Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Uefa-voorzitter Ceferin: ‘Als je een lange neus hebt, sta je tegenwoordig buitenspel!’

Aleksander Ceferin, de voorzitter van de Uefa, heeft in niet mis te verstane bewoordingen laten weten geen fan te zijn van de VAR. Hij begrijpt dat het systeem bij supporters voor veel ergernissen zorgt. Hij stelt voor om buitenspelsituaties anders te bekijken.

04 december 2019 - 10:20
promes-chelsea-1200
Als het aan Ceferin ligt, had dit gewoon een doelpunt moeten zijn. © Pro Shots

“Als je een lange neus hebt, dan sta je tegenwoordig buitenspel,” vat Ceferin de frustraties van velen samen in een enkel zinnetje. Hij doet dat in gesprek met Daily Mirror, waarin hij ook een voorstel tot verandering doet.

“We zullen een voorstel doen tot verandering. Een buitenspelmarge van één of twee centimeter is niet genoeg,” aldus Ceferin, die vindt dat het voetbal daarmee geen goed wordt gedaan. “Ons voorstel zal zijn - en we zullen dit voorstellen bij de internationale spelregelcommissie IFAB - dat er een marge komt van tien-twintig centimeter.”

Zou dit plan er door komen, dan zou het doelpunt van Quincy Promes thuis tegen Chelsea wél goedzijn gekeurd. Bij die situatie was het echt millimeterwerk en als het aan Ceferin ligt, dan zou de aanvallende partij hier het voordeel gehad moeten hebben.

Ook keek Ceferin terug op een meeting van de Uefa van twee weken terug. Een topoverleg waarbij de beste coaches van Europa – Erik ten Hag was daar ook bij – bijeenkwamen. Tijdens dit samenzijn bespraken toptrainers uit de Europese competities actuele zaken en werden ideeën uitgewisseld. Ook de interpretatie van hands kwam daar aan de orde.

Ceferin: “We lieten de trainers, waaronder Jurgen Klopp, Pep Guardiola, Zinedine Zidane, Max Allegri en Carlo Ancelotti een handsbalsituatie zien. We vroegen: ‘Handsbal of niet?’ De helft van de aanwezigen zei ja, de andere helft zei nee. Vertel mij dus maar hoe duidelijk de regel is... Niemand kan uitleggen wat een handsbal is en wat niet. Wat is opzettelijk? De scheidsrechter is geen psychiater en weet niet of je het expres hebt gedaan.”

De Uefa-topman steekt totaal niet onder stoelen of banken dat hij af en toe flink baalt van de VAR. “Sommige scheidsrechters in Engeland checken niet eens. In Italië checken ze een half uur. Het is een puinhoop. Ik ben er nooit een groot voorstander van geweest, maar we kunnen niet meer terug.”

Ook het vieren van doelpunten gaat tegenwoordig niet meer zo spontaan als Ceferin dat graag zou zien. “De spelers? Ze vieren het niet. Nu wachten ze eerst op de VAR. Ook grensrechters nemen niet eens meer de moeite om de vlag omhoog te steken. Ze wachten, wachten, wachten.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >