Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
[

Vreemde maar onwijs efficiënte eend in de bijt

Er zijn dagen dat ik niet aan Dmitry Bulykin denk, maar Ajax heeft de gewoonte zijn oude helden te feliciteren op socials als ze jarig zijn. Zo ontdekte ik dat oude krijger Bulykin vandaag veertig kaarsjes uitblaast.

20 november 2019 - 14:23
bulykin-1200-blog-2

De Russische spits speelde een jaartje in Amsterdam. Ik vond het altijd onwijs raar hem in een Ajaxshirt te zien. Een totale vreemde eend in de bijt met die ietwat rare strak achterover gekamde halflange haren. Het beeld klopte zó ontzettend niet, al kijkt de voormalig aanvaller zelf terug op ‘de beste periode uit zijn loopbaan’.

En precies dat is ook niet zo gek, zo blijkt uit zijn statistieken. De in zijn tijd wat log en houterig ogende Bulykin kwam in 2011 transfervrij over van Anderlecht om als tweede spits achter Kolbeinn Sigthórsson te fungeren. Een rol als beul om iets te forceren, mocht dat nodig zijn.

En precies dat is wat hij deed. Sterker nog, hij verdween de boeken in als méést efficiënte speler in de eredivisie van seizoen 2011/2012. Van alle spelers in de competitie had hij veruit de minste minuten nodig om tot scoren te komen.

De 1 meter 93 lange Bulykin kwam tot 9 treffers in Ajaxshirt en had daar 633 minuten voor nodig. Dat komt neer op 1 doelpunt per 70 minuten. Ook noteerde hij 2 assists. Geen enkele andere speler kon betere cijfers overleggen dat seizoen. Hij werd zelfs verkozen tot de beste speler uit Rusland, spelend in het buitenland.

Ik weet nog hoe mijn vrienden en ik elkaar aankeken met een gezicht van: ‘Dát kan toch niet...?’

Leuke getalletjes, maar het staat mij allemaal totaal niet helder voor de geest. Ik herinner me vooral een sprintduel dat hij kansloos verloor, al weet ik de wedstrijd niet meer. Ik zie alleen nog hoe hij denkt weg te zijn met de bal aan de voet, maar de route naar de goal is nog lang en de Ajacied echt heel veel te traag. Mijn vrienden en ik keken elkaar aan met een gezicht van: ‘Dát kan toch niet...?’

Uit de cijfertjes blijkt echter klip en klaar dat Bulykin zijn beoogde stormram-rol tijdens dat jaartje Ajax prima had aangenomen. Hij kan met recht zeggen dat hij een aardig aandeel had in het behalen van het kampioenschap in 2012. Zijn herinneringen zijn glansrijk en terecht.

Het is grappig om beelden uit die tijd terug te zien. Foto's van Bulykin met de kampioensschaal? Die waren echt volledig van mijn interne harde schijf gewist. Niet helemaal terecht dus, al ben ik blij dat er door de jaren heen veel is veranderd bij Ajax en er geen Bulykins meer nodig worden geacht.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >