Sittard toebedeeld. De middenvelder ontbeert nog het nodige ritme, maar liet voor rust al bij vlagen zien op de weg terug te zijn. Ten Hag haalde hem na de 3-0 naar de kant en schonk Ryan Gravenberch daarmee zijn eerste eredivisieminuten van dit seizoen. Zeven minuten na zijn entree gaf de middenvelder een dieptepass die, na aanraking van Fortuna-invaller Cian Harries, achter doelman Koselev belandde en daarmee eigenlijk een assist op de 4-0 vormde.