Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
[

Passmaps: Frenkie is Juve de baas, maar hoe fit was Ronaldo?

Waar ligt het plafond van Ajax? Dat is een boeiende vraag, net als het antwoord. Dat wordt telkens verhoogd. Als je denkt dat Ajax meekan met Bayern München, kan het ook Real Madrid aan en daarna blijkt het de betere ten opzichte van Juventus, ook al werd het 1-1. Al mogen we niet vergeten dat Juve enkele waarschuwingsschoten loste...

12 april 2019 - 12:02
passmapsajajuvcar

Het was eens te meer een magische avond in de Johan Cruijff Arena, maar er ontbrak wel iets: het winnende doelpunt. Ajax was duidelijk op zoek naar meer en verdiende een tweede doelpunt, maar het lukte net niet om iets te forceren.

En omdat Italianen toch altijd maar weer Italianen bleven, kreeg ook Juve een kans om de wedstrijd te beslissen. Gelukkig schoot Douglas Costa tegen de paal, anders hadden we het stadion met een zuur gevoel verlaten. Dat gevoel is nu anders: er staat nog veel op het spel tijdens de return in Turijn!

Welke lessen kunnen we leren van de heenwedstrijd? We schakelen over naar @11tegen11!

xG-plot en pitch plot
Het is leuk om op basis van cijfers te checken of een wedstrijd overeenkomt met wat je zelf hebt gezien. Wij zagen een zeer aantrekkelijke wedstrijd met een frivool spelend Ajax en een Juventus dat uit de tegenstoot enkele keren gevaarlijk werd. Het is maar goed als je hebt gekeken, want de waarde Expected Goals valt aan beide kanten reuze mee: 0,73 om 0,83. Daarbij kwam zo'n beetje de helft van het echte doelgevaar van Ajax ook nog eens voort uit spelhervattingen.

Is dit erg? Niet per se, we hebben een zeer boeiende wedstrijd gezien. Het vertelt vooral dat beide ploegen beschikten over een verdediging die de aanval de baas was. We zagen genoeg toffe acties en vooral David Neres leek een bepaalde periode ongrijpbaar, maar het is niet zo dat Ajax vier of vijf keer had kunnen scoren.

Het is wel zonde dat Ajax niet op voorsprong kwam via Donny van de Beek, die de beste kans van de eerste helft kreeg. Verder zagen we toch vooral afstandsschoten, zoals je kunt ontdekken in het pitch plot. Je ziet veel kleine stipjes buiten het strafschopgebied. “Juventus koos ervoor om het doel te verdedigen,” verklaarde Matthijs de Ligt naderhand. “Als we iets moeten verbeteren voor de return, zijn het onze afstandsschoten.”

De kans dat een schot van afstand binnen vliegt, is echter niet zo groot. Daarom is het ook een tikje jammer dat Hakim Ziyech iedere keer maar weer aanlegde, terwijl het soms beter was om te opteren voor een steekpass of bal naar de zijkant. Het verschil blijkt als je kijkt naar de acties van Juventus: de helft minder schoten op doel, maar meer doelgevaar.

En een voorsprong... Cristiano Ronaldo sloeg toe op het slechtst denkbare moment, namelijk vlak voor rust. De assist van Joao Cancelo was schitterend, de rake kopbal evengoed. Bij Ajax stonden de verdedigers elkaar aan te kijken: waar kwam die vandaan? De organisatie klopte eventjes niet... Ronaldo liep op het middenveld weg bij de uitgestapte Daley Blind, sloop ook voorbij Frenkie en toen de voorzet werd verstuurd, was De Ligt al ietsjes weggetrokken en Nico Tagliafico te laat om het over te nemen. Klasse-aanval, we kunnen niet anders zeggen. Petje af.

Gelukkig maakte Ajax een kwartier bruto, maar slechts een minuutje netto later alweer gelijk. De goal kwam volledig op het conto van David Neres, die aan de zijlijn de bal afpakte en het op een lopen zette. De Braziliaan dribbelde zijn weg naar het doel en vond vanaf een metertje of vijftien de verre hoek... ook een prima goal! Of had de keeper beter zijn best moeten doen? Hmmm.

Het was zonde dat Ajax daarna niet echt wist door te drukken, onder aanvoering van een ontketende Neres. De buitenspeler rende zijn mannetje geregeld voorbij, maar dan stond er altijd wel weer een andere verdediger paraat. De grootste kansen waren nog voor invaller Jurgen Ekkelenkamp en Dusan Tadic, maar bij beide pogingen ontbrak het aan voldoende schotkracht. En venijn.

Passmaps
Juventus had een plan bedacht om Frenkie af te stoppen. Misschien was het wel een clever plan, dat weten we eerlijk gezegd niet, maar het belandde al snel in de prullenbak. “Meestal speelt Frenkie aan de linkerkant en daarom had ik Bernardeschi de opdracht gegeven om hem af te stoppen, maar dat had Frenkie heel snel door,” verklaarde Juventus-trainer Allegri.

Je ziet het aan de dynamische passmap: Ajax viel in de eerste helft telkens aan over rechts. “Frenkie bewoog dan plots naar de andere kant van het veld, waardoor één van onze aanvallers hem moest oppakken. Daardoor kon Frenkie constant aan de bal komen. Bij hem begint elke aanval van Ajax,” vervolgde de Italiaan.

Dat klopt grotendeels! Daarom zie je ook een zilveren ster bij het bolletje van Frenkie. Dit betekent dat veel doelgevaar bij hem zijn oorsprong kende. Ook Lasse Schöne kan terugkijken op een goede wedstrijd. Dat viel misschien iets minder op, maar de Deen was tegen Juve goed voor liefst drie sleutelpasses. Schöne werd regelmatig gevonden door zowel Frenkie als Joël Veltman, die vriend en vijand verbaasde door een puike pot af te werken. Veltman werd af en toe wel overgeslagen in de opbouw. Dan rende hij weer voor niets naar voren...

De gouden ster ging echter naar Dusan Tadic, ook al had je misschien het idee dat hij minder zijn stempel kon drukken dan versus Real Madrid. Dat zal allemaal best, maar de spits gaf gewoon vijf sleutelpasses! Dat is echt veel, echt netjes. Zo zie je maar hoe je soms op een verkeerd been gezet kon worden. Het gaf eens te meer aan dat de CL-variant voor Ajax uitstekend kan werken!

In algemene zin valt nog iets op aan het totaalplaatje van de passmap: de evenwichtige verdeling van het balbezit. Ajax was in de eerste helft vooral actief op rechts, na rust veranderde dit naar de linkerflank. Tagliafico kwam misschien iets minder in het spel voor, Van de Beek voor zijn doen echter vrij veel en Ziyech hebben we zelden zo'n anonieme tweede helft zien spelen. Geeft overigens niets, hoor!

Wat dit vertelt? Er werden goede persoonlijke prestaties neergezet, maar bovenal blonk Ajax uit als team. Je kunt dit puike optreden niet toeschrijven aan poppetje X of Y, het was een teamprestatie. Misschien biedt juist dat wel de meeste hoop op een positieve uitkomst in Turijn! Al loert Juve vast op een list om Frenkie nu echt te neutraliseren.

https://twitter.com/ajaxlife/status/1116640605776568321

Zone 14
Je merkt dat we enthousiast aan het vertellen zijn over plots en passmaps. Dat komt ook een beetje door het gebrek aan activiteit in Zone 14. Er deed zich niet superveel doelgevaar voor en dat kun je prima afleiden uit de passes in deze vierhoek. Ajax deed slechts vier pogingen om een aanvaller te vinden in de vijandelijke zestien.

De meeste passes gingen van links naar rechts, op zoek naar een gaatje. Er werd gezocht, maar niet gevonden: er werd geen enkele pass verstuurd met het idee om een teamgenoot vrij te spelen en oog in oog met de keeper te krijgen. Eigenlijk is dit een verkapt compliment voor Juventus, dat zijn zaakjes verdedigend best goed op orde had.

Als we een pluim uitdelen aan verdedigers van Juventus, verdienen de stoppers van Ajax ook een veer in hun kont. De afbeelding van Zone 14-passes van Juve mag uitgelijst boven het bed worden gehangen, want we kunnen geen gevaar ontwaren! Overigens stellen we onszelf wel de vraag: hoe fit was Ronaldo?

De Ligt won in de tweede helft, terwijl Ajax aandrong, in korte tijd meerdere kopduels en sprints van de Portugees. We weten dat De Ligt een uitstekende verdediger is, maar Ronaldo wekte de indruk op halve kracht te spelen. Als de Ligt volgende week dezelfde prestatie neerzet, tegenover een fittere Ronaldo, dan groeien de kans op een ticket voor de halve finales.

We zijn ook benieuwd of Ajax dan een antwoord heeft om Douglas Costa af te stoppen. De Braziliaan was een plaag voor de defensie en het was geen toeval dat deze invaller de kans kreeg om Juve voor de tweede keer op voorsprong te schieten. Gelukkig was daar de paal...

Halfspaces
De activiteit in Zone 14 viel dus een beetje tegen, maar gelukkig komen we meer streepjes tegen in de afbeelding halfspaces. Halfspaces zijn de rechthoeken aan de zijkant van de vijandelijke zestien. Dit is vaak een gebied waar je van de tegenstander nog aan de bal mag komen, maar om gevaarlijk te worden, moet je hier wel iets ondernemen.

Dat probeerde Ajax. Het probeerde het volop! Maar zoals je ziet: er werden maar weinig ballen echt richting doel gespeeld. Tenminste, er werden pogingen gewaagd. De meeste pogingen strandden in stippellijntjes: balverlies dus. Maar zie je dat ene balletje breed links? Die ene streep, die ene bal van Tadic op Van de Beek. Die had best geel gearceerd mogen worden, maar Donny mikte naast... Zonde!

Wie weet volgt in Turijn een herkansing. Als die herkansing komt, moet zo'n bal binnen. Echt! En zeker als Giorgio Chiellini dan wel van de partij is. Het lijkt uitgesloten dat Ajax in de return wel kans op kans stapelt. En er moet toch echt gescoord worden om de laatste vier te bereiken!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >