Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
[

Passmaps: Blind en Frenkie vervullen sleutelrol tegen ADO

Het is soms bijzonder hoe je tijdens het kijken naar een wedstrijd op het verkeerde been gezet kunt worden. Wie het uitduel met ADO Den Haag (1-5) volgde, kon wel eens het gevoel bekruipen dat Ajax niet super stond te voetballen. Maar als je iets dieper op de materie inzoomt, kom je interessante zaken tegen.

25 februari 2019 - 15:15
passmapsadoajacar

Het werd een prima zondag voor Ajax, dat opnieuw twee punten dichter bij PSV kroop. De marge is weer terug bij af, als het ware. Want de situatie is weer precies hetzelfde als tijdens de winterstop: twee punten verschil. Het gevoel is wel heel anders, want lijkt PSV niet een beetje opgejaagd?

Dat kan wellicht zo lijken, ook de komende weken mag en moet Ajax vooral naar zichzelf kijken. Er breken interessante tijden aan waarbij het gewicht van een titelrace ook gaat meespelen. Misschien dat er tegen ADO een oplossing werd gevonden waarmee de Ajacieden voorlopig verder kunnen.

Wat die oplossing is? Dat gaan we uitleggen aan de hand van input van @11tegen11.

xG-plot en pitch plot
Ajax leek niet echt op gang te komen tegen ADO. Als je het zo bekijkt, kreeg de ploeg waar het min of meer om vroeg. Een tegentreffer. Vaak als je op bezoek in Den Haag achter komt, ga je een moeilijke middag tegemoet. Dat bleek nu alleszins mee te vallen.

De Ajacieden schakelden direct – toen kon het wel – een versnelling hoger en terwijl de achterstand in de 36ste minuut werd opgelopen, werd alweer onder het genot van een voorsprong de thee ingeschonken. Stiekem was dit nog terecht ook, al deed het echte doelgevaar zich pas in de laatste tien minuten van de eerste helft voor.

Laten we echter die ene mooie aanval niet vergeten. Tadic, Blind, Neres. Dat was althans de bedoeling. Neres kwam niet helemaal lekker uit, kon niet bij de bal en verzuimde Ajax op voorsprong te zetten. Dadelijk meer over de rol van Blind, want hij was niet zomaar bij die aanval betrokken.

Ook in de tweede helft koos Ajax zijn momenten, want het kwam opnieuw een beetje traag op gang. Gelukkig kon ADO niet echt een vuist maken. Daarvoor was het te zwak. Of Ajax te goed, het is maar net hoe je het bekijkt. Hoe dan ook, Onana hoefde zich na het schrikmomentje in de eerste helft geen moment meer druk te maken.

Uitgerekend tijdens het Haags kwartiertje besliste Ajax de wedstrijd. De ploeg speelde een waarde van 4,05 Expected Goals bij elkaar. Oftewel: tijdens die twee kwartiertjes waarin doelgevaar werd gesticht, deden zich ook grote kansen voor. ADO stelde hier slechts twee gevaarlijke momenten tegenover en als Tadic een beetje had opgelet – bijvoorbeeld door naar de bal te kijken – was uit die korte corner waarschijnlijk helemaal geen doelpunt gevallen.

Passmaps
Wat maakte het spel van Ajax interessant? Tijd om het daar over te hebben. We vinden de antwoorden namelijk eens in de rollen van Frenkie de Jong en Daley Blind. Dit duo bepaalde van achteruit wat er gebeurde, door in te schuiven op het middenveld. ADO had dit aan zichzelf te danken, omdat het besloot Blind vrij te laten.

ADO probeerde druk te zetten, maar Ajax had eindelijk eens een goed antwoord. Er werd besloten om Frenkie iets te laten inzakken, bijna als een extra centrale verdediger. Door de bal via Frenkie of Blind te spelen, kon Ajax vooruit. Het opofferen van een middenvelder door ADO betekende volop vrijheid voor Blind.

“ADO liet mij vrij. Daardoor kon ik met Frenkie een twee-tegen-eensituatie creëren in de opbouw en wij kunnen dat goed uitspelen,” verklaarde Blind tegenover Ajax Life. “Op die manier creëren we een extra man op het middenveld. Spits Necid bleef bij De Ligt staan en toen had ik vrije doorgang. Als ik ADO was, had ik het andersom gedaan...”

Blind had al die vrijheid niet zozeer verwacht, maar het was een logisch gevolg van de manier waarop ADO trachtte Ajax te bestrijden. “Teams proberen vaak eerst Frenkie af te stoppen, daarna kijken ze verder. Naar De Ligt, of naar mij. Frenkie kan snel draaien met de bal en dan staan we twee tegen één. Daardoor kon ik bij de 1-1 twintig tot 25 meter pakken en Van de Beek aanspelen.”

Dit was niet de enige keer dat Blind gebruik maakte van de ruimte op het middenveld. Hij gaf zoals gezegd een goede voorzet op Neres, al leverde dit helaas weinig op. Blind vuurde ook zelf nog een schot af. Kortom, hij was de verbindingsman tussen laatste en voorste linie. ADO wist zich geen raad met de opstomende Blind, die profiteerde van de ruimte die Van de Beek en Ziyech maakten door hun mannetje weg te trekken.

ADO plakte in de rust pleisters en stond in de tweede helft beter opgesteld, maar Frenkie afstoppen was er niet bij. De dribbelaar ging maar liefst 9 keer met succes op pad en als hij een versnelling plaatste, was het alle hens aan dek. Frenkie legde op die manier de basis voor twee doelpunten: met een voorassist en een beslissende bal.

De hoofdrollen voor Blind en Frenkie zag je duidelijk terug in de cijfers. Vaak is Ziyech de Ajacied met het meeste balbezit, maar nu niet. We noteerden 133 balcontacten voor Frenkie, 92 keer bij Blind en ‘slechts’ 70 voor Ziyech. Ook qua sleutelpasses leverden de statistieken een opvallend inzicht op: nul voor Ziyech! Blind en Frenkie namen ook op dit vlak de honneurs waar met beide 3 stuks.

Het is natuurlijk goed mogelijk dat dit alles had te maken met de gewijzigde tactiek. Er was geen basisplaats weggelegd voor Schöne, die zijn plekje kwijtraakte aan Dolberg. De spits speelde op de kunstgrasmat een goede wedstrijd, maar dit terzijde. Neres kreeg de kans op rechtsvoor, maar oogde ietwat afwezig. Ziyech bemoeit zich vanaf rechts vaak nadrukkelijker met het spel.

De bemoeienis van Ziyech viel dit keer iets tegen. Hij oogde ook wat slordig, vooral in de eerste 45 minuten. Het Haags Kwartiertje, waarin Ziyech twee keer scoorde, diende als goedmakertje. Speciale aandacht rondom de 1-3 mag uitgaan naar Frenkie en Dolberg. Frenkie maakte tempo en speelde de doelpuntenmaker aan, Dolberg liep door de diepte in en trok daardoor de ruimte voor het schot. Zo zagen we de waarde van tempo maken en vooruit voetballen maar weer eens onderstreept worden.

Overigens willen we graag nog even vermeld hebben dat Dolberg een goede wedstrijd voetbalde. Ajax was niet te beroerd om af en toe de lange bal te hanteren en omdat de spits zijn duels won, bleef de bal voorin en kon de rest bijsluiten. Dit alles stond nog los van Dolbergs betrokkenheid bij doelgevaar: hij verdiende weer een penalty en scoorde.

https://twitter.com/ajaxlife/status/1100016849515876352

Zone 14
Het gebeurt lang niet altijd meer dat Ajax goed gebruik weet te maken van Zone 14. Het is simpelweg niet altijd een optie om door het midden aan te vallen, maar wat als je zo veel vrijheid geniet als Blind? Dan kun je gewoon indribbelen tot randje zestien.

Precies dit zien we terug in de data van het gevaarlijkste vierkant van het veld! Wat als je tempo maakt, voorwaarts dribbelt en vanaf randje zestien een medespeler vrij ziet lopen? Dan is het met het balgevoel van Blind een koud kunstje om die medespeler daadwerkelijk te bereiken!

Snappen jullie al waar we naartoe willen? Naar de assist van Blind! Een prima voorbeeld van hoe je Zone 14 kunt benutten. Check de pass die geel wordt uitgelicht! Een tweede gele lijntje was sowieso uitgesloten, maar ook Blind zelf werd een keer uitstekend bediend vanuit Zone 14

Halfspaces
Dat tweede gele lijntje dankzij Blind had wel gestalte kunnen krijgen in de halfspaces. Het is bijzonder om onder de tussenkopjes Zone 14 en halfspaces zo uitgebreid over Blind te praten, maar het hoe en waarom staat hierboven al uitgelegd. Blind stond zo vogeltje vrij dat Tadic hem uitstekend bediende, waarna Blind probeerde Neres te bereiken.

Dat leek te lukken, ware het niet dat er nu een stippellijntje staat afgebeeld in het vijfmetergebeid van ADO. Wat er precies mis ging? Geen idee… Neres kwam blijkbaar niet helemaal lekker uit met zijn passen en miste de bal volledig.

Dit alles werd in de slotfase goedgemaakt door de fraaiste aanval van de middag. Echt, kijk de 1-4 van Dolberg gewoon nogmaals terug. Zo zien we het graag. Een dribbel, een overstapje, de halfspace penetreren om de laatste verdediger weg te trekken, balletje breed en hangen! Donny verdiende er een compliment van zijn trainer mee.

En Ajax krijgt onze complimenten, voor het vinden van goede oplossingen en de prima uitvoering op de Haagse kunstgrasmat. De ploeg heeft de titelkansen nu in eigen hand. Houden zo!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >