Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
[

Keizer, fijne man en fenomeen

In het najaar vallen de blaadjes en verschijnen er boeken. Zo gaat dat al jaren. Het boek KEIZER - net verschenen - is er eentje die je gerust monumentaal mag noemen. Door de hoofdpersoon Piet Keizer én omdat het een schitterende uitgave is. Maar niet voor iedereen.

13 november 2019 - 14:07
KeizerAI1200

Bij de geboorte van zo’n indrukwekkend boek hoort een presentatie. Brasserie Keyzer (ja, inderdaad) zit maandag 11/11 (ook niet toevallig die datum) aan de Van Baerlestraat stampvol. Met Ajacieden die Keizer goed kenden en hem zeer, zeer waardeerden - zoals Simon Tahamata.

Keizer was nogal eens in het spelershome in het Ajaxstadion De Meer, ook na zijn actieve carrière. Beide eigenzinnige aanvallers spraken elkaar toen, zo vertelt Tahamata in het boek: “Dan kwam hij naar me toe voor een praatje en dat vond ik prettig. Piet was een fijne man, ik kon met hem heel goed praten over het spelletje.”

Tahamata kopieerde Keizers bekende schaar én is zelf ook ‘een fijne man’. Dat is te zien tijdens de boekpresentatie. Een aantal leden van SV Ajax is erbij en ‘oom Simon’ neemt alle tijd voor fotootjes en een praatje. Blije gezichten, alles.

Heinz Stuy, Ajacied en keeper in de gouden jaren zeventig van Keizer, horen we ook. Vanaf de bar, aan de andere kant van de brasserie, galmt hij zijn opmerkingen richting de presentatoren van dienst. Of we weten wie de assist gaf bij Keizers goal tegen Bayern München! Hij dus. En of we nog een anekdote willen horen!

'Als dit boek er niet was geweest, had Piet nog geleefd en dat had ik veel liever gehad'

De aandacht verschuift naar een andere gast en goede bekende van Keizer: commentator Eddy Poelmann, de karakteristieke NOS-stem bij heel veel Europese duels van Ajax. Poelmann zou eigenlijk de biografie van Keizer schrijven. “Als het daarvoor de tijd is, merken jullie het wel,” citeert Poelmann de beste nummer 11 ooit. Het kwam er niet van, nooit klonk het officiële startsein voor dat boek, het levensverhaal van Keizer.

En dan is het toch bijzonder dat, met de officieuze goedkeuring van de vrienden en naasten van de goochelaar-op-links, dit majestueuze boek er nu is. Zo denkt bijna iedereen erover in brasserie Keyzer. Bijna.

Nog voordat wordt geproost op het verschijnen van KEIZER, komt Angela van der Boezem, zijn vriendin en levensgezel, aan het woord. Wat ze zegt, doet de aanwezigen de adem even inhouden. Angela wil dit boek helemaal niet. Zelfs de makers en uitgever kijken even benauwd. ”Als dit boek er niet was geweest, had Piet nog geleefd. En dat had ik veel liever gehad.”

Een prachtige, oprechte en zó terechte opmerking die de aanwezigen even op het verkeerde been zet, op een keizerlijke manier.

Liefhebbers checken hier hoe je de biografie (met veel fraaie foto's!) kunt bestellen.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >