Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van der Sar over Qatar: 'Ajax is een voetbalclub, geen politieke partij'

Edwin van der Sar heeft tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) toegelicht waarom Ajax in de winterstop op trainingskamp gaat naar Qatar. Van der Sar wijst erop dat Ajax een voetbalclub is – en geen politieke partij – en vindt dat er iets te gemakkelijk wordt gescoord over de rug van de club.

15 november 2019 - 16:54
sarqatarcar
Van der Sar wachtte niet tot het vragenrondje, maar reageerde zelf. © Pro Shots

De algemeen directeur was tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van aandeelhouders de vragen over Qatar voor en gaf diverse antwoorden alvast voordat er tijdens de rondvraag vragen werden opgeworpen. Onderaan de streep tellen voor Van der Sar de voetbaltechnische redenen.

“Wat Qatar betreft kan ik helder zijn: er geldt geen uitreisverbod of handelsverbod vanuit het ministerie en veel bedrijven doen er zaken. Wij zijn een voetbalclub, geen politieke partij. Wij kiezen voor Qatar op basis van voetbaltechnische redenen: er is geen tijdsverschil en het is goed weer,” aldus Van der Sar.

“Alles in Qatar is perfect om ons goed voor te bereiden op de tweede helft van het seizoen. We gaan in alle rust trainen en spelen goede oefenwedstrijden. De financiële component speelt ook een rol. Anders hadden we enkele tonnen moeten investeren. Tegenover de trip van nu praat je dan over een verschil van 1 miljoen euro.”

Het perfecte plaatje zoals Van der Sar dat schetst, ziet niet iedereen. Er is flink wat kritiek op Ajax vanwege de keuze voor Qatar, waar het perfecte plaatje achter de schermen lang niet altijd zo perfect is, zullen we maar zeggen. Amnesty International is een van de partijen die zich flink roert.

Van der Sar vindt dit een tikje te gemakkelijk. “Het belang van die trainingsweek wordt nog wel eens gebagatelliseerd en het is gemakkelijk scoren over onze rug. Bekijk het positief: er is nu tenminste aandacht voor de situatie in Qatar. Die situatie kan Ajax niet veranderen, maar dat is ook niet onze rol.”

Van der Sar ging tijdens zijn praatje ook in op andere zaken. Zo vertelde hij dat Ajax geen plannen heeft om van de beurs te gaan en is de club evenmin van plan om de Johan Cruijff Arena te kopen. Ook wordt er nog altijd gewerkt aan de plannen om De Toekomst een miljoenenrenovatie te laten ondergaan. Er wordt gehoopt dat dit project voor 2026 kan worden afgerond, al is dit allerminst zeker.

Verder deelde Van der Sar dat hij flink baalt van het vele vuurwerk dat door Ajaxsupporters wordt afgestoken rondom wedstrijden, maar is hij ook hartstikke blij met de support die de club mag ontvangen. En wordt er door de Uefa een onterechte straf uitgedeeld, dan zal hij altijd blijven opkomen voor het belang van de supporters.

Tenslotte vertelde Van der Sar zich te storen aan het vele gebruik van plastic flesjes bij Ajax en is wil hij zelf het goede voorbeeld geven bij het terugdringen hiervan, bijvoorbeeld door geen plastic flesjes meer te gebruiken op zijn eigen kantoor.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >