Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax sluit 2019 waardig af tegen ADO en dit viel ons op

Ajax heeft het onvergetelijke 2019 in stijl afgesloten met een 6-1-zege op ADO Den Haag. Zes treffers en acht opvallende zaken. Fijne feestdagen allemaal!

22 december 2019 - 14:18
ADO_1200_800
Tadic is blij met de treffer van Ekkelenkamp. © Pro Shots

Ten Hag begint met frisse gezichten
Erik ten Hag koos in de dertigste officiële wedstrijd dit seizoen voor drie ‘frisse gezichten’ in de basis. Lassina Traoré kreeg als spits de voorkeur boven Klaas Jan Huntelaar. De Burkinees had tot de aftrap tijdens dit seizoen pas 105 eredivisieminuten achter zijn naam staan. Op het middenveld speelden Jurgen Ekkelenkamp en Ryan Gravenberch, net als in het bekerduel tegen Telstar. Eerstgenoemde maakte tegen ADO zijn eerste eredivisieminuten, waar de zeventienjarige Gravenberch niet veel meer dan een uur eredivisietijd in de benen had. Vlak voor de warming-up haakte Noussair Mazraoui af. Sergiño Dest nam zijn plek over.

Steunbetuiging Daley Blind
Natuurlijk niet opvallend, maar wel erg mooi: de steun aan het adres van de 's ochtends even in het stadion aanwezige Daley Blind. De Ajacied werd na elf minuten al kort toegezongen, maar kreeg in de zeventiende minuut een massale steunbetuiging vanaf de tribunes. Het zal de international, die de komende periode moet herstellen van een ontsteking aan zijn hartspier, zeker goed hebben gedaan.

Buit rap binnen
Hoewel de bezoekers in de eerste tien minuten nog wel een aantal corners versierden, kende Ajax vanaf de aftrap eigenlijk een eenvoudig middagje tegen ADO. Na een halfuur was de buit al binnen via treffers van Hakim Ziyech (geplaatst afstandsschot) en Donny van de Beek, die een voorzet van Ziyech achteloos met binnenkant voet in de verre hoek schoot. De Ajacieden namen overduidelijk gas terug, maar bleven bij elke aanval gevaarlijk. Dat resulteerde richting rustsignaal in de eerste Arena-treffers van Ekkelenkamp en Gravenberch: 4-0.  

Traoré doet meer dan lekker mee
Als je de kans krijgt van je trainer, moet je er staan. Traoré deed dat. De Burkinees oogde gretig, was met zijn sterke fysiek geregeld lastig voor de Haagse defensie en betrokken bij twee treffers. Allereerst was de spits bij de 3-0 dusdanig lastig voor de verdedigers dat Ekkelenkamp kon profiteren. Vlak na rust toonde Traoré zijn overzicht door ploeggenoot Dusan Tadic op maat te bedienen, waarna de aanvoerder zijn eerste treffer sinds 10 november raak punterde. Een kwartier later waren de rollen omgedraaid en kopte de Burkinees zijn eerste Arena-treffer binnen.

Diversiteit aan schutters
Dat meerdere Ajacieden een neusje voor de goal hebben, wisten we al. De Amsterdammers scoorden in het kalenderjaar 2019 liefst 163 treffers verspreid over alle officiële wedstrijden. Ook in dat opzicht sloot de selectie het jaar in stijl af. De zes treffers tegen ADO werden door liefst zes verschillende spelers gescoord.  

Toetje voor Sontje Hansen
In de speeltuin slotfase maakte aanvaller Sontje Hansen tot grote vreugde van de supporters zijn Arena-debuut. Hij verving Ekkelenkamp. Het publiek juichte vervolgens bij ieder balcontact en moedigde de tiener aan acties te maken. Hansen zelf oogde wat nerveus en pakte zelfs nog een gele kaart. Dat was terecht, maar leverde scheidsrechter Dennis Higler wel een fluitconcert op.

Nico komt op voor ploeggenoot
In de slotfase maakte ADO-aanvaller Summerville een belachelijk harde overtreding op Lisandro Martínez wat resulteerde in een opstootje met diens landgenoot Nico Tagliafico. De manier waarop Andre Onana de twee kemphanen uit elkaar haalde leverde gelach op de tribunes op. De doelman tilde Summerville op en parkeerde hem een meter of twee verderop. Het leverde de ADO-speler een gele kaart op. Niet veel later versierde diezelfde Summerville een strafschop, verzilverd door oud-Ajacied John Goossens.

‘Koninklijke’ ontvangst
Onlangs werden de handbalsters wereldkampioen in Japan. Waar een klein land maar weer eens groot in kan zijn. Inspirerend en vooral de ultieme bekroning van topsporters die al jaren alles in het teken stellen van dat ene doel: domineren op het allerhoogste niveau. Op uitnodiging van Ajax bekeek de gouden ploeg, gestoken in Ajaxshirt, de wedstrijd tegen ADO vanuit de koninklijke loge. Uiteraard kregen zij voor de aftrap een mooi applaus van de Ajacieden op de tribune.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >