Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Burgemeester Halsema spreekt over positief verlopen huldiging Ajax

Geen incidenten, wel maatregelen. Dat is de titel van een evaluatie van de gemeente Amsterdam over de huldiging van kampioen Ajax. Je kunt ook zeggen: dan is de huldiging na het behalen van de 34ste landstitel dus positief verlopen. En inderdaad, zo luidt letterlijk de eerste zin van het rapport.

24 december 2019 - 10:32
evaluatiehuldigingcar
De 100.000 aanwezigen vonden de huldiging ook geslaagd! © De Brouwer

Het is best grappig om een beetje te grasduinen door de berichtgeving van de gemeente Amsterdam. Er trokken ruim 100.000 supporters naar het Museumplein om het kampioenschap plus de KNVB-bekerwinst te vieren, terwijl ook Ajax Vrouwen de gewonnen beker aan de massa toonde.

Er is een evaluatie naar de gemeenteraad gestuurd en hieruit blijkt dat er geen grote incidenten zijn geweest. Er was geleerd van het massaal bekijken van de Europa League-finale in 2017 en de instroom van supporters was nu stukken beter geregeld waardoor problemen uitblijven.

Wel is er alles bij elkaar opgeteld 34 man aangehouden. Er wordt hier snel aan toegevoegd dat het ging om kleine vergrijpen, bijvoorbeeld belediging. De gemeente merkt verder op dat er wel veel voorzorgsmaatregelen nodig waren, die een grote impact hebben gehad op de directe omgeving.

“Veel straten in de buurt van het Museumplein werden afgezet en er waren veel handhavers, politieagenten, verkeersregelaars en beveiligers op de been om bezoekersstromen te begeleiden,” lezen we in het rapport. “Ook buurtbewoners waren tevreden over de organisatie en het verloop, en over de snelle en grondige schoonmaak van het plein en de omgeving.”

Dat laatste is een belangrijk dingetje om te onthouden, al geldt onderaan de streep natuurlijk ook: als je rust wilt, moet je lekker op het platteland gaan wonen en niet in hartje Amsterdam. Hoe dan ook, de huldiging was een succes en dat is wat we graag horen.

“Op een enkeling na hebben duizenden Ajaxsupporters er op het Museumplein een groot feest van gemaakt,” zo citeert AT5 uit de begeleidende brief van burgemeester Femke Halsema. Weet je nog dat ze een blikje bier naar zich toegegooid kreeg? Er is nooit achterhaald wie dat heeft gedaan.

De conclusie van de gemeente Amsterdam en Halsema luidt dat het Museumplein een geschikte locatie is om Ajaxfeestjes te vieren, maar toch wordt samen met Ajax en de politie ook gekeken naar een alternatief. De stad heeft met het Museumplein en Arenapark nu slechts twee opties en daarvan valt er in 2020 eentje af, want dan wordt gestart met het volbouwen van het Arenapark.

Helaas ontbreekt het Leidseplein op het lijstje van kandidaat-locaties, maar ja... Daar kun je altijd nog je eigen feestje vieren, als er glorie is in de Amstelstad. De totale kosten voor de huldiging bedroegen trouwens 908.766,09 euro en hierbij doen de gemeente en Ajax samsam. Er wordt geprobeerd om de kosten bij een volgende huldiging iets te drukken.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >