Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag over trage wissel: 'Gravenberch had allang ready moeten zijn'

Ajax baarde tijdens het uitduel met PEC Zwolle opzien door maar liefst zes minuten met tien man te spelen. Dit terwijl geen sprake was van een rode kaart. Het leverde nog een tegentreffer op ook, waarna de wedstrijd een spannende fase tegemoet ging. Wat was er allemaal aan de hand?

02 november 2019 - 09:28
hagwisselreadycar
Er ging het een en ander mis tussen de 56e en 62e minuut... © Pro Shots

Ajax won met 2-4 van PEC in een wedstrijd die wel erg veel gezichten kende. Zo flitste Ajax uit de startblokken, viel het stevige spel van de Zwolse gastheren op, hadden de Ajacieden moeite met de veranderingen na diverse wissels en werd er dus te lang met tien man gevoetbald.

“Het duurde te lang voordat onze wisselspeler klaar was. Ryan Gravenberch, ja,” noemt Erik ten Hag tegenover de NOS het beestje bij de naam. Gravenberch nam tijdens de klassieker ook al vrij uitgebreid de tijd om zijn trainingspak uit te trekken, maar is dat in dit geval het complete verhaal?

Niet helemaal, zo blijkt. Het was Ten Hag in eerste instantie niet bekend dat Edson Álvarez een vrij pittige wond was toegebracht en ook stond Klaas Jan Huntelaar – los van deze situatie – precies op dat moment klaar voor het doorvoeren van een andere wissel. Er moest snel geschakeld worden, maar dingen duurden juist lang.

“Het was mij in eerste instantie niet bekend dat het zo ernstig was, maar Edson is groggy, en dan kun je je afvragen: wat gebeurt er dan? Ryan was al klaar om in te vallen. Hij had tijdens de eerste helft al warmgelopen en had allang ready moeten zijn. Toen hij erin kwam, deed hij het uitstekend.”

Voor zo ver wij vanuit het uitvak konden oordelen was Álvarez niet direct groggy, maar na enige tijd van behandeling werd besloten dat het beter was om hem tegen de reclameborden aan te laten leunen. Het kan dus zijn dat hij niet direct groggy was, waardoor er ook niet direct noodzaak was om de Mexicaan te wisselen.

Om het allemaal nog erger te maken, incasseerde Ajax in ondertal de 2-3 waarna Daley Blind en Hakim Ziyech hun ongenoegen lieten blijken over het trage doorvoeren van de wissel. Ten Hag vond het terecht dat spelers hun vraagtekens plaatsten, maar zag niet dat zijn ploeg vervolgens eventjes panikeerde.

“De 2-3 diende als een mooie test voor de ploeg, die het hoofd koel wist te houden en de winst over de streep trok. Kansen voor PEC? Ik kan me een schotje van Johnsen herinneren, maar verder? Je kunt jezelf wel onnodig in de problemen brengen, maar door de 2-4 te maken, kregen we de wedstrijd alsnog gesloten.”

Ten Hag moest later nogmaals noodgedwongen ingrijpen en Donny van de Beek wegens klachten aan de hamstring naar de kant halen. Dit verliep wel soepeltjes, maar had als bij-effect dat Noussair Mazraoui tegen de afspraken in negentig minuten moest voetballen. De rechtsback is nog niet topfit vanwege fysiek ongemak eerder in het seizoen.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >