Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax sponsorde supporters en verdient niets aan bekerwinst

Jeroen Slop slaat na twintig jaar het boek Ajax dicht. Met uiteraard een prachtig laatste hoofdstuk: met het winnen van de dubbel en het sportieve en financiële succesvolle Europese seizoen.

24 mei 2019 - 11:38
bekerfinalesponsorcar
Een kaartje voor de bekerfinale was eigenlijk zo'n 14 euro duurder. © Pro Shots

Natuurlijk wordt Slop vaak in verband gebracht met Ajax' bankrekening. Het is inherent aan zijn functie. Hij gaat, tot eind juni, over de cijfers. Daarna neemt Susan Lenderink het stokje over, en neemt Slop zitting in de raad van commissarissen van de KNVB.

In december maakte Slop bekend te stoppen bij Ajax. Met het winnen van de dubbel, het Europese succes en de daarbij horende financiële injectie kent de financieel directeur een mooi afscheid. Al verdiende de club aan het KNVB-bekertoernooi weinig tot niets.

“Dat klopt inderdaad,” zegt Slop. “De winstpremie was 250.000 euro, maar dat geld waren we al kwijt omdat we als club besloten de kaartprijs voor de finale te verlagen voor onze fans. Vanwege de deels verplichte treincombi en alles wat daarbij kwam kijken, betaalden Ajaxfans zo’n 14 euro meer dan de Willem II-fans die met de bus mochten komen. Dat verschil hebben wij betaald.”

Afscheid nemen met de bekerwinst, het kampioenschap en de halve finales in de Champions League is prachtig natuurlijk. Financieel biedt het Ajax de komende jaren extra mogelijkheden. Dus heeft Slop niet een beetje spijt juist nu te vertrekken?

“Nee,” zegt hij resoluut. “Na twintig jaar heb je dingen zo vaak gedaan dat je de bijzonderheid er niet meer van kunt inzien. Dan is het moeilijk enthousiast te blijven. Zoals het voeren van transferbesprekingen. Als financieel directeur zit je toch vaak aan tafel vanuit een behoudende rol. Ik moet de beperkingen zien, goed opletten dat we niet in vreemde constructies terechtkomen. Dat is niet altijd de leukste rol.”

“Zeker als je het twintig jaar hebt gedaan, denk je wel: het is tijd dat een ander het gaat doen. Die bevestiging kreeg ik vlak nadat ik had besloten te stoppen. We lootten Real Madrid. Ik dacht: ik ben al vier keer in Bernabéu geweest, laat mij maar thuis. Ik zat thuis op de bank tijdens die fantastische wedstrijd, vond het alsnog een geweldige belevenis. Susan zal van de eerste keer Bernabéu echt genieten. Dat deed ik ook. Maar nu dacht ik echt: gaan we weer.”

Als we hem vragen wat hij wél gaat missen aan Ajax, wil hij eerst nog iets noemen dat hij niet gaat missen. “Al die weekeindes werken. Ik kan nu naar Ajax gaan om gewoon voetbal te kijken, en verder mijn sociale leven invulling geven. Ik werd nergens meer voor gevraagd, want ik kon toch nooit.”

“Wat ik wel ga missen, los van de collega’s, is de hectiek. Bij een club als Ajax kan er altijd iets gebeuren. Ik zit hier nu met jou, maar als zich ineens een transfer aandient, stuur ik jou weg, dan moet alles wijken. Die hectiek vind ik mooi.”

En dan gaat het niet alleen om de toptransfers die het achtuurjournaal halen. “Ook de jeugdcontracten zijn bijzonder. Toen Matthijs de Ligt zijn eerste contract tekende, kende niemand hem nog. Dat zijn mooie dingen die je in een andere baan niet snel tegenkomt.”

Dit artikel op basis van een interview met Slop is nog lang niet alles. Ajax Life sprak uitgebreid met de financieel directeur, die binnenkort de deur achter zich dichttrekt. Het afscheidsinterview verschijnt volgende week, in onze laatste krant.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >