Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
[

Hierom was komst Promes een topprioriteit voor Ajax

Quincy Promes kost Ajax minimaal 15,2 miljoen euro. Dat is een flinke smak. Waarom heeft de regerend kampioen zo veel geld over voor deze 27-jarige aanvaller en waar ligt de kracht van Promes? Op die vragen proberen we in deze analyse een antwoord te geven.

24 juni 2019 - 20:28
promesanalysecar

De eerste trainingen zijn alweer achter de rug en met de leegloop valt het nog steeds mee, maar ook als je een groot deel van je selectie weet te behouden, is stilzitten het domste wat je kunt doen. Dat weten wij Ajacieden maar al te goed, want tijdens het kwartetten met schalen zagen we de kracht van de selectie steeds verder afnemen.

Het even rijke als ambitieuze Ajax is vastberaden dit keer door te pakken en dat probeert het onder meer door zaken te doen met Sevilla. Amsterdammer Promes is komend seizoen te bewonderen in de Johan Cruijff Arena en gezien zijn eerdere prestaties, prijs en status als international mogen we best het een en ander verwachten van de aankoop.

Maar wat precies? Om in kaart te brengen welke rol voor Promes is weggelegd bij Ajax hebben wij feiten en cijfers opgevraagd bij onze vrienden van Opta Sports. Dankzij die feiten en cijfers kunnen wij met jullie delen waarom de komst van Promes prioriteit was voor de technische staf.

Het is goed om te weten dat Promes bij Go Ahead Eagles al met Erik ten Hag heeft samengewerkt. Die samenwerking tijdens seizoen 2012/2013 vormde voor Promes de kickstart die zijn carrière nodig had, waarna hij uitgroeide tot de man van 20 miljoen euro. Bij Sevilla werd het 'm niet, onder meer omdat hij een defensieve rol kreeg, maar bij Spartak Moskou groeide Promes eerder uit tot absolute smaakmaker.

Speler Duels Goals Assists G+A
Fedor Smolov 121 67 18 85
Quincy Promes 115 59 24 83
Artem Dzyuba 132 51 24 75
Hulk 55 32 23 55
Sardar Azmoun 127 38 15 53

Tabel 1: Meest doelgerichte spelers in Rusland sinds seizoen 14/15.

Het is daarom interessant om te kijken naar Promes' tijd in Rusland, ook omdat de manier waarop Spartak Moskou in die periode voetbalde flink wat gelijkenissen vertoont met het aanvalsspel van Ajax. En bij Go Ahead speelde Promes dus ook al onder Ten Hag, meer vanuit een rol als nummer tien. Er zijn bij Ajax in de rug van de spits drie posities beschikbaar voor de nieuweling.

Promes wordt bij Ajax niet alleen herenigd met Ten Hag, maar ook met Dusan Tadic. Er is zelfs een klein kansje dat hij ook weer teamgenoot wordt van Hakim Ziyech... Maar dat blijft afwachten. Promes (19 goals) en Tadic (31 goals) konden het in ieder geval prima vinden en waren tijdens 2013/2014 volop betrokken bij doelpunten van FC Twente. Promes maakte dat seizoen zo veel indruk dat Spartak voor hem in de markt kwam.

Speler Kansen gecreëerd
Quincy Promes 261
Aleksandr Samedov 219
Timofey Kalachev 210
Oleg Ivanov 210
Mauricio Pereyra 207

Tabel 2: Spelers in Rusland sinds 14/15 met meeste gecreëerde kansen.

De vleugelspits ontpopte zich in de Russische competitie – en die is echt niet slecht – tot een ware goalgetter. Alleen Fedor Smolov was sinds de komst van Promes naar Rusland in 20134/2015 bij meer goals betrokken tijdens competitiewedstrijden. Dat kun je zien in Tabel 1, maar ook Tabel 2 is van waarde. Behalve doelgerichtheid viel Promes ook op met zijn creativiteit. In de afgelopen vijf seizoenen creëerde geen speler zo veel kansen als de geboren Amsterdammer.

De laatste twee seizoenen was Promes zelfs de speler die de meeste kansen van allemaal wist te creëren. Het ging om 68 kansen in 2016/2017 en een jaartje later (17/18) zelfs 77 mogelijkheden. Dat zijn cijfers die doen denken aan wat Ziyech in de eredivisie voor elkaar krijgt. Het was geen toeval dat Promes in 2017 tot beste voetballer van Rusland werd verkozen. Hij stond dat jaar wel vaak als spits of tweede spits gepositioneerd.

Competitie Rusland 17/18 Spanje 18/19
Schoten 4,1 1,8
Kansen gecreëerd
3,1 1,7
Dribbels 4 3,2
Balheroveringen
5,3 6,4

Tabel 3: Verschil van enkele cijfers bij Promes tussen Rusland en Spanje.

We slaan de daaropvolgende periode van Promes bij Sevilla in deze analyse verder even over. Je moet het doen met Tabel 3. Niet omdat we alleen willen inzoomen op goede cijfers, maar vooral omdat hij in Spanje een heel andere rol kreeg. Een rol die hem minder goed afging: verdedigen op de flank. Aanvallen of verdedigen maakt een verschil als het gaat om de kansen die je creëert en Promes komt niet naar Ajax voor de backpositie, dus liever kijken we naar zijn prestaties in Oranje, waar hij wel mag aanvallen.

En dat aanvallen gaat Promes goed af, zo blijkt hieronder uit Tabel 4. Promes strijdt bij het Nederlands elftal met twee concurrenten om het plekje naast Memphis Depay en het is logisch dat de keuze vrij vaak op hem valt. Waarom? Promes lost per wedstrijd de meeste schoten, creëert de meeste kansen en geeft de meeste voorzetten. Ook heeft hij van de aanvallers de meeste balheroveringen. Dit kan belangrijk zijn als je bedenkt dat Ten Hag zijn ploeg graag hoog druk laat zetten.

Speler Promes Babel Bergwijn
Schoten 2,3 1,6 1,0
Schoten op doel
0,7 0,9 0,2
Kansen gecreëerd
1,9 0,5 1,8
Dribbels
2,0 1,2 3,8
Balcontacten in 16
2,4 2,5 3,2
Voorzetten (open)
1,3 1,2 0,8
Balheroveringen
5,9 2,4 5,3

Tabel 4: Vergelijking van prestaties diverse buitenspelers bij Oranje.

Wanneer Ten Hag op de juiste manier gebruik maakt van Promes kan Ajax wel eens een heel goede slag hebben geslagen. Als de trainer Promes bij 'Kowet' al aan het voetballen kreeg, waarna hij een grote speler werd, waarom zou dat bij Ajax dan niet weer lukken? Aanvallers mogen in Amsterdam lekker aanvallen, zolang ze ook maar creativiteit en dynamiek brengen.

Dit maakt van Promes precies het type buitenspeler waar Ajax nog behoefte aan had. Een snelle buitenspeler met een hoge topsnelheid, een goede dribbel, overzicht en eentje die het in zijn mars heeft om een assist te verzorgen. Dankzij de prestaties van mannen als Vaclav Cerny en Dennis Rommedahl weten we dat het helemaal niet zo gemakkelijk is om deze kwaliteiten te verenigen, maar we hebben goede hoop dat Promes wel die complete speler blijkt.

Als blijkt dat Promes inderdaad veelzijdiger en beter is dan de genoemde voorbeelden, kan het bijna niet anders of Ajax gaat veel plezier aan hem beleven. En de supporters dus ook!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >