Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
[

Opa moet op Heathrow uitleggen wie Grønkjær is...

Ajax - FC Utrecht staat zondag op het menu. De laatste keer won Ajax op een prachtige zondag met 4-1 en was het officieus kampioen. Dat vergeet je niet. Toch staat ook de editie uit 1998/1999 mij nog kraakhelder voor de geest. Dat komt door Jesper Grønkjær.

08 november 2019 - 12:54
gronkjaer-12001

Jesper wie...? Jesper Grønkjær. Ik leg het maar even uit, want afgelopen week in Londen sprak ik drie Ajaxsupporters die nog nooit van de Deense vleugelspits hadden gehoord. Ze waren allemaal rond de 21 jaar.

De aanleiding was een shirt dat ik een dag voor Chelsea-uit in Londen had gekocht. Een stukje textiel uit 2001/2002, voorzien van rugnummer 11 en Grønkjær. Ik zag het shirt hangen en wist: die gaat mee naar Nederland. Ik vertelde het aan de jongens op de luchthaven, maar zag de vraagtekens in hun ogen. Grønkwie....? Ze hadden geen idee.

Dat was best confronterend, eigenlijk. Ik ben dus gewoon die oude lul geworden. Toen ik naar Grønkjær keek in de Arena was ik zelf 21. Dat is inmiddels twee decennia geleden en dus hoorde ik mezelf op Heathrow Airport aan drie twintigers uitleggen hoe goed Grønkjær was. Of in elk geval hoe goed ik hem vond. Het werd een soort ‘opa vertelt’.

Grønkwie....? Ze hadden geen idee...

Ik deed mijn best de jongens de overtuigen waarom Grønkjær als Ajacied een lust voor het oog was. Ontembaar, snel, onberekenbaar... Een plaag voor alle rechts- en linksbacks. Verdedigers van de tegenstander werden gek van zijn dribbels en zagen hem zowel aan de linker- als rechterkant voorbijflitsen.

Zo was het ook bij Ajax - Utrecht in seizoen 1998/1999. Het werd 5-2 en ik herinner mij hoe hij de Arena in vuur en vlam zette. Zijn dribbels en passeeracties waren dat duel imponerend. Het was de periode waarin Ajax sportief steeds meer in verval raakte, maar Grønkjær was voor mij de vlag op een strontschuit.

Een speler voor wie ik naar het stadion ging. Zowat in zijn eentje speelde hij de Domstedelingen die zondag tot wanhoop. Handen, voeten en overtredingen hadden de Utrechters nodig om het stukje Deense dynamiet af te stoppen. Het lukte nooit. Steeds als FC Utrecht naar Amsterdam afreist, komen flarden van die wedstrijd weer bij me boven.

Mijn enthousiasme over Grønkjær leek over te komen. De drie jongens op het vliegveld in Londen beloofden me plechtig dat ze YouTube-filmpjes van de aanvaller zouden opzoeken.

Missie geslaagd.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >