Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
[

Van de Beek: ‘We moeten wissels beter op kunnen vangen’

Ajax ging als een raket van start in Zwolle en stond al na twintig minuten met 0-3 voor. Door blessures, wissels en knulligheden kwam PEC terug in de wedstrijd en werd het nog onwijs spannend, zag Donny van de Beek ook tot zijn schrik.

02 november 2019 - 10:06
van-de-beek-12001

De uiteindelijke 2-4 van David Neres voelde als een flinke opluchting, want Ajax speelde echt met vuur in de tweede helft. De ploeg van Erik ten Hag stortte in elkaar en PEC Zwolle vocht zich terug in de wedstrijd. De gelijkmaker had – ondanks de riante voorsprong – zomaar kunnen vallen.

Maar wat begon Ajax flitsend! Er leek geen vuiltje aan de lucht en ook Van de Beek genoot volop van zijn ploeg, deelde hij met onder meer Ajax Life. “Ik vond dat we de eerste dertig minuten echt heel goed speelden, met goed positiespel en mooie aanvalscombinaties. We hadden in die periode ook nog op 4-0 kunnen komen.”

Die vierde treffer werd echter gemaakt door PEC en dus stond er plots 1-3 op het scorebord. Ajax had toen al noodgedwongen gewisseld, omdat Lisandro Martínez na een stevige aanvaring met Gustavo Hamer niet verder kon.

Zijn vervanger Edson Álvarez viel tamelijk ongelukkig in en verspeelde op het middenveld de bal, waaruit de tegentreffer van de doorgebroken Hamer zou vallen. Joël Veltman leek de Zwollenaar nog te kunnen achterhalen, maar hield in uit angst voor een rode kaart wegens het neerhalen van een doorgebroken speler.

Van de Beek begreep die keuze van de verdediger wel. “Als je nog zo lang te spelen hebt, neem je geen risico. Je staat nog met twee doelpunten voor en dan snap ik wel dat hij niet het risico neemt op het pakken van een rode kaart. Onana staat er ook nog en daar moet je ook op vertrouwen.”

Na die tegentreffer zakte Ajax alleen maar verder weg, zag Van de Beek ook tot zijn afgrijzen. “Op zeker moment moesten we een aantal keer wisselen door blessures en toen werd het net even anders allemaal. We moeten dat beter op kunnen vangen, vind ik…”

“Je geeft die 1-3 écht weg en dan weet je dat zij er weer geloof in krijgen en dat ze er wat harder in gaan kleunen. Bij ons werd het alleen maar minder. We maakten het onszelf dus nog heel moeilijk, terwijl het helemaal niet nodig was.”

Erin kleunen deed PEC zeker, want invaller Álvarez kon er na een elleboog van Mustafa Saymak met een bebloed gezicht van af. Losse tand, paar hechtingen… Precies in de periode dat Ajax met tien man stond, sloeg de thuisploeg weer toe. De man van de elleboog knikte de 2-3 achter Onana.

Na die treffer keken verschillende spelers verstoord naar de kant. Waarom werd er niet gewisseld als Álvarez niet door kon? “We stonden wel lang met tien man op het veld ja, ik weet niet precies waarom,” vroeg ook Van de Beek zich af.

“Misschien wilden ze aan de kant wachten met de wissel en was nog onduidelijk of Álvarez door kon… Ik weet niet precies, maar het duurde wel lang. De organisatie was in die fase in ieder geval even weg. Maar ook dat moeten we wel beter doen, vind ik.”

Uiteindelijk haalde Van de Beek zelf ook de eindstreep niet wegens klachten aan de hamstring, maar Chelsea-uit lijkt niet in gevaar te komen.

“Het was meer uit voorzorg. Ik had wat last en zei dat tegen de trainer. Die zei: ‘Ga er gewoon af, want ik wil geen risico nemen, want komende week hebben we weer een wedstrijd’. Uiteindelijk hebben we dat gedaan. Het is niks ernstigs in elk geval,” aldus de Ajacied, die het Zwolse kunstgras niet de schuld wilde geven.

“Moah, nee, dit kan ook op gras gebeuren. Of dit aan het veld lag, weet ik niet.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >