Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over gele kaarten en Lille OSC - Ajax

Weet je wat het gekke is in aanloop naar Lille OSC - Ajax? Een winstpartij verzekert in groep H nog niets, terwijl de opdracht na een verliesbeurt nul komma niets verandert. Desondanks zien we de Ajacieden graag een overwinning boeken, maar dat is in Frankrijk zo gemakkelijk nog niet.

27 november 2019 - 00:31
driedingenlilleuitcar
Onana staat op scherp en dus is het oppassen geblazen. © Pro Shots

Franse slag
Het ene teleurstellende resultaat in Frankrijk hakt er zwaarder in dan het andere. Zo deed met 3-1 verliezen in Lyon ons helemaal niets, terwijl nederlagen tegen AJ Auxerre nogal eens het begin van het einde waren. Huh, wat is de moraal van dit verhaal? Nou, dat Ajax op Franse bodem vaak niet zo goed presteert...

De laatste overwinning dateert van 2002, terwijl we sindsdien nog heel wat bezoekjes aan Frankrijk hebben gebracht. Hopelijk wordt Lille-uit de opvolger van het treffen met Olympique Lyon, dat zo'n zeventien jaar geleden met 0-2-winst werd afgesloten.

We zijn sindsdien nog twee keer bij Lyon op bezoek geweest, twee keer ook bij Auxerre en dan waren er ook nog uitwedstrijden tegen Olympique Marseille, Paris Saint-Germain en OGC Nice. Gelukkig is er nu sprake van 'het nieuwe Ajax', want het oude Ajax speelde dus weinig meer klaar.

Gele kaarten, veel te veel gele kaarten
Wist je dat Ajax met veertien gele kaarten de grootste 'schopploeg' is van alle deelnemers aan de Champions League? Het klinkt haast onvoorstelbaar, maar toch is het zo. Er zijn echt al veertien prenten uitgedeeld aan Ajacieden en helaas niet altijd goed verdeeld, waardoor Daley Blind en Joël Veltman woensdag niet van de partij zijn in het Stade Pierre-Mauroy.

Het is onvoorstelbaar dat een prachtig voetballende ploeg als Ajax – een club waarbij de schoonheid van het spel vooropstaat – boetes krijgt van de Uefa wegens zes prenten in dezelfde wedstrijd, maar Erik ten Hag heeft wel een mogelijke verklaring. “Ik zie ons liever geen gele kaarten krijgen, maar wij spelen pressievoetbal. We voetballen met veel ruimte in onze rug en zijn positief-agressief.”

“We moeten naar onszelf kijken en iets slimmer zijn, maar de echte verklaring zoek ik in onze speelstijl. Onze tegenstanders in de Champions League zijn van hoog niveau en hebben goede spelers, die snel handelen. Daardoor gebeurt het vaker dat je net te laat komt,” verklaart de trainer zich nader.

Het wordt inderdaad tijd dat Ajax hier iets aan doet, want we zijn nu veertien gele kaarten plus de nodige schorsingen verder. Om het nog vervelender te maken: Andre Onana, Lisandro Martínez en Quincy Promes staan stuk voor stuk op scherp, terwijl hun aanwezigheid tijdens Ajax - Valencia is gewenst of zelfs vereist. Want zoals gezegd: winnen van Valencia is in feite belangrijker dan een driepunter tegen Lille.

Gaat Lille stormen?
Een vervolg in de Champions League is voor Lille al een kansloos verhaal, terwijl het spelen van Europees voetbal na de winterstop ook een utopie lijkt. De club heeft ook wel eens fijnere periodes beleefd dan weken vol nederlagen en verraad plegende stafleden, maar toch verwacht Ten Hag dat het gaat stormen. Hoezo dat? Lille kan niet anders.

“Lille moet winnen, maar dat is niet waarom ik denk dat de ploeg uit de startblokken zal schieten. Nee, het zit in hun speelstijl. Lille heeft in Amsterdam ook geprobeerd om het te laten donderen, maar dat lukte niet,” constateerde de trainer. “Ze zullen het nu opnieuw proberen. Ik verwacht een herhaling van onze thuiswedstrijd, toen het ook op en neer ging, maar een uitslag is moeilijk te voorspellen.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >