Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
[

De VAR had geen ongelijk, sorry...

We lezen het al een tijdje en dan dringt het amper tot je door: VAR kijkt na de winterstop ook in de Champions League met ons mee. Zo’n nieuwsbericht blijft amper hangen, de 37ste minuut van Ajax - Real Madrid beukt je echter murw. Dan komt het ineens wel binnen. En toch had de VAR geen ongelijk.

14 februari 2019 - 10:59
varblogajareacar

Terwijl de Ajacieden elkaar binnen en buiten de lijnen in de armen vielen, werd ergens iets in een oortje geroepen. Ik gok in het Engels, want ik weet niet of Skomina Pools verstaat. De oorspronkelijk aangewezen scheids, Marciniak, was niet fit genoeg om te fluiten, maar wel om televisie te kijken en in te bellen.

De televisie vertelde iets wat we met z’n allen compleet hadden gemist. Namelijk dat Dusan Tadic buitenspel stond. Ik had er totaal overheen gekeken, net als bijna 55.000 anderen, maar sinds de introductie van de VAR heeft het pure juichen zijn onschuld verloren. Dat is het enige jammere.

Het is bij twijfel niet meer voldoende om direct naar de acties van scheids en/of grens te kijken. Dat is het grootste nadeel van de VAR, want ik ben nog altijd groot voorstander. Je kunt de VAR ook geen ongelijk geven om het doelpunt van Ajax af te keuren, al is het marginaal.

Vervelender vond ik het te snel vlaggen en direct fluiten voor buitenspel van Tadic die vanaf eigen helft kwam, want VAR is er voor bedoeld om zoiets achteraf recht te zetten. Grote kans dat grens en scheids dit te horen krijgen tijdens de evaluatie, videohulp vereist namelijk een andere vorm van arbitreren.

Ik weet niet zeker of Thibaut Courtois anders redding had gebracht, maar zonder Tadic was de kans op een redding in ieder geval groter geweest. De familie Courtois bestaat uit volleyballers, de ‘Courtoiskes’ kunnen hoog springen en met uitgestrekte arm? Wie weet kon hij erbij.

Andersom waren we met precies dezelfde ingreep van de VAR maar wat blij geweest

Het is goed dat de Uefa probeerde zo open en transparant mogelijk te zijn. De KNVB loopt wat dit betreft voorop door communicatie openbaar te maken zelfs als er een verkeerde beslissing wordt genomen. De Uefa toonde blijkbaar – zelf heb ik het gemist – kort een boodschap op de stadionschermen en stuurde later tweets met screenshots en uitleg.

Andersom waren we met precies dezelfde ingreep van de VAR maar wat blij geweest. Dan waren we nu vol lof over het systeem. Vergeet niet dat aan de 3-3 van Ajax tegen Bayern München buitenspel voorafging. Dat is allang weer vergeten, de belangen waren toen ook stukken kleiner.

In plaats daarvan is het maffia dit, maffia dat en maffia zus en zo. Ik denk niet dat de Uefa bij zo’n eerste, historische ingreep door de videoref op grote ophef zat te wachten. Veel liever had de Europese bond het simpel afgetikt en qua VAR harten van supporters veroverd. Beter Kuipers, Neymar en een ingetrokken penalty dan al deze ophef.

Wij Ajacieden zijn er altijd snel bij om supporters van andere clubs voor calimero’s uit te maken als ze beginnen te huilen over onze club en allerlei zogenaamde complotten ontwaren. Dan moeten we nu zelf ook groot zijn en deze tegenvaller incasseren als een man, zonder allerlei stomme afkortingen over de VAR en Real te verzinnen. Eierdopje af.

Het is kut, het is klote en het zuigt ontzettend, maar Ajax heeft het aan zichzelf te danken dat het zich toch weer stootte aan de steen die Real vormt. Ziyech speelt een verkeerde steekbal en mist oog in oog met de doelman, de voor onze ogen altijd fantastische Benzema ramt die bal gewoon weer binnen.

Dat was helaas het echte verschil met de absolute top van Europa, niet de VAR.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >