Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Slijtageslag bij winnend Ajax in Zwolle en dit viel op

Ajax heeft de op voorhand lastig geachte uitwedstrijd in Zwolle gewonnen. Het lek bij PEC werd snel gevonden, maar toch werd het nog bijzonder lastig allemaal... Uiteindelijk zegevierden de Ajacieden met 2-4 en er viel genoeg op!

01 november 2019 - 21:54
pec-aja-ach-1200
Álvarez viel ongelukkig in en eveneens uit... © Pro Shots

Dest krijgt rust bij aanvallend ingesteld Ajax
Erik ten Hag is zuinig op Sergiño Dest. Wat goed is komt snel en dat geldt zeker voor de 18-jarige international van Amerika. Dest speelt plots ontzettend veel wedstrijden op het allerhoogste niveau en zijn trainer waakt voor overbelasting, ook gezien Chelsea-uit komende dinsdag. Vandaar dat Noussair Mazraoui in Zwolle mocht beginnen als rechtsback. Met die kans zal de Ajacied blij zijn geweest, want ‘Nous’ zoekt hard naar zijn goede vorm en ritme van vorig seizoen.

Het masker van Promes razendsnel af
Ten Hag koos tegen de Blauwvingers voor een aanvallend ingestelde ploeg met Dusan Tadic, Hakim Ziyech, Quincy Promes én David Neres in de startopstelling. De positiewisselingen waren PEC al snel te machtig. Het kwartet rouleerde voor rust dat het een lieve lust was. Links, rechts en centraal: overal was het viertal te vinden. Promes dook binnen tien minuten tweemaal op voor doelman Xavier Mous en was daarbij net zo vaak trefzeker. Eenmaal tikte hij binnen uit een voorzet van Mazraoui en eenmaal kopte hij raak via een mooie trap van Ziyech. Tweemaal mask-off!

Neres houdt woord
We maakten tijdens de klassieker (4-0) kennis met het nieuwe vreugdedansje van Neres. De Braziliaan gooide er na zijn treffer tegen Feyenoord wat kekke moves uit. Het malle dansje bedacht hij samen met Noussair Mazraoui als manier om een treffer te vieren. Neres beloofde in aanloop naar PEC-uit dat we het dansje ‘zeker vaker zouden zien’ en hij hield woord op Overijsselse bodem. Op fraai aangeven van Ziyech bracht hij de 0-3 na twintig minuten spelen op de klok, waarna de heupen weer los konden.

Martínez vroeg naar de kant en Veltman verstandig
Edson Álvarez stond al na 25 minuutjes langs de lijn voor een invalbeurt. Hij verving Lisandro Martínez, die wat klachten overhield aan een confrontatie met Gustavo Hamer. Diezelfde Hamer bracht zijn ploeg nog voor rust op 1-3, na knullig balverlies van invaller Álvarez. Joël Veltman overwoog nog in te grijpen, maar trok zijn been in, vermoedelijk uit angst voor een rode kaart. Verstandig gezien de voorsprong op dat moment.

Slijtageslag met nog meer uitvallers en Zwolse tegenstoten…
Álvarez oogde als invaller ongelukkig en het is te hopen dat de wissel van Martínez geschaard kan worden onder de noemer ‘uit voorzorg’. Mustafa Saymak werkte de Mexicaan ook nog eens uit de wedstrijd door een (onbestrafte) ellenboog uit te delen. Met een bebloed gezicht verliet Álvarez het veld om niet terug te keren. Tijdens de blessurebehandeling kwam PEC op 2-3 via elleboogman Saymak. Ryan Gravenberch kwam direct na die goal binnen de lijnen.

Donny van de Beek maakte eveneens de negentig minuten niet vol en moest met hamstringklachten naar de kant. Voor hem kwam Razvan Marin binnen de lijnen, waarmee het middenveld nog verder op de schop ging. Dat kwam het Ajaxspel niet ten goede en vanuit het uitvak klonk dan ook kortstondig het ‘voetballen, voetballen’.

Opluchting vlak voor tijd!
Terwijl de gelijkmaker in de lucht hing, was er vlak voor tijd een heerlijk moment van klasse van Ziyech. De spelmaker brak plots door de Zwolse linies en bood Neres de niet te missen kans op 2-4. Tot opluchting van alles en iedereen met een Ajaxhart werkte Neres de bal binnen. Deze voorsprong zou niet meer verspeeld worden.

Koud en nat avondje Zwolle…
Dikke jassen, handschoenen, sjaals, opgezette kragen en mutsen. Supporters moeten zich inmiddels weer wapenen tegen de kou. Het was een behoorlijk frisse vrijdagavond in Zwolle. En nat door flink wat miezerregen. De plastic sprieten van het stadion met die ingewikkelde naam hoefden in elk geval niet gesproeid te worden.

Verkeerschaos op weg naar Zwolle…
Bij de aftrap van PEC-Ajax was het uitvak goed, maar nog niet volledig gevuld met de vijfhonderd supporters uit Amsterdam. Dit had alles te maken met een fikse verkeerschaos op de Nederlandse wegen, te beginnen die rond de hoofdstad. Los van de reguliere vrijdagavondspits was daar de afsluiting van de Zuidas. Hierdoor ontstonden lange files op de alternatieve routes. Rijkswaterstaat waarschuwde vooral weg te blijven. Ook op andere snelwegen slibde het flink dicht, waardoor de om en nabij vijftig supporters uit bus Leiden pas een kwartier na aftrap het uitvak bevolkten. De tussenstand op dat moment zal ze bevallen zijn.

Na twaalf speelronden gaat Ajax nog altijd ongeslagen aan kop met tien gewonnen wedstrijden en twee gelijke spelen en kan het uitkijken naar Chelsea-uit. De vraag is of iedereen fit zal zijn.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >