Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
[

Wil de nieuwe Musampa opstaan?

Voor het eerst sinds lange, lange tijd moet Erik ten Hag puzzelen met zijn opstelling. En dit keer niet uit luxe. Nee, Ajax wordt geplaagd door blessures en schorsingen terwijl het voor zichzelf in Lille goede zaken kan doen. Wil de nieuwe Kiki Musampa opstaan?

27 november 2019 - 10:40
kikibloglilajacar

Het is vaste prik dat rond deze tijd beelden worden getoond van de magische wedstrijd die Ajax in Madrid speelde. Nee, ik heb het niet over de 1-4 waar we nog zeer regelmatig aan terugdenken. Ik bedoel de 0-2 in november 1995 waarna de Ajacieden een staande ovatie in ontvangst namen van het ontgoochelde Realpubliek.

Het was misschien wel de beste wedstrijd die het gouden Ajax van de jaren negentig ooit speelde. Ik durf niet te zeggen of het nog steeds de beste prestatie ooit was, want er is dankzij Frenkie, Tadic en Ziyech nu toch wel sprake van serieuze concurrentie. Ik krijg nog steeds kippenvel als ik Tadic die bal, goed voor de 0-3, in de kruising zie peren. Perfecter kan een bal niet in het doel verdwijnen.

Maar nu de uitwedstrijd tegen Lille OSC. Niet eens Real dus, maar Lille. Een tussendoortje dat je goed moet aannemen. Verlies is verre van fataal en een winstpartij bevestigt nog niets, maar kan het leven in groep H wel een stuk aangenamer maken. Ajax treedt aan zonder David Neres en de geschorsten Daley Blind en Joël Veltman. Tot zo ver niks nieuws.

Met Zakaria Labyad als vervanger van Neres heeft de Nordin Wooter anno nu alvast zijn vinger opgestoken. Wooter was zo'n ideale dertiende of veertiende man – nooit een echte basisspeler – die je om een boodschap kon sturen als hij een wedstrijdje nodig was. Soms verrassend goed in een topper, soms ondermaats tegen een kleintje. Min of meer de rol die Labyad de laatste weken vertolkt.

De nieuwe Wooter is gespot, maar welke 'bankzitter' kan er nog meer leveren?

Het wordt tijd dat ook de nieuwe Musampa op de deur klopt. Musampa maakte tijdens die magische avond in Bernabéu zijn Europese debuut voor Ajax. “Bijdehand als je bent, zeg je op die leeftijd dat je er klaar voor bent. Het elftal was als een geoliede machine. Op het moment dat je weet wat je moet doen op jouw plek kun je gewoon meedraaien,” legt Musampa uit met de kennis van nu.

Musampa speelde als middenvelder. Gek genoeg als nummer 4 hangend op de linkerflank van het middenveld, terwijl je dat rugnummer onder Louis van Gaal eerder centraal zou verwachten. Het maakt de vergelijking alleen maar treffender. En voor Musampa gold verder eigenlijk hetzelfde als Wooter: een prima talent om op terug te vallen als er nood aan de man is.

Ik ben zeer benieuwd op wie Ten Hag en zijn geoliede machine in Lille kunnen terugvallen: Edson Álvarez, Razvan Marin, Perr Schuurs? De nieuwe Wooter is gespot, maar welke 'bankzitter' kan nog meer leveren wat er in de Champions League wordt gevraagd, wie zorgt dat wij Ajacieden voor een keertje Blind en Veltman niet missen?

Kortom, wil de nieuwe Musampa opstaan?

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >