Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
[

Passmaps: heel andere patronen zonder tandem op rechterflank

De eindsprint is ingezet met een driepunter. Er moeten meer driepunters volgen als Ajax kampioen wil worden en van het rijtje wedstrijden was FC Emmen-uit op papier niet de moeilijkste. Desondanks proberen we lessen te trekken op basis van de 2-5!

04 april 2019 - 17:10
passmapsemmajacar

Je moet er nooit vooraf over beginnen, maar achteraf kan het weinig kwaad. Emmen-uit werd precies het tussendoortje waar je vooraf op hoopte. Een simpele overwinning, vijf doelpunten binnen het uur en een slotfase in standby-modus.

Maar het is ook interessant om te kijken naar de diepere patronen die schuilgingen achter de winstpartij aan De Oude Meerdijk. Ajax zal ook de komende twee wedstrijden moeten aantreden met een andere rechtsback, om maar eens iets te noemen.

Tijd om een blik te werpen op de data van @11tegen11!

xG-plot en pitch plot
De laatste tijd is het meestal nogal spannend als Ajax doordeweeks moet voetballen, maar dit keer konden we spoedig achterover leunen. Als de ploeg van Erik ten Hag al snel op voorsprong komt, tegen een kwaliteitsarm FC Emmen, dan weet je dat het wel goed komt. De gastheren leverden ballen na een mislukte avond alweer zo snel in dat een stunt niet bepaald in de lucht hing.

Het is ergens nog wel grappig om te zien dat de schotenverhouding (14 om 17) elkaar weinig ontloopt, maar als je kijkt naar de locaties vanaf waar de schoten werden gelost, dan kun je nagaan dat er iets geks moest gebeuren voordat Emmen doel zou treffen. Als je kijkt naar daadwerkelijke schoten op doel, wordt de zaak al een stuk duidelijker: 3-10.

Emmen scoorde uiteindelijk ook, maar toen was het verschil allang gemaakt. De marge bedroeg vijf en tegen die tijd was Ajax niet echt meer bezig met voetballen, maar met volspelen van de resterende tijd. Met name tijdens het eerste kwartier na rust werd de teller opgevoerd, op basis van een combinatie van goede aanvallen en benutte kansen.

Alles bij elkaar opgeteld kom je bij Ajax tot een totaalscore van 3,15 Expected Goals en dat is gewoon best wel hoog. Als je dan ook nog eens je grootste kansen benut, wordt het gewoon een gemakkelijk avondje. Daar willen we er graag meer van, maar grote kans dat er in het restant van het seizoen nog wel een moeilijker potje voorbijkomt.

Grappig genoeg slaagde Emmen er niet in om zijn eerste twee ‘grootste’ kansen te benutten. En toen bleek het verschil al helemaal gemaakt, bijna voordat je er erg in had.

Passmaps
Er is de laatste drie helften best iets bijzonders aan de hand met het spel van Ajax: het spel helt niet meer over naar rechts. Dit heeft alles te maken met het ontbreken van Noussair Mazraoui en deels ook Hakim Ziyech. Er was zo veel risico genomen met het oog op Ajax - PSV dat het beter was om de licht gekwetste (kuit) Ziyech in Emmen aan de kant te houden.

Ondanks de gemakkelijke overwinning waren de gevolgen duidelijk zichtbaar: Ziyech is normaal de Ajaxspeler met de meeste balcontacten, terwijl hij ook nog eens een tandem vormt met zijn maatje Mazraoui. Die twee spelen elkaar tijdens een seizoen heel wat ballen toe. Alleen nu dus even niet…

Kijk maar naar de passmap: het was dit keer Frenkie de Jong die de distributie voor zijn rekening nam en hangend vanaf linksmidden deed hij dit heel anders dan Ziyech vanaf rechtsvoor. Dat is natuurlijk ook logisch, maar het is bovenal leuk om dit in beeld gebracht te zien worden.

Een dikke streep als teken van veel passing tussen de twee centrale verdedigers is vaak niet iets om vrolijk van te worden, maar in Drenthe kon het eventjes niet anders. Door de bal een beetje heen en weer te schuiven tussen Blind en De Ligt probeerde Ajax een gaatje te vinden in de defensie van Emmen. Dat lukte over het algemeen vrij goed. Vandaar ook de bronzen medaille voor De Ligt, die dus met enige regelmaat aan de basis stond van doelgevaar.

Het viel ook op dat Huntelaar zich diverse keren uit de spits liet zakken en op die manier in het spel werd betrokken. Hij raakte 54 keer de bal aan, dat is best vaak voor een spits. Er lag ook veel ruimte achter de voorwaartsen omdat Ziyech niet binnen die zone zwierf. Donny van de Beek maakte hier evengoed gebruik van. Met 62 balcontacten drukte hij best zijn stempel op het spel. Van de Beek kwam zelfs vaker aan de bal dan Dusan Tadic. Dat zien we echt niet vaak.

Ook de invalbeurt van Joël Veltman was in dat opzicht interessant: 41 balcontacten in iets meer dan dertig minuten. Een percentage van 94,6 procent aangekomen passes is echt netjes voor Veltman en stukken hoger dan Kristensen, die vrij slordig oogde en slechts 70 procent scoorde. Noa Lang zette zelfs een honderdprocentscore neer, maar die deed ook het kortst van iedereen mee.

https://twitter.com/ajaxlife/status/1113818299542929411

Zone 14
Ook de passing binnen Zone 14 was afwijkend ten opzichte van andere wedstrijden. Je ziet dat veel passes linksaf af of recht vooruit, maar zeker niet rechtsaf. Nou ja, enkele passes dan. Maar zeker niet zoals we zijn gewend als Ziyech wel van de partij is.

Ook als je deze passes checkt, zie je dat Tadic werd gezocht. Of de opkomende Tagliafico, net hoe het uitkwam. Omdat er zo werd gezocht naar impulsen op links, zie je ook de nodige verticale passes.

Daar word je niet altijd vrolijk van, maar Emmen werd door Ajax zo teruggedrongen dat het niet echt mogelijk was om te kiezen voor de kortste weg richting het doel. Het viel te prijzen dat Emmen ervoor koos om geen bus te parkeren en heus wel probeerde te voetballen, maar Ajax beschikte over meer kwaliteit en won daardoor eenvoudig.

Halfspaces
Een blik op de activiteit binnen de halfspaces leert dat er maar weinig voorzetten werden gegeven. Ook dat is best grappig, als je bijvoorbeeld bedenkt hoe de 0-4 en 0-5 tot stand kwamen. Die opbouw verliep namelijk over de rechterflank, al moest er voor het vervolmaken van het kwartet wel eerst nog een balletje worden heroverd. Aan de laatste treffer ging wel een mooie pass op maat vooraf.

Het is op zich geen drama dat er weinig ‘echte’ voorzetten werden gegeven, omdat dit meestal niet zo’n goede tactiek is. Je moet een voorzet vanaf zo dichtbij mogelijk geven om je doelkans te vergroten. Geef je een voorzet van veraf? Meestal kopt iemand die bal in de drukte wel weg.

Het baart misschien wel een beetje zorgen dat dit overblijft als Ziyech een keertje niet van de partij is, maar het goede nieuws lijkt dat de spelmaker tegen Willem II weer speelklaar is. Desondanks geldt: koppie erbij, heren!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >