Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Vijf boegbeelden van het nieuwe Ajax

In zijn nieuwe boek 'Het nieuwe Ajax' betoogt Ajacied en schrijver Menno Pot dat in het successeizoen 2018/2019 een nieuw Ajax werd geboren: een club die is losgekomen van zijn eigen verleden en in veel opzichten anders is gaan denken - en dat ook zal blijven doen. In het boek laat Pot zien dat het nieuwe Ajax vele vaders kent, maar wie waren de vijf belangrijkste?

25 november 2019 - 12:01
hetnieuweajaxcar
Ajax is tegenwoordig leuk. Maar waarom? Ook dat is van belang. © Pro Shots

Marc Overmars
“Marc Overmars is een uitstekende technisch directeur, maar zijn betekenis voor het nieuwe Ajax overstijgt zijn functie. Het hele spelersbeleid is nadrukkelijk de 'lijn-Overmars': dure spelers durven kopen, weg met het salarisplafond. Het heeft Ajax terug naar de top gebracht. Overmars staat ook symbool voor een ander aspect van het nieuwe Ajax: hij is geboren in 1973. De club wordt geleid door mensen die de gouden jaren zeventig niet bewust hebben meegemaakt. Die periode is, qua voetbalfilosofie, niet meer de maat der dingen voor Ajax. Die historische molensteen is weg. Ik vind dat bevrijdend. Overmars staat er symbool voor.”

Peter Bosz
“Ik ben groot fan van Erik ten Hag, maar noem hier bewust Peter Bosz, want híj is de man die het Ajaxpubliek na een paar dorre jaren het Ajaxvoetbal teruggaf. Bosz staat symbool voor het inzicht dat de juiste trainer voor Ajax heel goed een trainer kan zijn die nooit eerder in dienst was bij Ajax en geen Ajax-DNA heeft. Ajax omarmt eindelijk de kennis van buiten. Bosz komt uit Apeldoorn en werkte het langst voor Feyenoord. Ten Hag komt uit Haaksbergen en deed zijn kennis her en der op, maar niet in Amsterdam. Ze zijn autonoom. Horen niet tot een old boys’ network. Ik hoop dat Ajax voortaan trainers op inhoud blijft uitkiezen, ongeacht waar ze vandaan komen.”

Hakim Ziyech
“Hakim Ziyech is typisch het nieuwe Ajax. De club past hem als een jas, maar hij is geen Amsterdammer en niet van huis uit Ajacied. Hij is voor veel geld gehaald en krijgt een salaris dat naar Ajaxmaatstaven astronomisch hoog is. Mede daarom heeft hij nu al twee keer verrassend besloten om langer te blijven. En het mooiste: anderhalf jaar geleden was zijn verstandhouding met het Ajaxpubliek nog ronduit slecht, maar het wederzijdse chagrijn heeft plaatsgemaakt voor lol en affectie. Hakim staat in alles symbool voor het nieuwe Ajax.”

Social media-team
“Dit is een beetje valsspelen. Misschien zou ik Daan Germans moeten noemen, hoofdredacteur van Ajax Media, maar ik noem gewoon het hele social media-team. Zij hebben met hun filmpjes, tweets, foto’s en huisstijl ontzettend veel betekend voor het imago van Ajax in binnen- en buitenland: Ajax is een goedgehumeurde club met zelfspot geworden. In 2018/2019 paste dat heel goed bij de vrolijkheid van de spelersgroep: alles viel op zijn plaats. Nooit eerder verkocht Ajax zichzelf zo goed als de laatste jaren. Online hoort Ajax bij de allergrootste clubs.”

Abdelhak Nouri
“Ook op de tribune is Ajax veranderd: de babyboom haakt langzaam af, het historische verwachtingspatroon is weggevallen, een nieuwe generatie zet de toon. Die generatie heeft samen staan juichen voor het elftal van 2019, maar ook schouder aan schouder staan janken om het lot van Appie. Ik denk dat dat heel belangrijk is geweest: in korte tijd hebben we samen veel meegemaakt. Het heeft de saamhorigheid versterkt. Dat is waardevol, nog los van het feit dat Appie eindelijk eens een stevige brug heeft geslagen tussen Ajax en de Marokkanen van Amsterdam. Dat is door Ziyech en ook Noussair Mazraoui bestendigd. Appie heeft Ajax veranderd: de positiviteit, de charme, de lach. Ik ben hem daar dankbaar voor.”

'Het nieuwe Ajax' kost 16,99 euro. Wie dat leuk vindt, kan een gesigneerd exemplaar bestellen via www.mennopot.com. Als je eerst je geluk wilt wagen via onze prijsvraag, kun je hier meedoen.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >