Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
[

Veltman wilde geen rode kaart riskeren bij eerste PEC-treffer

Joël Veltman kijkt met gemengde gevoelens terug op het bezoekje aan PEC Zwolle. Ja, de drie punten gingen mee in de tas naar Amsterdam, maar de uiteindelijke 2-4 was onnodig zwaar bevochten.

02 november 2019 - 12:11
veltman-12002

De Ajacieden begonnen werkelijk flitsend aan het duel met PEC en na twintig minuten was de score al opgeschroefd tot 0-3. Gelopen race, zou je denken. Toch liep het allemaal net even anders, zag ook een kritische Veltman.

“Eigenlijk moet je gewoon met 0-3 of 0-4 de rust in… Tegen Feyenoord speelden we al een goede eerste helft, maar dit was ook écht top. Maar hoe we dan die 1-3 weggeven... Dát mag gewoon echt niet gebeuren, want PEC rook gelijk bloed,” aldus de verdediger in gesprek met onder meer Ajax Life.

“Wat we de tweede helft fout deden? Mmm, ik kijk vooral naar die momenten in de eerste helft, waardoor je de spelers van PEC weer hoop geeft. Of je met 1-3 of 0-3 de rust ingaat is gewoon een groot verschil. Als zij direct na rust de 2-3 scoren, wordt het toch weer spannend. Nou ja, dat hebben we gezien.”

“In de rust waarschuwden we elkaar ook in de kleedkamer voor de eerste vijftien minuten. Je weet dat ze vol gaan komen. Ze gaan dan nog meer de druk opvoeren naar de keeper, wat ze de eerste helft zeker niet deden, want ze waren kansloos. Door wat slechte momenten bij ons, draaide het om en roken ze bloed. Eigenlijk ben je heer en meester en wordt het alsnog billenknijpen…”

Het is aardig om met Veltman terug te kijken op de 1-3 van PEC. Deze werd ingeluid door knullig balverlies van invaller Edson Álvarez, waardoor Gustavo Hamer richting Andre Onana kon. Veltman leek de Zwollenaar nog te kunnen stoppen, maar trok zijn been terug uit angst voor een rode kaart wegens het vloeren van een doorgebroken speler.

De vraag aan Veltman was of hij daar in het veld ook aan dacht. “Zeker. Die bal, alsof het ijs was letterlijk. Die gleed gewoon door. Ik wilde eigenlijk een sliding inzetten, maar besloot toch op de keeper te vertrouwen, zoals Frank de Boer mij dat ooit leerde. Gezien de tussenstand op dat moment wil je geen rood riskeren en door met elf man.”

Na rust viel de 2-3 op een moment waarop Ajax al enige tijd met tien man stond, omdat Álvarez met een bebloed gezicht langs de kant stond na een onbestrafte elleboog van Mustafa Saymak. “Ja, dat zag er niet lekker uit. Er was een stukje van zijn tand los, twee hechtingen… Dat was, denk ik, wel een momentje voor de VAR om in te grijpen. Maar goed, dat gebeurde niet en wij kregen het lastig.”

Het leek vrij snel duidelijk dat de Mexicaan niet door kon, maar een Amsterdamse wissel liet lang op zich wachten en in die periode leek de ploeg het even helemaal kwijt. Verschillende spelers, Daley Blind en Hakim Ziyech bijvoorbeeld, keken geïrriteerd naar de kant.

“Ja, klopt, klopt,” was Veltman net zo goed van mening dat het erg lang duurde voordat Ajax weer met elf man op het veld stond. “Ik weet ook niet precies wat er aan de hand was. Het was misschien niet duidelijk of Edson door kon of de wissel (Gravenberch) was nog niet klaar. Ik weet het niet precies…”

Veltman was uiteindelijk flink opgelucht met de 2-4 van David Neres, want het had ook anders kunnen lopen. “Er was wel even een fase, waarin PEC dus die man meer had, waarbij ze veel kansen kregen. Daar moeten we echt van leren: ook al ben je heer en meester, één momentje kan een omslag teweeg brengen.”

Gelukkig was er nog zo’n Amsterdams omslagmomentje, vlak voor tijd. Ziyech maakte zich nog één keertje boos, wervelde door de Zwolse verdedigingslinies en bood Neres een niet te missen kans op de vierde Ajaxtreffer. Veltman genoot van dat moment.

“Ja, natuurlijk. Hakim heeft de kwaliteit om zo’n wedstrijd te beslissen of te killen. Dat was nu het geval en dat was echt heel prettig. Hij heeft zo veel kwaliteiten. Hij nam de bal goed mee en wat hij in de zestien kan, is bekend. We maakten het onszelf onnodig moeilijk, maar uiteindelijk kijken we naar de ranglijst en dat stemt toch wel tot tevredenheid.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >