Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Biergooiers in Johan Cruijff Arena keihard gestraft

We zagen het dit seizoen al drie keer gebeuren tijdens Champions Leaguewedstrijden van Ajax: supporters die met bier gooien naar spelers van de tegenpartij. Dit blijken dure pilsjes...

18 februari 2019 - 14:41
biergooien-1200-real
Dit blijken hele dure biertjes... © Pro Shots

Bij de thuiswedstrijden tegen Dinamo Kiev, Bayern München en Real Madrid was het flink raak: bekers bier werden vanaf eerste ring oost richting spelers gegooid. Als supporter bewijs je Ajax daarmee geen goede dienst, maar vooral jezelf niet. Dat bleek ook weer bij Real-thuis (1-2).

Kort nadat Karim Benzema zijn ploeg tegen de verhouding in op voorsprong had gebracht, stoof hij richting uitvak. Bij de hoekvlag kreeg de Fransman flink wat bekers gerstenat naar zich toegeworpen door enkele Ajaxsupporters die hun emoties niet in de hand hadden.

De Uefa kondigde al snel aan een onderzoek te starten, dus een boete zal wel volgen. Ajax kwam echter direct in actie en spoorde de biergooiers op basis van camerabeelden gelijk op, nog tijdens de wedstrijd.

Bij de afdeling veiligheid krijgen we als Ajax Life een stukje uitleg. We begrijpen dat op vastgelegde beelden tot op de haarvaten ingezoomd kan worden op supporters en dus ook op de persoon die tot tweemaal toe bier richting Benzema gooit.

De club betaalde de Uefa-boete keurig, maar verhaalde deze kosten vervolgens op de zes Ajaxsupporters die met bier smeten en op basis van camerabeelden zijn geïdentificeerd

Enkele ogenblikken later krijgt hij bezoek van een interventieteam. De verbouwereerde supporter wordt het vak afgehaald en gegevens worden genoteerd. Hij wordt bij de KNVB aangemeld voor een landelijk stadionverbod. De bond moet oordelen of de overtreding wettelijk en overtuigend bewezen kan worden. Dat kan vrijwel altijd.

Hangende dat onderzoek is de supporter niet welkom in de Johan Cruijff Arena. Een eventuele club- of seizoenkaart wordt gelijk geblokkeerd. Als de KNVB op basis van het dossier oordeelt dat Ajax gelijk heeft, wordt een deurwaarder op pad gestuurd.

Die deurwaarder overhandigt een schrijven aan de gestrafte biergooier waarin staat wat de duur van het stadionverbod (richtlijn 18 maanden bij gooien naar veld of spelers) is en welke boete daarbij hoort. Doorgaans gaat het bij een volwassene om een bedrag van 450 euro. Deurwaarderskosten a 80 euro komen hier trouwens ook nog bij.

Toch kan het nog veel erger worden. Als de Uefa namelijk besluit om Ajax te beboeten, belast de club deze boete door aan de geïdentificeerde biergooiers. Deze boetes kunnen flink oplopen, zo blijkt wel als we vragen naar de straffen die uitgedeeld zijn bij Dinamo Kiev-thuis (3-1).

Ajax kreeg hiervoor een boete van 8000 euro van de Uefa. De club betaalde de boete keurig, maar verhaalde deze kosten vervolgens op de zes supporters die met bier smeten en op basis van camerabeelden zijn geïdentificeerd. Naast de hierboven genoemde maatregelen ontvingen ze van Ajax ook nog eens aansprakelijkstelling van 1300 euro per persoon.

“De Uefa-boete van 8000 euro delen we door zes en verhalen we op de personen die zich schuldig hebben gemaakt aan het gooien van vloeistoffen of voorwerpen,” zo is de uitleg die we krijgen.

“Dit geldt overigens niet alleen voor het gooien van vloeistoffen of voorwerpen, maar ook voor vuurwerk of andere overtredingen van huisregels. Op deze manier voorkomen we dat goedwillende supporters op de langere termijn de dupe worden van gedrag van een enkeling.”

Ajax is zich ervan bewust dat deze dadergerichte aanpak stevig is, maar wel noodzakelijk. “Als we dat niet doen, dan moeten we op termijn maatregelen treffen die alle supporters treffen, zoals een leeg vak als gevolg van Uefa-straffen of het niet langer toelaten van dranken op de tribune.”

Terug naar Real-thuis. We begrijpen dat op basis van camerabeelden vier supporters één voor één van het vak gehaald zijn gehaald. De gegooide biertjes blijken hele dure biertjes te worden. De man die met twee biertjes gooide blijkt verrast als hij wordt opgehaald.

Dit was duidelijk niet wat hij van een Champions League-avondje had verwacht. De spijt is direct zichtbaar op het gezicht, maar het is al te laat. Hij beseft dan nog niet wat hem allemaal boven het hoofd hangt.

Laat het een goede waarschuwing zijn.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >