Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Trainer Apoel weet waarom Ajax niet scoorde: 'Wij verdedigden goed'

Thomas Doll heeft een goede binnenkomer bij Apoel Nicosia. De nieuwe trainer wist de play-offs om een ticket van de Champions League te bereiken en speelde in de heenwedstrijd 0-0 tegen Ajax. “Ik denk dat maar weinig mensen in Europa dit resultaat hadden voorspeld.”

21 augustus 2019 - 13:54
dollapoajacar
De enthousiaste Doll lijkt wel een beetje op Klopp. © Pro Shots

Nou, dat heeft Doll goed gezien. Als je een rondje op Twitter maakt, kom je best wel wat mensen tegen die hadden gegokt op een overwinning voor Ajax. Gegokt en verloren, het geld is niet meer van u. Apoel koos er uiteraard voor om in te zakken en bleef gezien de vele slordigheden bij Ajax nog relatief gemakkelijk overeind.

“Ik moet mijn spelers feliciteren met een goede wedstrijd. Ajax is een van de beste ploegen van Europa en wij zijn er maar mooi in geslaagd om de nul te houden. We hadden misschien zelfs iets meer verdiend, want we waren een paar keer dicht bij een doelpunt. Ik had dit twee weken terug niet durven voorspellen,” analyseerde Doll.

De Duitser vierde twee weken geleden vakantie toen hij door Apoel werd gebeld dat er een plekje op de bank vrij was. Of hij belangstelling had? En als je Doll meemaakt, snap je gelijk waarom hij zijn spelers zo goed weet te raken. Doll heeft qua doen en laten wel iets weg van Jürgen Klopp, de innemende manager van Liverpool.

Wij van Ajax Life stelden twee vragen over de wedstrijd en de uitgebreide antwoorden van Doll namen maar liefst vier minuten in beslag. Hoe kwam het in zijn optiek dat Ajax zo slordig was, lag dit aan Ajax of aan goed verdedigend werk van Apoel? Dat wilden we wel eens weten!

“Ik kijk vooral naar onszelf en moet zeggen dat we goed verdedigend werk hebben geleverd. Het is niet gemakkelijk om te voetballen tegen een ploeg die zo gesloten staat. Wij gaven amper ruimte weg, terwijl Ajax de backs betrok in de aanval en centraal Van de Beek en Tadic probeerde te bereiken,” aldus Doll.

“Wij hebben het goed gedaan, maar verloren de bal in de openingsfase iets te snel. Zodra wij de bal wonnen en Ajax de druk opvoerde, was het einde balbezit. Dat is vorig seizoen ook verschillende ploegen overkomen, maar toen we een beetje vertrouwen hadden opgedaan, wisten we beter de ruimtes te benutten en konden we een tegenstoot plaatsen.”

Langzaam maar zeker besefte Ajax dat het toch een beetje voorzichtig moest zijn omdat de counters van Apoel echt gevaarlijk bleken... Er moest regelmatig aan de noodrem worden getrokken na weer een uitbraak van een Cyprioot. Er vielen maar liefst zeven gele kaarten. En een rode. Dit alles deed het vertrouwen geen goed.

Doll: “Ik heb in de rust tegen mijn spelers gezegd: wij kunnen ook voetballen, je hoeft niet altijd de lange bal te spelen, vertrouw op je eigen kwaliteiten. Maar je moet snel zijn in je acties, want er is geen tijd om na te denken in de Champions League. Je moet niet pas gaan nadenken als je de bal hebt. Nee, als de bal naar je toe komt, moet je al weten wat je gaat doen. Dat ging beter tijdens de tweede helft, waardoor we via onze aanvallers enkele tegenstoten konden plaatsen.”

Doll kan niet wachten op de return in Amsterdam – die hij omschrijft als een echte finale – maar hij houdt Apoel ook voor dat het echt met beide benen op de grond moet blijven. “Het is ongekend dat we nog steeds kans hebben om ons te plaatsen voor de Champions League. We moeten deze kans proberen te benutten in een prachtig, sfeervol stadion. Het wordt geweldig om in de Johan Cruijff Arena te spelen.”

“Ajax is en blijft favoriet, maar het is niet zo dat wij niets te verliezen hebben. Apoel is ook een mooie club met een rijke historie en ik ben de trotse trainer. De druk ligt bij Ajax, maar wij willen net zo graag. Het is echt niet gek om met 0-0 op zak aan de uitwedstrijd te beginnen. We gaan met een goed plan naar Amsterdam en ook daar gaan we kansjes krijgen. Er kan volgende week van alles gebeuren. Apoel moest twee keer scoren in mijn eerste wedstrijd, dit keer is de opdracht gemakkelijker!”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >