Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Veltman wil slopende 'tenniswedstrijd' tegen Chelsea voorkomen

Ajax wil revanche in Londen als het op Stamford Bridge aantreedt tegen Chelsea. Er werd in Amsterdam nipt verloren (0-1) en de Ajacieden willen dit graag rechtzetten. Daarvoor moet een aantal dingen beter, want de Engelsen zijn conditioneel top. Joël Veltman legt uit!

04 november 2019 - 08:35
veltman-1200-cl
De intensiteit van de Premier League is volgens Veltman in het voordeel van Chelsea. © Pro Shots

Erik ten Hag was na Chelsea-thuis tevreden over het collectief dat zijn ploeg vormde en ook over de strijdlust had de oefenmeester weinig klagen. Aan de bal ging het echter veel moeizamer, waardoor Chelsea er een fysieke strijd van kon maken.

De intensiteit die Chelsea is gewend van de Premier League werkt dan duidelijk in het nadeel van Ajax. Volgens Veltman werden de Londenaren daarmee in de kaart gespeeld, zo legt hij uit aan onder meer Ajax Life.

“Als je er zo’n ‘tenniswedstrijd’ van maakt, waarbij het spel op en neer golft, is dat voor ons ontzettend lastig. Daar zijn zij gewoon beter in. Dat zagen we vorig jaar ook twee keer tegen Tottenham Hotspur. Engelse ploegen hebben de conditie en het vermogen om dat negentig minuten lang vol te houden.”

“Daarom moet het aan de bal beter,” vervolgt Veltman. “Zeker tegen Engelse teams krijg je kansen slim tussen de linies te spelen en dat moeten we beter doen dan thuis. Chelsea is fysiek sterk, dat weet je. Kijk alleen al naar die centrale verdedigers. Dat zijn beesten. En van die spits heb ik bij wijze van spreken nog steeds nekpijn…”

Pijntjes waren er ook na het uitduel in Zwolle (2-4) en dus was het fijn dat de Ajacieden zaterdag vrij waren. Veltman: “Ik was blij met de beslissing van de KNVB om PEC-uit naar de vrijdag te verplaatsen. We moeten dinsdag weer vol aan de bak. Zeker voor Martínez is het lekker dat zijn beurse been even rust kon krijgen.”

Veltman heeft in elk geval zin in de confrontatie op Stamford Bridge. “We willen revanche. Ik denk dat een gelijkspel terecht was geweest. We moeten tegen Chelsea negentig minuten lang honderd procent geconcentreerd zijn, anders kunnen we de tegenstander zomaar in de wedstrijd helpen.”

Het zijn logische teksten van de Ajacied, want zelfs in de eredivisie lijkt zijn ploeg soms moeite te hebben negentig minuten lang vol focus te spelen. Uit bij PEC was het de eerste twintig minuten uitstekend, maar daarna zakte het flink in en tijdens de klassieker was het al niet anders. Het lijkt soms wel alsof Ajax vorig jaar over langere fases een heel hoog niveau kon aantikken, waar het de afgelopen wedstrijden nog wel eens ver terugvalt.

Net als voor de uitwedstrijd tegen Valencia (0-3) traint Ajax een dag voor de wedstrijd gewoon - zonder pottenkijkers - in Amsterdam. Pas na een uitgebreide trainingssessie wordt koers gezet richting Schiphol voor een korte vlucht. Het is even wennen, stelt Veltman, maar hij ziet de voordelen er zeker van in.

“Nu train je een dag voor de wedstrijd twee keer in plaats van één keer. Eenmaal in Amsterdam en eenmaal in het stadion van de opponent. Het is fijn dat we in Nederland even besloten kunt trainen op tactiek en spelhervattingen en zo. De training op Stamford Bridge is meer een ‘activatietraining’.

De wedstrijd tegen Chelsea begint dinsdag om 21.00 uur.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >