Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ziyech hoopt dat er brug is geslagen tussen Marokkanen en Ajacieden

Als Hakim Ziyech zijn huidige vorm een cijfer moet geven, komt hij uit op een bescheiden 7. Wij weten natuurlijk wel beter en de manier waarop hij het goede spel van Ajax zo prachtig vormt geeft, is een van de redenen dat hij is omarmd door het publiek. Er is duidelijk een brug geslagen tussen Ziyech en de Ajacieden op de tribune.

26 november 2019 - 20:38
ziyechbrugcar
Als Ziyech ooit vertrekt bij Ajax, kijkt hij achterom naar een brug. © Pro Shots

Er zijn ook andere tijden geweest. Met Ziyech, maar ook lang voordat het tijdperk-Ziyech was aangebroken. Want als we ergens in leven, dan is dit het tijdperk-Ziyech. Het tijdperk van de tovenaar. We spotten soms zelfs een Marokkaanse vlag op de tribunes.

Een Marokkaanse vlag getoond door supporters van Ajax? Een handvol jaren geleden gebeurde zoiets echt niet. Maar nu wel. Menno Pot schrijft er in zijn boek 'Het nieuwe Ajax' niet voor niks over. En laten we hierbij ook de voortrekkersrol van Abdelhak Nouri niet vergeten.

Misschien was het zonder die sympathieke Nouri wel nooit gebeurd dat er al twee thuiswedstrijden op rij drie Marokkanen in de basiself staan. Maakt dit Ziyech trots als hij om zich heen kijkt? “Nou, voordat ik naar Ajax kwam, was het wel een bekend verhaal. Het ging rond dat er bij Ajax maar weinig Marokkaanse mensen slaagden,” aldus Ziyech tijdens het perspraatje in Lille.

Ziyech gaf antwoord op diverse vragen van Ajax Life en hij had interessante teksten. Het was goed om Ziyech zo ontspannen en goed te zien omgaan met het vragenvuur dat diverse journalisten er samen van maakten, want de spelmaker toonde een kant van zichzelf die we zo weinig zien.

“Het niet slagen van Marokkanen bij Ajax was voor mij een uitdaging om te laten zien dat het wel kan. En nu zijn we met z'n drieën, dus ja. Het is niet echt bijzonder, denk ik, vind jij van wel?” We kunnen het er ook op houden dat het 'goed is', maar dan blijkt Ziyech ook scherp. “Goed? Dat is iets anders dan bijzonder.”

Ook Ziyech ziet graag dat er een brug is geslagen tussen Marokkaanse voetballers en Ajacieden, maar hij vindt het nog iets te vroeg voor conclusies. “Ja, ik hoop het! Ik hoop het. Ik hoop het. Wat de toekomst hier verder in brengt, weet ik niet. Maar ik hoop dat die brug is geslagen.”

Misschien is die brug, waar Ziyech op zeker diverse steentjes aan heeft bijgedragen, wel van onwijs grote waarde voor Marokkaanse talentjes van de volgende generatie. Voor de toekomst, luidt niet zonder reden de lijfspreuk van Ajax.

Ziyech: “Ik heb niet in de hand of het voor een Marokkaans talentje in de jeugd nu gemakkelijker is. Het ligt aan dat talentje zelf en wat hij ervoor over heeft,” reageert hij. Maar is het niet onwijs mooi als Ziyech een brug moest bouwen en de volgende generatie over die brug kan lopen? “Tsja, dat zou kunnen.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >