Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax voetbalt zich simpel langs Emmen en dit viel ons op

En dat was de eerste van hopelijk zeventien eredivisiezeges dit seizoen in de Johan Cruijff Arena. Een frivool maar soms slordig spelend Ajax had geen kind aan FC Emmen: 5-0. Dit viel ons deze avond verder op.

Door Mike
10 augustus 2019 - 21:41
dingenemmencar
De Ajacieden konden elkaar vijf keer feliciteren met een doelpunt. © Pro Shots

‘Contract’ voor Donny ligt klaar tot 3-4-2023
Hakim Ziyech was bij het oplezen van de basiself van Ajax tegen FC Emmen duidelijk de populairste Ajacied, met dank aan zijn prille contractverlenging. De in de Arena aanwezige fans hadden hun zinnen tijdens het duel gezet op het overhalen van Donny van de Beek hetzelfde te doen. Het ‘En Donny nog een jaar’ klonk meerdere malen door het stadion. Nadat de blonde middenvelder Ajax in de 27ste minuut op 1-0 had geschoten, toverde een fan zelfs een bord tevoorschijn, met daarop de tekst: Nieuw contract Donny tot 3-4-2023.

Waarschijnlijk zal die 3-4 een knipoog zijn naar het rugnummer van Donny’s maatje Appie, maar als hij dan toch bijtekent, laten we dat dan maar meteen tot het einde van dat seizoen doen. Deal Donny?

Het zoveelste (mislukte) hakje maakt Ten Hag uiteindelijk boos
We zijn Ajacieden, en dus houden we van aantrekkelijk voetbal, en van gallery play op zijn tijd. Ajax begon tegen FC Emmen daar echter al meteen mee. De eerste heerlijke aanval (na 37 seconden) eindigde met een knal op de paal van David Neres, daarna strandden nog aardig wat aanvallen in schoonheid en vooral door schoonheidsfoutjes.

In de 42ste minuut was trainer Ten Hag er een beetje klaar mee. Al staand langs de zijlijn baalde hij duidelijk van weer een mislukt hakballetje. Daarna pakte de trainer pen en papier uit zijn binnenzak, ging zitten en noteerde iets. Het mag duidelijk zijn waar het in de rust over ging in de kleedkamer… Na de thee maakte Ajax uit de eerste de beste kans, na een rush van Nico Tagliafico, overigens meteen de 2-0. Via Neres en Van de Beek kwam de bal bij Ziyech terecht, die simpel binnenschoot. Uit een aanval zonder enig hakballetje.

Rouleren of sparen?
De opstelling van Ajax kende al wat verrassingen. Zo begonnen ten opzichte van de wedstrijd tegen PAOK Perr Schuurs en Kasper Dolberg op de bank, stond Joël Veltman centraal achterin en ruimde Ten Hag weer een plekje op het middenveld in voor de Roemeense aankoop Razvan Marin. Is de trainer nog zoekende naar zijn ideale opstelling of gaat hij dit seizoen wat meer rouleren? Dat laatste is zeker niet uitgesloten met een groep vol jongens die weinig vakantie hadden (Ziyech, Mazraoui, Neres, Tagliaifico) en een jonge speler als Schuurs, die niet gewend is drie keer per week in actie te komen.

Ten Hag maakte na rust dan ook gretig gebruik van zijn eerste wisselmogelijkheden. Mazraoui werd vervangen door Sergino Dest en Neres door Quincy Promes. Het besef dat dinsdag Paok-thuis wacht, daalde ook op het veld langzaam in, al liep Ajax zonder al te veel moeite nog uit naar 3-0.

En dat is elf…
Die 3-0 was een treffer over vele schijven. Ziyech legde terug op Promes, die de bal via keeper Telgenkamp op de paal zag belanden. Daar stond Tadic al te wachten. De aanvoerder, vorig jaar (samen met Luuk de Jong) topscorer van de eredivisie, maakte zo zijn tweede treffer in dit prille seizoen, en zijn elfde op rij in een thuiswedstrijd van Ajax in de eredivisie.

Tadic komt daarmee in een lijstje met Johan Cruijff en Jari Litmanen, de enige Ajacieden die dat ook voor elkaar kregen. Tadic kon van dat leuke feitje meteen genieten, want hij werd vlak na zijn treffer gewisseld voor Klaas Jan Huntelaar, die met twee treffers de eindstand op 5-0 bracht. Op de 5-0 was het overigens even wachten omdat de VAR wilde controleren of Huntelaar niet buitenspel stond. Schouderophalend concludeerde Jeroen Manschot dat hij er aan de hand van de beschikbare beelden niet uitkwam. En dus telde de treffer gewoon.

En dat is dertig…
Het belangrijkste vanavond was natuurlijk het binnenhalen van de eerste competitiezege dit seizoen. Met die in de pocket mogen we wel kijken naar een leuk statistiekje: het was de dertigste opeenvolgende eredivisiewedstrijd in Amsterdam die niet werd verloren. Niet eerder deze eeuw kreeg Ajax dat voor elkaar. Dertig eredivisieduels komt neer op bijna twee jaar. De reeks begon met drie zeges met Marcel Keizer nog op de bank en eentje met Michael Reiziger als interim. De andere 26 behaalde Ajax met Erik ten Hag aan het roer.

De huidige Ajaxtrainer was overigens op 5 november 2017 met FC Utrecht verantwoordelijk voor de nederlaag waardoor de teller weer op nul kwam te staan na de vorige poging een aardige serie neer te zetten. Ten Hag staat persoonlijk dus op 27 wedstrijden in de Arena zonder nederlaag. Op naar de dertig…

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >