Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Juventus - Ajax

Ajax onderneemt vandaag een poging om de halve finales van de Champions League te bereiken. Het is echt waar, je hoeft er niet voor achter je PlayStation te kruipen. Wie weet beleven we dit jaar het onmogelijk geachte. Om jou optimaal klaar te stomen voor de return tegen Juventus, volgen hier drie dingen die je moet weten!

16 april 2019 - 10:06
driedingenjuvajacar
De tweede ontmoeting tussen Juve en Ajax wordt een echte strijd. © Pro Shots

Italianen kennen Ajax als 'de ridders'
Wij omschrijven Ajacieden nog wel eens als 'Godenzonen' en we hopen van harte dat die bijnaam ook vanavond weer van toepassing is, maar in Italië kijken ze anders naar Ajax. Dit heeft alles te maken met het klassieke logo, zo leerden we jaren geleden in deze column van David Endt. De gehelmde man in het logo zag men ooit, ergens in de jaren zestig, aan voor een lansridder.

Zelfs toen duidelijk werd dat er toch echt een Griekse held stond afgebeeld, werd het misverstand ongemoeid gelaten. Waarschijnlijk was lansridder Ajax toen al flink ingeburgerd! Als het op een dag als vandaag in de Italiaanse stampa over Ajax gaat, sla La Gazzetta dello Sport maar open of stem af op Sky Italia, kom je vanzelf de omschrijving 'lancieri' tegen.

Durft Juventus het aan met jeugd?
Er is een duidelijke waarom dat Ajax de harten van heel voetbalminnend Europa heeft veroverd: er is, zoals altijd, met beleid gebouwd aan een prachtig team, dat werd vormgegeven door talenten volop kansen te bieden. Als je goed genoeg bent, ben je oud genoeg. Dat ligt bij Juventus net iets anders. Vraag maar aan Moise Kean, misschien wel de mooiste ruwe diamant bij de 'Bianconeri'.

Wat dat betreft is als bijnaam 'De Oude Dame' misschien beter van toepassing, want Kean lijkt er opnieuw naast te staan tegen Ajax. Mario Mandzukic is geblesseerd, maar het ziet ernaar uit dat Paulo Dybala opdraaft in de spits. De status van Cristiano Ronaldo is natuurlijk duidelijk, maar Kean moet opnieuw wachten op zijn kans. Kean kan echt wel iets, maar de Champions League vertegenwoordigt momenteel zo veel waarde voor Juve dat het liever terugvalt op oude gewoonten.

Italië geldt vaak als Europees eindstation...
Als we achterom kijken en een korte blik werpen op het verleden, komen we helaas tot de conclusie dat Ajax vaak kopje onder gaat in Italië. Zeker als het de Champions League betreft. De Ajacieden wisten subtopper Fiorentina (2009) onder de duim te houden, maar zodra het moet aantreden tegen één van de topploegen gaat het vaak mis.

AC Milan zat de ploeg van Frank de Boer twee keer dwars in de groepsfase, waarbij in eind 2010 zelfs een overwinning (0-2) niet voldoende was om door te stoten. We kunnen ons verder nog een optreden in de achtste finales herinneren tegen Internazionale. Ajax nam een 2-2-gelijkspel mee uit Amsterdam, maar ging in Milaan kopje onder.

Ook Juventus zat Ajax al diverse keren dwars. De misschien wel vergeten ontmoeting in de Europa League van 2010 was de laatste. De 0-0 in Turijn was onvoldoende om de 1-2-nederlaag in eigen huis goed te maken, tijdens seizoen 2004/2005 won Juve zelfs twee keer en we rakelen liever niet meer op wat er in 1996 en 1997 gebeurde...

Maakt dit Ajax kansloos vanaf 21.00 uur als aan de voet van de Italiaanse Alpen wordt afgetrapt? Nee, natuurlijk niet! Bedenk eventjes dat Ajax zes keer op rij kansloos had verloren van Real Madrid voordat het wonder van Bernabéu werd gerealiseerd!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >